Aylardır haklarını alamayan maden işçilerine iki kelimelik yanıt: Yetkim yok

Soma ve Ermenek'te maaş ve tazminatlarını alamayan maden işçileri Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Hüseyin Erdoğan ile görüştü ancak sorunların çözümüne yönelik sonuç alamadı. Görüşme sonrası ANKA'ya konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, Erdoğan’ın kendilerine “Yetkim yok” dediğini aktardı. Çetin, işçilerin Ankara’ya yürüyüşlerine devam edeceğini belirterek, “ Bu siyasi iktidarın patron yanlısı olduğunu açıkça görmeye başladık” dedi.

14 Ekim 2020 Çarşamba 22:01
Aylardır haklarını alamayan maden işçilerine iki kelimelik yanıt: Yetkim yok

Manisa'nın Soma ve Karaman'ın Ermenek ilçelerinde maaş ve tazminatlarını alamayan maden işçileri Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Hüseyin Erdoğan ile görüştü ancak sorunların çözümüne yönelik sonuç alamadı. Görüşme sonrası ANKA'ya konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, Erdoğan’ın kendilerine “Yetkim yok” dediğini aktardı. Çetin, işçilerin Ankara’ya yürüyüşlerine devam edeceğini vurgulayarak, “ Bu siyasi iktidarın patron yanlısı olduğunu açıkça görmeye başladık” dedi.

Manisa'nın Soma ve Karaman'ın Ermenek ilçelerinde maaş ve tazminatlarını alamayan maden işçilerinin Ankara’ya yürüme kararlarının ardından sendika yetkilileri Başkentte görüşmeler yaptı.

İşçilerin örgütlendiği Bağımsız Maden İş Sendikası’nın Genel Başkanı Tahir Çetin, Sendikanın Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal, Sendika Avukatı Mürsel Ünder ve maden işçileri Yavuz Yıldıran ile Abdullah Büber, bugün Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü yetkilileri ile görüştü. TKİ Genel Müdürü Hüseyin Erdoğan ile gerçekleşen görüşmeden sonuç çıkmadığını açıklayan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, Erdoğan’dan sorunun çözümü için “Yetkim yok” yanıtı aldıklarını aktardı.

TKİ’nin sorunun çözümünü siyasete attığının vurgulayan Çetin, AKP’li vekillerin sunduğu Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklendiğini hatırlatarak, “Bu kanunda işçinin iş sağlığı ve güvenliği konusunda, tazminatlar, maaşlara ilişkin madde yok. Sadece patronlara ödenecek paralar var. Biz de bu süreçten sonra hakkımızı sokakta arayacağız” diye konuştu.

Çetin, Meclis’te CHP, İYİ Parti ve HDP’li vekiller ile görüştüklerini anlatarak, “AK Parti ve MHP bizi kabul etmedi” dedi.

‘İKTİDARIN PATRON YANLISI OLDUĞUNU GÖRMEYE BAŞLADIK’

Ankara’ya başlattıkları yürüyüşün devam edeceğinin altını çizen Çetin, Manisa Valiliği’nin koronavirüs nedeniyle yürüyüşlerini yasaklamasını 2019 yılında yaptıkları yürüyüşü hazırlatarak değerlendirdi. Çetin, Anayasa Mahkemesi’nin 2019 yılında yaptıkları yürüyüşün yasaklanmasıyla ilgili hak ihlali kararı verdiğini anımsatarak, “Sonuna kadar işçilerin haklı olduğunu biliyoruz. Bu siyasi iktidarın patron yanlısı olduğunu açıkça görmeye başladık” ifadelerini kullandı.

Sendika Avukatı Mürsel Ünder AKP’nin Meclis’e sunduğu teklifte işçiler için tek bir madde olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenen yasal değişiklikte yeni maden sahaları açılması ve rödövans yoluyla özel şirketlere peşkeş çekilmesi yer alıyor. Bu yasal düzenlemede işverenlere teşvik ve vergi muafiyetleri getiriliyor. Biz burada işçilerin sorunlarının çözümü için bir cümle eklenmesini istedik. Özellikle yeni maden sahaları alacak işletmelerin geçmişine bakılmasını, işçilerin alacakları varsa teşviklerden yararlandırılmaması gerektiğini söyledik. Bu bundan sonra yaratılabilecek mağduriyetleri önleyecek bir düzenleme.”

Son Güncelleme: 14.10.2020 22:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15