Facebook videolarını izleyip ölüyorlar!

Facebook'ta her gün milyonlarca şiddet içerikli ve sapkın cinsellik içeren paylaşımlar yapılıyor. Peki yüksek paylaşım trafiğine sahip Facebook'un içerikleri nasıl denetlediğini hiç merak ettiniz mi?

21 Haziran 2019 Cuma 11:31
Facebook videolarını izleyip ölüyorlar!

Facebook'ta yaklaşık 15 bin kişi içerik denetleyiciliği yapıyor. İçerik denetleyicileri, aldıkları düşük maaşların yanında travma dolu hayatlara sahip.

Yapılması gereken ise şu: Bir monitörden dünyanın en büyük sosyal ağına gönderilen ve kimsenin daha önce izlememiş olduğu videoyu izleyip, uygun olup olmadığına karar vermek

Posta Gazetesi'nin haberine göre Facebook'taki en karanlık içerikleri 'kozmik oda’dan kontrol eden moderatörler, dehşet verici paylaşımlar karşısında güçlü kalamıyorlar. En son bir moderatör video izlerken kalpten öldü.

Facebook videolarını izleyip ölüyorlar!

2.3 milyar kullanıcısı olan Facebook’ta günde ortalama 4.75 milyar paylaşım yapılıyor. Kullanıcılar, cinayetten nefret söylemine, çocuk ve hayvan istismarından intihara kadar pek çok uygunsuz içerik yayınlıyor.

Bu zararlı içerikleri Facebook çalışanı sayılmayan moderatörler taşeron bürolardan takip ediyor.

Çalışanların çoğu bu videoları saati 15 dolar karşılığında izleyip değerlendiriyor. Yasakladıkları videolar yayılmıyor.

Facebook videolarını izleyip ölüyorlar!

Bu denetim merkezlerinden Florida’da yer alan Cognizant şirketinde, moderatör olarak çalışan Keith Utley’nin (42) video izlerken kalp krizinden öldüğü ortaya çıktı.

800 çalışandan biri olan Utley, eski askerdi. 2 çocuk babası Utley şiddet içerikli ve nefret söylemi içeren paylaşımlardan sorumluydu.

Ölüm haberinin bir yıl boyunca gizlendiği anlaşıldı. Geçen aylarda, gördüklerine dayanamayan bazı moderatörlerin uyuşturucu kullandığı ortaya çıkmıştı.

Facebook çalışanlarına verilen avantajların aksine ekip liderleri içerik denetleyicilerinin tuvalet molalarına bile karışıyor. Bununla beraber çalışanlar çok yüksek bir baskı altında çalışıyor.

Çalışanlar en ufak bir hatada işlerinden olabiliyor.

Facebook videolarını izleyip ölüyorlar!

Çalışanların bazıları anneler için ayrılan emzirme odalarında cinsel ilişkiye giriyor. Bunun sebebi olarak trauma bonding (travma bağlanması) gösteriliyor.

Çalışanlar, şirketten ayrıldıktan sonra TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) benzeri semptomlar geliştiriyorlar, ancak Facebook bu konunun üstüne gitmiyor.

Facebook'ta çalışmak uzaktan bakıldığında rüya gibi görünebilir fakat daha düşük ücretlerle ve kötü şartlarda çalışan içerik denetleyicilerinin iş hayatı hiç de parıltılı değil.

Son Güncelleme: 21.06.2019 11:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15