Yıldırım Kaya: “Satış pazarlığı öğretmen ücretini ödememek için gerekçe olamaz”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ile birlikte, Doğa Koleji'nde aylardır öğretmen ücretlerinin ödenmemesi, veli ve öğrencilerin yaşadığı sorunlar ile olayın siyasi boyutlarına ilişkin “Doğa Koleji Ankara Eryaman Kampüsü” önünde bir basın açıklaması yaptı.

12 Aralık 2019 Perşembe 16:11
Yıldırım Kaya: “Satış pazarlığı öğretmen ücretini ödememek için gerekçe olamaz”

Yıldırım Kaya açıklamasında, “Öğretmen maaşlarının ödenmemesindeki nedenlerin altını kazdıkça, olaylar çok farklı boyutlara ulaştı. Özel okul gelirlerinin karlı inşaat şirketlerine aktarımı, FETÖ’cülerle kurulan ticari ilişkiler, sosyete damadın başında bulunduğu Hazine ve Maliye Bakanlığının denetim görevini yapmaması, Ticaret Bakanlığının yapılan hukuksuzluklara göz yumması, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sorumsuzluğu, kendi içlerindeki iktidar ve rant kavgası… Bütün bu ilişkiler ve hukuksuzluklar, Doğa Kolejinde ve diğer özel okullarda yaşananları anlamamızı sağladı.” dedi.

Doğa Koleji yönetiminin satış işlemleri tamamlandıktan sonra öğretmenlerin ve diğer çalışanların ücretlerinin ödeneceği açıklamasına tepki gösteren Kaya, “Öğretmen ücretlerinin okulun satış işlemlerinden sonra ödeneceği açıklaması esef vericidir. Okulun satılacak olması öğretmen ücretlerinin ödenmemesine haklı bir gerekçe olamaz. Bu durum öğretmenlerimizin iyi niyet ve emeğinin sömürülmesidir.” ifadesini kullandı.

Kaya, “İçleri boşaltılan gelirleri inşaat şirketlerine aktarılan yüzlerce özel okul için ne Ticaret Bakanlığı, ne de sosyete damadın başında bulunduğu Hazine ve Maliye Bakanlığı denetim ve müfettiş incelemesi başlatmamıştır. Türkiye’nin en büyük özel okulunda aylardır öğretmen ve personel ücreti ödenmemesine rağmen Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevini yapmamıştır.” dedi

“Kadir Topbaş’ın FETÖ’cü damadı Ömer Faruk Kavurmacı ile Doğa Koleji sahibi Ömer Saçaklıoğlu arasındaki ilişki nedir?” diyen Kaya, “Doğa Koleji velilerinden peşin alınan paralar hangi inşaat şirketlerine yatırıldı?” diye sordu.

Doğa Koleji’nde yaşanan elektrik kesintisine de tepki gösteren Kaya “21. yüzyılda Türkiye'den eğitim manzaraları işte böyle. Okulun elektrikleri borcundan dolayı kapatılmış. Eğitimin geldiği durum içler acısı. Bir eğitim kurumunda elektrikler borcundan dolayı kesiliyor. Bu anlayışla nereye varılabilir?” dedi.

Kaya, “Doğa Kolejinde yaşananlar AKP’nin eğitim politikalarının bir sonucudur. AKP kendisiyle birlikte eğitim sistemini de çökertti. Artık bıçak kemiğe dayandı. Tek adam anlayışının Türkiye’yi getireceği son duraktayız. Onlar saraylarında halktan kopuk, zevki sefa içinde yaşıyorlar. AKP Genel Başkanının torunlarının gittiği okullarda bu sorunlar yaşansaydı ne yapardı çok merak ediyoruz.” dedi.

“Milli Eğitim Bakanlığı en başından yapması gerekeni, en sonunda yapmak için harekete geçtiğini duyurdu. Özel okul açanlara teminat şartı getirileceğini duyurdu. Bu kararın uygulamasına, satışın eşiğinde olan Doğa Koleji ile başlanmalıdır.” Diyen Kaya, “Bu devir AKP’nin lale devridir. Bu devir kapanmadan Türkiye’nin düzlüğe çıkması mümkün değildir.” İfadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın açıklaması şöyle:

“Aylardır ücretlerini alamayan Doğa Koleji öğretmenleri kısmi iş bırakma eylemleri yaparak seslerini duyurmaya çalıştı. Öğrenci velileri bu eylemle okullarda yaşananların farkına varıp öğretmenlere destek verdi. Doğa Kolejini ziyaretimizden sonra aylardır açıklama yapmayan Doğa Koleji yönetiminden, Milli Eğitim Bakanlığından ve saraydan peş peşe açıklamalar geldi.

Öğretmen maaşlarının ödenmemesindeki nedenlerin altını kazdıkça, olaylar çok farklı boyutlara ulaştı. Özel okul gelirlerinin karlı inşaat şirketlerine aktarımı, FETÖ’cülerle kurulan ticari ilişkiler, sosyete damadın başında bulunduğu Hazine ve Maliye Bakanlığının denetim görevini yapmaması, Ticaret Bakanlığının yapılan hukuksuzluklara göz yumması, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sorumsuzluğu, kendi içlerindeki iktidar ve rant kavgası… Bütün bu ilişkiler ve hukuksuzluklar, Doğa Kolejinde ve diğer özel okullarda yaşananları anlamamızı sağladı.''

''SATIŞ PAZARLIĞI ÖĞRETMEN ÜCRETİNİ ÖDEMEMEK İÇİN GEREKÇE OLAMAZ''

''Doğa Koleji yönetimi, yaptığı açıklamada satış işlemleri tamamlandıktan sonra öğretmenlerin ve diğer çalışanların ücretlerinin ödeneceğini duyurdu. Öğretmen ücretlerinin okulun satış işlemlerinden sonra ödeneceği açıklaması esef vericidir. Okulun satılacak olması öğretmen ücretlerinin ödenmemesine haklı bir gerekçe olamaz. Bu durum öğretmenlerimizin iyi niyet ve emeğinin sömürülmesidir!

İçleri boşaltılan gelirleri inşaat şirketlerine aktarılan yüzlerce özel okul için ne Ticaret Bakanlığı, ne de sosyete damadın başında bulunduğu Hazine ve Maliye Bakanlığı denetim ve müfettiş incelemesi başlatmamıştır. Türkiye’nin en büyük özel okulunda aylardır öğretmen ve personel ücreti ödenmemesine rağmen Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevini yapmamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı da ücretler tam ve zamanında ödenmiyorsa dava yoluyla işverenden talep edilebileceğini, okulun kapatılması halinde öğrencilerin devlet okullarına yerleştirileceğini ilan etmiştir.''

''EĞİTİMDE ÖZELLEŞTİRME REKOR KIRDI''

''Tüm uyarılarımıza rağmen devletin asli görevi eğitim özel sektöre bırakıldı! AKP iktidara geldiğinde özel okullardaki öğrenci sayısı yüzde 1 iken, bu oran yüzde 8,2’ye yükseldi. 4+4+4 sistemi ile eğitimde özelleştirme rekor seviyeye ulaştı. Laik, demokratik, bilimsel eğitimin devlet okullarında olmadığını gören velililer, çocuklarını özel okullara gönderdi. Özel okullardaki öğrenci sayısı 1 milyon 400 bini geçti.

Devlet okullarına verilmeyen destek, özel okullara verildi. 2020 bütçesinden de özel okullara 804 milyon lira ayrıldı. Devlet okulları; halkın laik, demokratik, bilimsel ve parasız eğitim talebini karşılamadığı, eğitim kalitesini yükseltmediği, her önüne gelenin bakkal dükkanı açar gibi özel okul açtığı sürece bu durum devam edecektir.''

''ÖZEL OKULLARDA YAŞANANLARIN NEDENLERİ VE YANITLARI İŞTE BU SORULARDA SAKLI''

''Özel okullar devletten aldığı desteği nerelere yatırıyor?

Doğa Koleji velilerinden peşin alınan paralar hangi inşaat şirketlerine yatırıldı?

2002 yılından bugüne iki defa el değiştirip, ortaklıklar kuran eğitim kurumu kimlere peşkeş çekildi?

Kadir Topbaş’ın FETÖ’cü damadı Ömer Faruk Kavurmacı ile Doğa Koleji sahibi Ömer Saçaklıoğlu arasındaki ilişki nedir?

Hazine ve Maliye Bakanı Sosyete Damat, Doğa Koleji’nin denetimini neden yaptırmadı?

Ticaret Bakanlığı ve Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı neden görevini yapmadı?''

''AKP’NİN LALE DEVRİ''

''Milli Eğitim Bakanlığı en başından yapması gerekeni, en sonunda yapmak için harekete geçtiğini duyurdu. Özel okul açanlara teminat şartı getirileceğini duyurdu. Bu kararın uygulamasına, satışın eşiğinde olan Doğa Koleji ile başlanmalıdır. Doğa Kolejinde yaşananlar AKP’nin eğitim politikalarının bir sonucudur. AKP kendisiyle birlikte eğitim sistemini de çökertti. Artık bıçak kemiğe dayandı. Tek adam anlayışının Türkiye’yi getireceği son duraktayız. Onlar saraylarında halktan kopuk, zevki sefa içinde yaşıyorlar. AKP Genel Başkanının torunlarının gittiği okullarda bu sorunlar yaşansaydı ne yapardı çok merak ediyoruz.

Bu devir AKP’nin lale devridir!

Bu devir kapanmadan Türkiye’nin düzlüğe çıkması mümkün değildir!”

Son Güncelleme: 12.12.2019 16:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15