Muhalefet bastırdı, iktidar geri adım attı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına sunulan kanun teklifinde muhalefet partilerine mensup milletvekilleri olarak yaptıkları mücadele ve konuşmalar sonucu AKP geri adım atarak maaşların asgari ücret kadar tutarından vergi alınmaması noktasına gelindiğini söyledi.

21 Aralık 2021 Salı 13:27
Muhalefet bastırdı, iktidar geri adım attı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Vedat Bilgin’in 16 Aralık’ta yaptığı açıklamada “Tüm işçilerin ücret gelirlerinin asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergileri alınmayacağını” bildirdiğini hatırlattı.

Bakan Bilgin’in bu açıklamasına rağmen, AK Partili milletvekillerinin Torba Yasa ile Plan ve Bütçe komisyonuna getirdikleri kanun teklifinde yalnızca asgari ücret alanlar için bu uygulamayı yeterli bulduklarını ifade eden Ömer Fethi  Gürer, muhalefet partisine mensup milletvekilleri olarak, AK Partili milletvekillerinin hazırladığı kanun teklifi aleyhine, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında konuşmalar yaptıklarını ve iktidar partisine geri adım attırdıklarını ifade ederek, “Plan ve Bütçe Komisyonuna getirilen kanun teklifi, Hazine ve Maliye Bakanının 16 Aralıkta yaptığı açıklama gibi yeniden düzenlendi ve uygulamadan tüm çalışanların maaşlarının asgari ücret kadar tutarının faydalanmasının sağlandığını belirtti.

GÜRER’İN KOMİSYON TOPLANTISINDAKİ KONUŞMASI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, Bakan Vedat Bilgin’in açıklamasına rağmen AKP’li milletvekillerinin farklı yönde kanun teklifi hazırlamasını eleştirdi ve Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in 16 Aralık 2021 tarihinde yeni asgari ücretle yaptığı açıklamada tüm işçilerin ücret gelirlerinin asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergileri kaldırıldığını hatırlattı.

BAKANA RAĞMEN AKP MİLLEVEİLLERİNİN HAZIRLADIĞI KANUN TEKLİFİ 

Ancak AKP’li milletvekillerinin hazırladığı kanun teklifinde Bakan Bilgin’in açıklamalarının tersi yönde maddelerin yer aldığına dikkat çeken Gürer, “Yarın bakan çıksa dese ki: "Arkadaş, ben böyle olmasını istedim. Milletvekili arkadaşımız bizim önermemizi değerlendirmedi." Bunun açıklaması nasıl olacak? Yani iktidarın bakanı "Biz vermek istiyoruz." iktidarın milletvekili "Yok, biz bunu vermeyelim." diyor. Böyle bir algının oluşmasına, Meclisin itibarının sarsılmasına neden olacak bu kanundaki bu teklifi niye getirdiniz? Onun yerine bakanın önerdiği gibi olsa daha iyi değil miydi?” diye sordu. 

VERGİ DIŞI KALMALI 

Asgari ücretin üstünde ücret alanların da asgari gelir indirimi uygulamasından yararlanması, asgari ücret tutarı kadar tüm çalışanların ücretinin vergi dışı kalmasının, ülkenin içinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda bir zaruret olduğuna dikkat çeken Gürer,” Ayrıca, bu asgari ücret tutarının vergi dışı diğer çalışanlarda bırakılmaması yalnızca asgari ücretin bu tür bir düzenlemeyle gündeme getirilmesini kayıt dışılığını tetiklemeyecek mi?  sayın milletvekili, siz, bakan beyin gerisine düştünüz,O zaman Sayın Bakanın ifadesindeki bu düzenleme iktidarın talebi ne yazık ki Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis Grubunun karşı çıkışı oluyor. Yani siz verilecek  hakkın önünü kesiyorsunuz. Bu durumda Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinin emekçinin, işçinin hakkının gasbına neden oluyor” ifadelerini kullardı.  

Gürer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kamuda taşeron sistemi bitti” diye açıklama yapmasına rağmen, halen çok sayıda kurumda taşeron işçi çalıştırılıyor olmasının da benzer bir durum olduğuna işaret  etti. Gürer”Adalet ve Kalkınma Partisi taşeronla ilgili bir düzenleme yaptı. Cumhurbaşkanı "Taşeron bitti." diyor. Ben, bakanlara soru önergesi veriyorum, diyorum ki: "Taşeron bitti mi?" Ulaştırma Bakanı diyor ki: "Karayollarında 14.700 kişi taşeron var. PTT'de 17.400 taşeron var." Sağlıkta, hastane bilgi işlemciler, kamuda  kiralık araç şoförleri, görüntüleme merkezi çalışanları, sosyal tesis çalışanları, yemekhane çalışanları taşeronda. Her yıl Cumhurbaşkanı KİT'lere yazı çıkarıyor "Taşeronu uygun koşullarda kadronuza alın." diyor, yıl bitiyor hiçbir taşeron kadroya alınmıyor. Ama kamuoyunda yaratılan beklenti tüm taşeronda, kamuda olanlara kadro verilmiş gibi gösteriliyor; öyle bir durum yok. “ dedi.

VATANDAŞ  YARIM SİMİTE MUHTAÇ 

Vatandaşın yarım simite muhtaç hale gelmesine rağmen iktidar sürekli “büyümeden” bahsediyor olmasını da eleştiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanın önerisinde olduğu gibi, tüm ücretlerin asgari ücret kadar olan kısmını vergi dışı bırakalım, bu anlamda, bütünü sahiplenelim ve önermedeki, daha önce söyleneni gerçekleştirelim” önerisinde bulundu.

İTİRAZLAR SONUÇ VERDİ 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve muhalefet partilerine mensup diğer milletvekillerinin Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısındaki ısrarlı itirazları ve konuşmaları sonuç verdi ve AKP milletvekillerinin hazırladığı kanun teklifi, diğer çalışanların da asgari ücret tutarına kadar olan maaşlarının bölümlerinden vergi alınmaması şeklinde revize edildi. 

Son Güncelleme: 21.12.2021 15:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15