KONDA son araştırmasını açıkladı: "Oy değişimi devam ederse ilk turda..."

KONDA Araştırma, abonelerine gönderdiği bilgi notunu internet sitesinde yayımladı. Her seçimden önceki son perşembe günü yaptığı paylaşımı 14 Mayıs seçimleri için de yapan KONDA’nın aboneleriyle paylaştığı sonuçlara göre, Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın önünde olan Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kazanmaya çok yakın. KONDA, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalma ihtimalinin mevcut olduğu görülen anket sonuçları için, “Fakat son haftada yaşanan oy değişim eğilimi devam ederse seçimin ilk turda Kemal Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanma ihtimali de bulunmaktadır” dedi.

11 Mayıs 2023 Perşembe 12:46
KONDA son araştırmasını açıkladı: "Oy değişimi devam ederse ilk turda..."

Abonelere aktarılan araştırmada, Millet İttifakı ile Emek ve Özgürlük İttifakı’nın toplam oy oranı, Cumhur İttifakı’nı geçiyor.

"Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanma ihtimali de bulunmakta"

KONDA'nın internet sitesinde de yayımlanan bilgi notunda, cumhurbaşkanlığı sonuçları için şu değerlendirme yapıldı:

“6-7 Mayıs tarihindeki araştırmaya ait bulgular Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalma ihtimalinin mevcut olduğunu göstermektedir. Fakat son haftada yaşanan oy değişim eğilimi devam ederse seçimin ilk turda Kemal Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanma ihtimali de bulunmaktadır.”

İttifakların durumu

Ankette ittifakların da oy oranları verildi. Cumhur İttifakı’nın en yüksek oy oranına ulaşacak ittifak olmasının beklendiği vurgulanan bilgi notunda, şöyle denildi:

“Bu seçimde siyasi partiler çok çeşitli seçim, ittifak ve aday liste stratejileri ile seçime giriyorlar. 87 seçim bölgesinin tamamında birlikte hareket eden, tamamında ayrı hareket eden, bazılarında ayrı bazılarında birlikte hareket eden, bazılarında ayrı giren ama birbirlerinin listesinde adayları olan aynı ittifak mensubu partiler var. O yüzden parti oyu tercihi yerine ittifak oyu ölçümünün daha sağlıklı bir ölçüm olduğu fikrindeyiz.”

14 Mayıs sonuçlarını etkileyebilecek üç dinamik

KONDA, 14 Mayıs sonuçlarını etkileyebilecek üç dinamiği şöyle not etti:

✓ Birincisi, 6-7 Mayıs tarihinden seçime kadar yaşanacak olayların siyasi tercihlere etkisi.

✓ İkincisi, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanabilecek stratejik oy kaymaları. Stratejik oy kaymalarının “Cumhur İttifakı - Millet İttifakı” ya da “Erdoğan – Kılıçdaroğlu” arasında olma ihtimalini pek öngörmemekle birlikte İnce ve Oğan seçmenlerinin çoğunlukla Kılıçdaroğlu lehine oy kullanma eğiliminde olduklarını görüyoruz.

✓ Üçüncüsü de başta deprem bölgesi olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı seçmenlerin seçime katılım oranı ile yurtdışı seçmenlerin kullanacağı oyların dağılımıdır.

KONDA'nın abonelerine gönderdiği ve kurumsal internet sitesinde (konda.com.tr) yayımladığı (11 Mayıs 2023) araştırma sonuçlarına ilişkin mektubu şöyle:

Son Güncelleme: 15.05.2023 09:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15