''Siyasi çağrışımlar yaratabilecek bu tip spekülatif işler görevdeki hâkimin, savcının işi değildir!''

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yerel mahkemenin Enis Berberoğlu hakkında verdiği karara ilişkin “AYM’yi tanımadığını açıkça itiraf etti. Görülen o ki bir yerlerden görevlendirilmiş, bir yargı celladı, kendilerine verilen görevi yerine getirmekte ve Anayasa’yı ihlal etmektedir. Bu cüret, hukuk devletlerinde kolay kolay yaşanmaz. Akın Gürlek’in geçmişine herkesin dönüp bakmasını bekleriz. Bir alt mahkemenin ‘AYM kararına uymuyorum’ demesini biz kabul etmiyoruz. AYM kararına uymayan alt mahkeme, Anayasa’yı ortadan kaldırma suçuna teşebbüs etmiştir” dedi. Özel, bu karara karşı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının tutum almasının önemli olduğunu vurguladı.

14 Ekim 2020 Çarşamba 15:33
''Siyasi çağrışımlar yaratabilecek bu tip spekülatif işler görevdeki hâkimin, savcının işi değildir!''

Özel'in açıklamaları şu şekilde;

YARGI CELLADI, ANAYASA’YI İHLAL ETTİ: Dün beklenenden tartışmalı başladı. CHP tarafından son derece rahatsız bir süreçteyiz. Hepimiz Anayasa ile bağlıyız. Anayasa’yı eleştirebilirsiniz, bu konuda yapacak şey teklif vermektir. Millet kabul ederse bu Anayasa değişir. Biz mevcut Anayasa’yı FETÖ taşeronluğunda tahrip edildiği için eleştiriyoruz. Bu Anayasa, olağanüstü hal ile yapılan değişiklikle tartışmalıdır. Anayasa, en üst normdur. Biz Anayasa’yı değiştirmek istiyoruz ama bu Anayasa’ya hukukla bağlıyız. Dün bir alt mahkeme, AYM’yi tanımadığını açıkça itiraf etti. Görülen o ki bir yerlerden görevlendirilmiş, bir yargı celladı, kendilerine verilen görevi yerine getirmekte ve Anayasa’yı ihlal etmektedirler.

SİYASİ PARTİLERİN TUTUM ALMASI ELZEMDİR: Bu cüret, hukuk devletlerinde kolay kolay yaşanmaz. Akın Gürlek’in geçmişine herkesin dönüp bakmasını bekleriz. Bir alt mahkemenin ‘AYM kararına uymuyorum’ demesini biz kabul etmiyoruz. AYM kararına uymayan alt mahkeme, Anayasa’yı ortadan kaldırma suçuna teşebbüs etmiştir. Siyasi partilerin tutum alması elzemdir.

SESSİZ BİR TAVIRLA TAKİP EDECEĞİZ: Dün Sayın Genel Başkanımız, ilk değerlendirmelerini paylaştı ardından MYK’yı topladı. Bu sırada Genel Kurul’a inerek tüm milletvekillerinin beyinlerine emanet eden bir konuşma yaptı. Bugün yapılan kapalı grupta da değerlendirmelerini paylaştı. Sayın Genel Başkan, bu kararın hukuktan döneceğine, devletin ve milletin, milletin temsilcilerinin böyle bir anayasasızlaştırma sürecine sessiz kalmadıklarını ümit etmektedir. Sessiz bir tavırla takip edeceğiz. CHP milletin sözleşmesi ile millete sahip çıkacaktır. Bu süreci dikkatle izliyoruz. Örneğin, tartışılan bazı mahkeme kararları var. 7 Eylül 2018’de Sayın Sırrı Süreyya Önder ile Selahattin Demirtaş hakkında karar verildi. Tamamen hukuksuz kararı alan mahkeme başkanı Akın Gürlek idi. Aynı Akın Gürlek, Canan Kaftancıoğlu davasının kararını da verdi.

AKIN GÜRLEK, TEKERLEKLİ GİYOTİN: Akın Gürlek, saray rejimi tarafından tekerlekli giyotin olarak mahkeme mahkeme gezdirilmektedir, hukuku katletmektedir. Seyyar cezalandırma makinesi… Böyle bir şey olmaz. Böyle dört hakim bulamazsınız. Bir tane bulmuşlar, mahkeme mahkeme gezdiriyorlar. Türkiye, sahipsiz bir ülke değil. Burası muz cumhuriyeti değil. Akın Gürlek de bilsin, saray rejimi de bilsin. Buna teslim olmayız. Zulmünüz artsın ki sonu gelsin. Bu kadar açık ve net. Yaratmaya çalıştıkları korku iklimine karşı söylüyoruz.

SENİN GİBİ YASAMA DOKUNULMAZLIĞI VAR: Sayın Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesi’nde görüşülmeden doğrudan okutarak bu suça iştirak etmiştir. Enis Berberoğlu’nun aynı senin gibi iki gözü var ya aynı senin gibi yasama dokunulmazlığı var.

BÖYLE KAMU YÖNETİMİ OLMAZ: Dün akşam bu kararla çalkalanırken AYM üyesi ‘ışıklar yanıyor’ diye twit attı. Bu tip işler görevdeki hakim savcının görevi değildir. Millete bir faydası yoktur. Yanlıştır. Engin Yıldırım, Ak Parti döneminde atanmıştır. Gecenin 11’inde karşılığında ‘İçişleri ışıkları yanıyor’ twiti atılıyorsa ülkenin geldiği durum herkesin gözü önündedir. Böyle kamu yönetimi olmaz. Türkiye yönetilmiyor, savruluyor. Gecenin bir yarısı Twitter üzerinden savaş yapıyorlar. Millet hizmet bekliyor. Yazıklar olsun. Işık yakanlar değil, milletin tarafındayız. Milletin hakkını hukukunu benimsiyor, adaletin arkasında duruyoruz.

BAHÇELİ’NİN SÖZÜNÜN ERİ OLMASINI İSTERİZ: Sayın Genel Başkanımıza karşı tuhaf sözler söylüyor. MHP sözünün eridir. Erken seçim yoksa yoktur. Baskın seçimden 40 gün önce de sözünün eriydin. ‘EYT’lilerde ilk imzayı atacağız’ derken de sözünün eriydin. ‘Herkesten cumhurbaşkanı olur bir kişiden olmaz’ diyen sen sözünün eriydin. Sözünün eri olmasını isteriz de videolar öyle söylemiyor. Sayın Bahçeli, bizim milletvekillerimizi sahaya yollarken korkmuyoruz. ‘Niye izansız destek veriyorsunuz’ diye sormuyorlar bize. Milletin sıtkı sıyrıldı. 24 Haziran’da iktidara geldiğinde dış borcu 160 milyara çıkaran Saray hükümetinden kurtulmak için seçim istiyor. Devletin toplam borcu arttığı için seçim istiyor. Elbette Sayın Devlet Bahçeli farkında değildir ama Osmaniyeli insanlar ekmek bulamıyorlar, iş arıyorlar. Millet istediği için seçim istiyoruz.

BAŞKA İKTİDAR OLSA CEZAEVİNDEYDİ: Fuat Oktay, ülkenin başındaki en büyük atanmış. Millet birini seçti, o herkesi atıyor. Fuat Oktay’ı atadı. Fuat Oktay, çok istiyor ki genel başkan başkalarıyla onu karıştırsın. Sayın Genel Başkan dün onu hatırlattı. İktidar partisi dışında anamuhalefet partisine haksız ithamlarda bulunuyor. SGK’yı batırdı. Sanki ülkenin hesabı genel müdürden soruluyormuş gibi. Kılıçdaroğlu dönemiyle bu dönem arasındaki açıkta 100 kat fark var. Utanmadan sıkılmadan SGK açığını söylüyor. Sizin döneminizde 100 kat arttı. Görevin Saraydan destekli görev olduğu için görevinin ismini karıştırmaz ama YİMPAŞ’ı unutmaz. Almanya’daki gurbetçilerimizden bugünkü parayla 10 milyar üzerinde parayı topladınız, hiç ettiniz. O dönem yönetim kurulu üyesi. Almanya’ya gitmişler, gurbetçileri ikna etmişler. Alman marklarını toplayıp, getirip burada batırmışlar. Herhangi bir iktidar olsaydı cezaevinde cezasını çekiyordu, çıkmış olsa da insan içine çıkıp dolaşamazdı. Bu Fuat Oktay, Türk Telekom yönetimine atanıyor. Hem yönetim hem denetiminde görev yapıyor. Yüzde 55 hissesini satıyor. Hariri ailesi geliyor, Türk Telekom’u resmen yağmalıyor. Bizim malımızı bizim bankamıza ipotek ettirip, yurtdışına çıkıyorlar. Sorumlusu Fuat Oktay. Nasıl yönettiniz orayı? Telekom’un emanet edildiği isimler şimdi Sarayda. Fuat Oktay eğer YİMPAŞ’tan sonra AK Parti dönemine denk gelmeseydi ya hapiste ya insan içine çıkamaz durumda olacaktı.

CHP, TARİHE KİMİN, NE NOTU DÜŞTÜĞÜNE BAKIYOR

Özel, “Berberoğlu hakkında CHP’nin stratejisi ne olacak” sorusuna “Dün AYM’nin bir açıklama yapmasını bekledik. Geç saatlerde geldi. HSK, hakimlerin savcıların görevlerinin nasıl baktıklarına bakarken reesen soruşturma başlatma gibi görevleri var. HSK’dan gerekli adımlar atılmadığı noktada CHP de geri durmayacaktır. HSK’nın bir an önce harekete geçmesi lazım. CHP’nin üzerinde çalıştığı bir yol haritası elbette var. Süreçleri dikkatli takip etmek durumundayız. Tüm siyasi partilerin tarihi bir sınav vereceği günlerden geçiyoruz. Bu ihlale sessiz kalmak, onaylamak demektir. Siyasi partilerin ve STK’ların söyleyeceği sözleri tüm dünya not edecek. 12 Mart Muhtırasını bugün kimse savunamazsa; dün verilen alt mahkeme kararına kimin ne tepki verdiği, tarih önünde hepimiz demokrasi defterine not düşüyoruz. Kimin ne dediğini birkaç gün duymak isteriz. Şimdi CHP, tarihe kim ne not düşüyor açıklamaları bekliyoruz” diye konuştu.

DEMOKRASİDEN NASİBİNİ ALMAMIŞ KİŞİLERİN HAZIMSIZLIĞI

Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “çoklu baro sisteminde olduğu gibi meslek kuruluşlarında benzer çalışma yapmak zorundayız” diyerek talimat vermesi yönündeki soruya “Kendi siyasetini, kendi egosunu devletin başı olarak Meclis’e dikta ettiği bir açıklama gördük. Barolar meselesi, buradaki parmak çokluğuyla sanki Cumhur İttifakı başardı gibi görünüyor, kaybetti. Bunlar Barolar Birliği’nin sarayın emir erini kurtarmak için planı yapmışlardı. Ne oldu, baskıyla İstanbul’da zar zor 2 bin imzayı buldu. CHP defalarca söylemiştir, bundan sonra da söyleyecektir. Barolara yapmaya çalıştıkları, demokrasiden nasibini almamış kişilerin hazımsızlığıdır. Seçimle gitmemeye çalışan kafa da budur. Böyle yönlendirmeler, demokrasilerde kimseye fayda sağlamaz” karşılığın verdi.

TÜM AİLE YÖNETİYOR

Erdoğan’ın “aşiretleşmeyin” uyarısına da Özel, “Herhalde MYK toplatısındaydı. ‘İllerde, ilçelerde akrabaları göreve getirmeyin.’ Taşra teşkilatına akıl vereceksen, neden devlette yapıyorsun. Devletin kasasına kimseyi bulamamış, damadı oturtmuş. Savunma Sanayi başında diğer damat var. Milli Eğitim Bakanı var ama Allahlık. Oğulları yön veriyor. Kızları aile ve kadın politikalarına yön veriyor. Eksiksiz tüm aileyle yönetiyor. İki oğlan görevde, hanımefendi görevde, oğulları, kızları görevde. ‘Bu da bambaşka kafasına göre takılıyor’ diye biri var mı? Kadın kolları başkanı atayacak, kızını atar. Reis öyle yapıyor ya o da yapar. Teşkilatlarına öneriyi okudum. Memleketin ağlanacak haline gülüyoruz” yanıtı verdi. 

Son Güncelleme: 14.10.2020 16:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15