Utku Çakırözer: "Oligarklar, kara paracılar ve uyuşturucu baronları için iktidarınız en güvenli liman"

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Dışişleri Bakanlığı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerinde; Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun milletvekillerine yaptığı sunumunu eleştirerek, “Sayın Bakan siz burada ‘Türkiye Yüzyılı’ derken, insani dış politika derken TBMM, basın açıklaması yapmak isteyen binlerce Alevi yurttaşımıza zehir edildi. Sizin politikalarınız içeride insani değil ki dışarıda olabilsin. ‘Türkiye yatırımcılar için güvenli hale geldi’ diyorsunuz. Hangi yatırımcı? Hangi güven? Sizin güvenli yatırımcı dediğiniz limanlarımızda demirli Rus oligarkların yatları. Evet maalesef kara paracılar için, uyuşturucu baronları için sizin iktidarınızda ülkemiz güvenli liman haline geldi” dedi.

09 Kasım 2022 Çarşamba 15:18
Utku Çakırözer: "Oligarklar, kara paracılar ve uyuşturucu baronları için iktidarınız en güvenli liman"

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Dışişleri Bakanlığı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerinde; Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun milletvekillerine yaptığı sunumunu eleştirerek, “Sayın Bakan siz burada ‘Türkiye Yüzyılı’ derken, insani dış politika derken TBMM, basın açıklaması yapmak isteyen binlerce Alevi yurttaşımıza zehir edildi. Sizin politikalarınız içeride insani değil ki dışarıda olabilsin. ‘Türkiye yatırımcılar için güvenli hale geldi’ diyorsunuz. Hangi yatırımcı? Hangi güven? Sizin güvenli yatırımcı dediğiniz limanlarımızda demirli Rus oligarkların yatları. Evet maalesef kara paracılar için, uyuşturucu baronları için sizin iktidarınızda ülkemiz güvenli liman haline geldi” dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Dışişleri Bakanlığı bütçesi üzerindeki görüşmeler sırasında, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun bütçeye ilişkin sunumunu eleştirdi.

Çakırözer, “Tam siz ‘Türkiye Yüzyılı’ derken şuradan yüz metre ileride binlerce Alevi vatandaşımız polis müdahalesine uğradı. Anayasal haklarını kullanarak basın açıklaması yapacaklardı. Milletin Meclisi onlara zehir edildi, yani sizin içeride insani değil ki politikanız dışarıda olabilsin” dedi.

“OLİGARKLAR, KARA PARACILAR İÇİN İKTİDARINIZ EN GÜVENLİ LİMAN!”

“Öyle bir sunum yaptınız ki insan bazen düşünüyor gerçekten Türkiye'den mi bahsediyor diye. ‘Yabancı yatırımcılar için güvenli bir liman hâline gelen Türkiye’ diyorsunuz” diyen Çakırözer, uluslararası basında da yer alan Türk limanlarına demirli ‘oligark yatlarını’ hatırlattı.

Çakırözer, “Hangi yatırımcı? Hangi güvenden bahsediyorsunuz? Ama niyetiniz şu ise o başka: Yabancı yatırımcı dediğiniz Putin'in gizli ortakları ise evet, oligarklar iktidarınızı güvenli liman görüyor ki yatlarını buraya demirliyorlar, şirketlerini buradan yönetiyorlar. Kara paracılar, uyuşturucu baronları ise kastınız, maalesef haklısınız, iktidarınız da onlar için güvenli bir liman oldu ülkemiz” diye konuştu.

YAPILANLARIN BEDELİNİ SORMADAN NEYİN NORMALLEŞMESİ?

Çavuşoğlu’nun Türk dış politikasındaki ‘normalleşme’ açıklamalarını da eleştiren Çakırözer, şöyle konuştu:

“Normalleşmeden bahsediyorsunuz. İyi, güzel, düzelsin ilişkilerimiz ama sorgulamayacak mıyız boz yaplarınızın bedeli ne oldu diye? Mesela Suudi Arabistan; İstanbul'un ortasında gazeteci katledenlerden hesap sordunuz mu? Sormadıysanız hangi yüzle normalleşiyoruz? İsrail mesela, koyduğunuz koşulları yerine getirdi mi? Gazze'ye ambargoyu kaldırdı mı? Yoksa siz, Hamas'a destek politikasını terk ederek mi normalleşebildiniz? Mısır ne oldu? Darbeci Sisi gitti mi? Müslüman Kardeşler geldi mi? Biz normalleştik diye ne İsrail, ne Mısır, ne de Arap ülkeleri Rumlarla, Yunanlılarla kurdukları ilişkiyi bitirmiyor, bitirmeyecek. Türkiye karşıtı bu ittifaklarda ‘Sizin hiç sorumluluğunuz yok’ mu diyeceğiz şimdi? ‘Suriye'de ilkeli tavrımızı koruyoruz.’ diyorsunuz. Hangi ilkeli tavır? Ülkenin birlik ve toprak bütünlüğünü ÖSO'yu besleyerek mi sağlayacaksınız? İhvancı politikalarınızın büyük öngörüsüzlüğü sonucu 5 milyon Suriyeliyi Türkiye'ye aldınız, şimdi onda 1'i döndü diye sevinmemizi mi bekliyorsunuz?”

“SİZ TALİBANLA ÖVÜNÜRKEN, AFGANİSTAN’DA İNSANLAR ÖLÜYOR”

Çakırözer, Bakan Çavuşoğlu’nun "Zaman bizi haklı çıkardı" sözlerini de eleştirirken, “ Siz burada ‘Zaman bizi haklı çıkardı’ derken çok şaşırdım. Taliban'a kırmızı halı sermekle övünüyorsunuz. Çok yazık. Siz halıyı serdiğiniz günden bu yana Afganistan'da kaç kız eğitim hayatından koparıldı? Kaç Afganlı ülke dışına kaçmaya çalışırken hayatını kaybetti, haberiniz var mı?” diye sordu.

“KKTC’NİN LEHİNE HANGİ ADIMI ATTIRABİLDİNİZ”

Bakan Çavuşoğlu’na “Ege ve Akdeniz'de ülkemizin, KKTC'nin çıkarlarını korumaktan bahsediyorsunuz” diyen Çakırözer, Çavuşoğlu’nun sunumuna ilişkin şu eleştirileri yaptı:

“KKTC’nin çıkararını korumaktan bahsediyorsunuz. KKTC'nin lehine hangi adımı kime attırabildiniz? Kardeşiniz Katar'a mesela, her gün görüştüğünüz Rusya'ya mesela. Dibimize Amerikan tankları, donanması geldi, adaları silahlandırdılar. Siz çıkmış ‘Birleşmiş Milletlere gönderdiğimiz iki mektup Yunanistan'ın dengesini bozdu.’ diyorsunuz. Bu mudur yani? Bakın, NATO harekâtında Yunanistan Türk jetlerine kilitlendi; dün, NATO Genel Sekreteri'yle poz verdiniz. Ağzından Yunanistan aleyhine tek kelime alabildiniz mi? NATO'dan kınama çıktı mı?

“VATANDAŞIMIZ AB KAPILARINDA VİZE KUYRUĞUNDA!”

Sunumunuz kendi içinde çelişkiler taşıyor. İlk cümlede diyorsunuz ki ‘AB ile ilişkiyi olumlu gündeme taşıdık.’ paragrafın sonunda diyorsunuz ki ‘Rum-Yunan taleplerine teslim olan AB.’ Hangisi doğru? Ayrıca, hangi olumlu gündem? Artık AB belgelerinde Türkiye'nin adaylığından bahis bile edilmiyor. Vatandaşlarımız, Avrupa ülkelerinin kapısında vize kuyruğunda bekletiliyor. Son yılların en kötü ilerleme raporu yine sizin Bakanlığınız döneminde çıktı. Neymiş? Zor günler geçiren AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı varmış. Niye zor günler geçiriyor hiç düşündünüz mü? Rusya'ya bağlılığını sıfırlamak için. Ama sizin böyle bir derdiniz yok, yüzde 60 bağımlılığı nasıl yüzde 80, nasıl yüzde 90'a çıkarırız derdindesiniz. Nükleer santraller üzerinde en ufak kontrolümüz yokken ikinciyi, üçüncüyü planlıyorsunuz.”

ULUSAL ÇIKARLARIMIZ İÇİN NE ELDE ETTİNİZ?

Çakırözer, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında Türkiye’nin politikalarını da değerlendirdi. Çakırözer, “Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında yaşanan istikrarsızlık ve çatışma ortamında Türkiye'nin attığı adımları saydınız. Esir takası, tahıl koridoru, ateşkes ve barış için çabaların her bir önemlidir, değerlidir, emek ürünüdür, kutluyoruz. Tabii ki doğruyu kayda geçirirken eksik, hatalı gördüğümüz hususlara da dikkatinizi çekmek isterim. Putin'le görüşebiliyor olmak önemli bir avantaj ama o görüşmelerde ulusal çıkarlarımız açısından ne elde ettiniz? Bunun hesabını vermeniz lazım. Mesela, Şubat 2020'de şehit olan 34 askerimizle ilgili Rusya'dan yazılı resmî bir özür, bir yanıt alabildiniz mi? Moskova'daki PYD/YPG ofisini kaldırtabildiniz mi?” diye sordu.

“Evet, tarihî bir fırsat var kapımızda, Avrupa, Rusya'ya gaz ve petrolde bağımlılıktan kurtulmaya çalışıyor” diyen Çakırözer, “Bölgesel enerji merkezi olmak için bir fırsat ama yapmamız gereken Rusya'nın gaz bayiliği değil Sayın Bakan, Azerbaycan, Türkmenistan, Mısır, İsrail, Irak. Aslında bunların tümünün gazını toplayacağımız bir hat oluşturmaktır yapmamız gereken. Doğal gaz borçlarımızın ötelenmesi için Putin'le pazarlıktasınız. Peki ama bizim bilmek hakkımız değil mi? Hangi koşullarda erteleniyor? Yani Rusya'ya yakınlık, Putin'le sık görüşmek ne kadar bizim çıkarımıza? Yoksa Putin'in sözcüsü olma gibi bir olumsuz algı riskiyle karşı karşıyayız” dedi.

“HATALI DIŞ POLİTİKANIZ MİLYARLARCA DOLAR KAYBETTİRDİ”

Çakırözer, Bakan Çavuşolğu’nun "Eskişehir'de girişimcilerimizin kazancını artırdık" sözlerini de eleştirerek, “Ya kaybettirdikleriniz? Sizin hatalı dış politika tercihleriniz nedeniyle havacılık sektörü sadece Eskişehir'de milyarlarca dolarlık iş kaybetti; bundan haberiniz yoktur” dedi.

Çakırözer, “Montrö Sözleşmesi'ni titizlikle uyguladık” sözlerine de, “Montrö Sözleşmesi’ni uygulamakla övünüyorsunuz. İyi ama ‘Gerekirse değiştiririz’ diyen ve bu ülkenin vatansever subayları ‘Aman, Montrö'yü koruyun.’ dediklerinde yargılayan siz değil misiniz?” dedi. 

“GÜVEN SORUNU ÇÖZÜLMEDEN BAŞARI GELMEZ”

Çakırözer şu değerlendirmeleri yaptı:

“Dış politikadaki en önemli sıkıntı olan güven meselesini çözmedikçe dış politikada arzu ettiğimiz başarıyı yakalayamayız. Bunu siz yapamazsınız çünkü demokrasiden, hukuk devletinden, şeffaflıktan, hesap verebilirlikten uzak bir tek adam iktidarısınız. Türkiye'yi demokrasi ve hukuk devleti yoluna sokacak bir iktidar geldiğinde ancak ve ancak böyle bir iktidarda Batı kurumlarıyla da komşularla da tüm dünyayla da ilişkilerimiz düzelecektir.”

“EYLEM YAPAN PERSONELE DESTEK”

Çakırözer, Dışişleri Bakanlığı’nın yurt dışı teşkilatlarındaki personelin taleplerini de gündeme getirerek, personelin özlük haklarının iyileştirilmesi çağrısında bulundu. Çakırözer, “Aranızda siyah giyinmiş yönetici yok tabii ama Bakanlık merkez ve yurt dışı teşkilatlarındaki sözleşmeli personeliniz haftalardır size mesaj vermek için siyah giyiyor. Yurt dışı ziyaretlerimizden bizler de onların mesai kavramı olmadan çalıştıklarının şahidiyiz. Mali ve özlük haklarındaki sıkıntıların bir an önce çözülmesini sizden istirham ediyorum” dedi.

Son Güncelleme: 09.11.2022 15:20
Anahtar Kelimeler:
ChpUtku ÇakırözerTBMM
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15