Kadim Durmaz'dan 'Çiftçi Borçları Silinsin'' Çağrısı!

CHP Tokat Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz, uzun bir aranın ardından çalışmalarına yeniden başlayan TBMM’de gündem dışı söz alarak çiftçi borçlarını Meclis gündemine taşıdı.

03 Haziran 2020 Çarşamba 13:15
Kadim Durmaz'dan 'Çiftçi Borçları Silinsin'' Çağrısı!

Üreticilerin uzun zamandır beklediği sicil affı konusuna değinen Durmaz, sicil affının bir an önce çiftçinin mağduriyetini giderecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Pandemi süreciyle birlikte Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün açlık krizi uyarısı yaptığını da vurgulayan Durmaz: “Ülkemizin de içinde olduğu 55 ülke gıda krizi yaşayabilir. Çiftçimiz yıllardır mazot, gübre, tohum, ilaç ve son yıllarda elektrik fiyatının çok yüksek olması nedeniyle üretim yapmakta zorlanıyor. Girdi maliyetleri sürekli artarken, çiftçilerimizin desteklenmesi konusunda 18 yıllık AKP iktidarının karnesinin oldukça zayıf.” dedi.

Hükümetin yazlık ekim yapılmak üzere 6 bin 700 ton tohum desteği verdiğini de ifade eden Durmaz, bu desteğin sadece belli illerle sınırlanmasının büyük haksızlık yarattığını belirtti.

''Çiftçinin borcu 40 kat arttı!''

Açıklamasında çiftçilere dair istatistiki verileri de paylaşan Durmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 2 milyon 260 bin çiftçinin bankalara 119 milyar 331 milyon, Tarım Kredi Kooperatifi'ne 10 milyar TL olmak üzere toplam 130 milyar lira borcu bulunmaktadır.”

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne çiftçi borcunun 40 kat arttığını ifade eden Durmaz: “Son 17 yılda çiftçimiz, Trakya'nın 2 katı büyüklüğündeki 34 milyon dönüm alanı araziyi ekmekten vazgeçti. Çiftçi Kayıt Sistemi'ndeki çiftçi sayısı 2,8 milyondan, 2,1 milyona düştü.” dedi.

''Çiftçinin geliri sürekli düşerken, borçları arttı!''

Korona süreciyle birlikte girdi maliyetlerinin çok arttığını söyleyen Durmaz, “Gelinen noktada; yem fiyatları 90-100 TL iken Süt 2200 tl den 1800TL ye düştü. Tarım kredi kooperatifi duruma acil el atmalıdır. Gübre, ilaç %30 arttı. Köylü çözüm bekliyor. Lüks yatıyla uzanıp tatil yapana ÖTV siz mazot veriyorsunuz ama çiftçiye veremiyorsunuz!” dedi.

''Çiftçinin AKP hükümetinden alacağı var!''

2006’da çıkarılan tarım kanunu hatırlatan Durmaz, çıkarılan Tarım Kanunu'na göre, gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'i tarıma destek olarak ayrılırdı. Bugüne kadar çiftçinin devletten 318 milyar destekleme alacağı olup bu rakamın sadece 141 milyar lirası ödendi. 177 milyar lirası verilmedi. Çiftçinin borcu ne kadar 130 milyar, öyleyse bu borç devlet silecek, küstürüp büyük kentlere göç etmek zorunda kalan köylüyü yeniden köyüne döndürün. Çiftçinin AKP hükûmetinden 177 milyar alacağı var. “ dedi.

Durmaz konuşmasının devamında çiftçi borçlarının silinmesi çağrısını yaptı!

“Hep diyoruz ya bereketli toprakların yoksul insanları olmayı hak etmiyoruz. Tarım, ekonominin kurtuluşu olabilir; Corona süreci gösterdi ki gıda çok önemli, bu da kendi üreticimiz çiftçinin kıymetini bilmekten geçer. Bugün milat olsun Köylünün borcunu silelim. Küçükesnaf ve sanatkârın ise borçlarını faizsiz erteleyelim.” Dedi.

Son Güncelleme: 03.06.2020 13:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15