Çiftçiler 5. Kez Ankara'da ''Çiftçiye Kim, Ne Zaman Sahip Çıkacak?''

Yüksek faiz borçları nedeniyle mali açmazda olan çiftçilerin 5. kez geldikleri Ankara’da yine talepleri karşılanmadı. Türkiye’nin farklı illerinden Ankara’da bir araya gelen çiftçiler, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) önünde toplanarak seslerini duyurmaya çalıştılar. Manisa üzüm üreticisi Mahmut Güven, "Bu çiftçiye kim ne zaman sahip çıkacak. Asalım mı kendimizi? Gece iki de yola çıktım ben. Bizi aptal yerine koyup aldatıyorlar. Hep çalışma var diyorlar. Kim ne çalışma yapıyor ya!" dedi.

02 Şubat 2021 Salı 16:19
Çiftçiler 5. Kez Ankara'da ''Çiftçiye Kim, Ne Zaman Sahip Çıkacak?''

arım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası ve başka birçok bankaya yüksek faizlerle borçlu olan çiftçiler beşinci defa Ankara’daydı. TZOB genel merkezi önünde bir araya gelen çiftçiler, TZOB’de temsili olarak beş kişinin görüşmeye alınmasına da tepki gösterdiler. Üreticiler, verilen sözlerin bu defa da yerine getirilmemesi üzerine traktörleriyle tekrar Ankara’nın yolunu tutacaklarını söylediler.

TZOB adına açıklama yapan Eyüp Elmalı, “Cumhurbaşkanı’na ve Tarım Bakanı’na çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları aktardık. Çiftçilerimizi Ziraat Odaları Birliği olarak destekliyoruz” dedi.

Çiftçiler, sorunlarını anlattılar. 

TZOB’un görüşmeye temsili olarak 5 çiftçinin alınmasına tepki gösteren Amasya Merzifon’dan gelen çiftçi Sadık Turan: “Biz isterdik ki daha büyük bir salona hepimizi davet ederek bizi muhatap alsınlar. Çiftçilere verilen para yüzde 1’in altında bu kanunen bile doğru değil çünkü bu hükümetin kendi çıkardığı yasa var. Çiftçilere verilecek para gayri safi milli hasılanın altında olamaz. Binlerce üretici mağdur burada beşli çeteyi koruyorlar.

İzmir’in Kiraz ilçesinden çiftçi Mehmet Kani: Kendi aidatlarımızı ödediğimiz Ziraat Odası Başkanıyla kendi binamızın içine girip görüşemiyoruz. Biz isterdik ki bu organizasyonu Ziraat Odaları Birliği düzenlesin kendi imkanımızla çıkıp geldik. Yem, elektrik, mazot fiyatları aldı başını gitti.

“BİZ BU ÜLKENİN BACASI OLMAYAN FABRİKASIYIZ”

Malatyalı çiftçi Mehmet Ali Gürel: Biz bu ülkenin bacası olmayan fabrikasıyız. Malatya’dan 830 kilometre yol teperek geldim. Ben burada fasulye direği gibi dinelmeye gelmedim. Bugün burada Kayseri, Adana, İzmir, Manisa, Malatya, Amasya, Kayseri’den arkadaşlarımız var. Tarımın bitmesinin sebebi yanlış tarım politikalarıdır.

İzmir Kirazlı çiftçi Ahmet Yorulmaz: Tarım Kredi’ye iki tane traktörümü verdim. Tarlalarım hacizli, bana ‘bu borcu öde’ diyorlar.  

Kayserili çiftçi İsmail İpek: Gübreyi dışarıdan ithal ediyoruz. İlacı dışarıdan ithal ediyoruz. Ürünlerimizi üretiyoruz bir bakıyoruz dışarıdan ithalat yapılmış. Ürünlerimiz para etmiyor.

İbrahim Kaya: Ankara’ya beş defa geldik. Sesimize ses, sözümüze söz bulamadık. Bu zamana kadar anladık ki sizlerin iki dudağının arasından ‘Ben çiftçimi yüksek faiz altında ezdirmem’ demeniz olacaktır.

Çankırı Çerkeş’ten gelen Yusuf Ercan: Çiftçilik yapıyorum. Bankaya 70-80 bin borcum var.

ÇİFTÇİYE KİM NE ZAMAN SAHİP ÇIKACAK, ASALIM MI KENDİMİZİ?

Manisa Alaşehirli Mehmet Mahmut Güven: Buraya gelmek isteyip de gelemeyen yüzlerce arkadaşımız var. Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü çiftçiye hasmane bir tavır takınmış, bizi üç kağıtçı yerine koymuştur. Bize sahip çıkın. Yazık günah bize. Herkesin sahibi var bir tek bizim sahibimiz yok. Bu çiftçiye kim ne zaman sahip çıkacak. Asalım mı kendimizi. Gece ikide yola çıktım ben. Bizi aptal yerine koyup aldatıyorlar. Hep 'çalışma var' diyorlar. Kim ne yapıyor ya. Biz suçlu değiliz, biz üçkağıtçı değiliz. Bilinçli faiz uyguluyorlar bize.

“ADAM PANEMİDEN KORKMUYOR. AÇLIKTAN ÖLECEĞİNDEN KORKUYOR”

Malatya Doğanşehir’den Hayri Yıldırım: Buradaki çiftçiler isterdi ki TBMM de bulunan milletvekillerinden birkaç kişi burada bize destek verseydi.  Bu insanlar onlara oy vererek temsilci olarak oraya götürmüş. Milletvekilleri bizim sırtımızdan maaş alıyorlar. Peki orada ne yapıyorlar. Yarın oy istemeye geldiklerinde gününü bu çiftçiler gösterecektir. Adam pandemiden korkmuyor. Açlıktan öleceğinden korkuyor.

BENİM EMEĞİMLE PARAMLA ORADA OTURUYORSUN

İzmir Kirazlı Gürbüz Kepçen Yıldırım: Türkiye Ziraat Odası Birliği Başkanı’nın bu insanlar arasından beş kişiyi yanına alması kabul edilemez. Benim emeğimle, paramla orada oturuyorsa, çıkıp bu insanlara açıklama yapmasını istiyorum. Pandemi vız gelir tırıs gider.

Manisa Alaşehir Hüseyin Kurtoğlu: Üzüm üreticisiyim. Özellikle Tarım Kredi’den çok mağduruz. Kooperatife aktif üye sayısı yüzde 47 oranında Fahrettin Poyraz’ın açıklaması yüzde 2 oranında. Yüzde 40 faiz oranlarında herkes mağdur. Ülke genelinde bütün çiftçiler sahipsiz kaldık. İnsanlar evine gittiğinde çocuğumun benden bir şey isteyecek diye evine korkarak gidiyor insanlar.

(ANKA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15