Ankara'da Barajlar Alarm Veriyor; Mansur Yavaş 'Kademeli Su Tarifesi' Önerdi

Tüm dünyayı etkileyen iklim değişikliği ve küresel ısınma Türkiye’de de son yılların en kurak dönemlerinin yaşanmasına neden oluyor. Ankara’daki barajlarda da doluluk oranları yüzde 20.91’e düşerken sadece 110 günlük su kaldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, su israfının önüne geçmek için “Kademeli Su Faturası” uygulamasını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Kademeli tarifeye göre yoksul aileler suyun metreküp fiyatına 1 lira ödeyecek.

05 Ocak 2021 Salı 15:26
Ankara'da Barajlar Alarm Veriyor; Mansur Yavaş 'Kademeli Su Tarifesi' Önerdi

ANKARA’DAKİ BARAJLARDA 110 GÜNLÜK SU KALDI”

ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Ankara’yı besleyen barajların doluluk oranının yüzde 20.91 olduğunu ve 110 günlük su kaldığını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkan Yavaş, su tüketimindeki israfın önüne geçmek için ‘Kademeli Su Faturası’ uygulamasını 11 Ocak’ta yapılacak meclis toplantısı gündemine taşıyacak. Kademeli tarifenin mecliste kabul edilmesi halinde sosyal yardım alan ailelere suyun metreküp birim fiyatı 1 TL’ye indirilecek. Tarifeye göre 10 metreküp ve üzeri su kullanan aboneler 7,5 TL, 15 metreküp ve üzeri su tüketimi yapan aboneler ise 9 TL birim ücreti ödeyecek.

BARAJLAR ALARM VERİYOR

Başkent Ankara’ya içme ve kullanma suyu sağlayan barajlarda 2 Ocak 2021 tarihi itibarıyla toplam su miktarının 331 milyon 345 bin metreküp olduğunu açıklayan Öztürk, “Barajlarımızın doluluk oranı şu anda yüzde 20.91. Geçen yıla göre 13 milyon 469 bin daha az su bulunuyor. Barajlara hiç su gelmemesi durumunda 110 günlük suyumuz kaldığını söyleyebiliriz” dedi.

“ANKARALI GÜNDE 250 LİTREDEN FAZLA SU TÜKETİYOR”

Ankara’da kişi başı günlük tüketilen su miktarının kayıp kaçak su durumları da dâhil edildiğinde 250 litrenin üzerine çıktığını ifade eden Öztürk, kentin su ihtiyacını karşılayan Çamlıdere, Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar, Çubuk 2, Kavşakkaya ve Elmadağ Kargalı barajlarının toplam hacminin 1 milyar 584 milyon 555 bin metreküp olduğunu söyledi.

TÜKETİMİ AZALTACAK DÜZENLEME

Yavaş, kademeli su tarifesi uygulamasının yüksek kullanımın önüne geçeceğini ve tasarruf sağlayacağını Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında anlatacağı bildirildi. Yapılan tüketim incelemesine göre, vatandaşların tükettikleri su miktarına göre dağlıımları şöyle:
-0-10 m³/ay tüketime sahip abonelerin abone sayısı içerisindeki oranı yüzde 70,25 iken toplam tüketimin yüzde 44,63’ünü gerçekleştirdiği, -11-15 m³/ay tüketime sahip abonelerin abone sayısı içerisindeki oranı yüzde 18,75 iken toplam tüketimin yüzde 24,54 ünü gerçekleştirdiği, -15 m³ ve üstü /ay tüketime sahip abonelerin abone sayısı içerisindeki oranı yüzde 11 iken toplam tüketimin yüzde 30,83’ünü karşıladığı belirlendi.

KONUT ABONELERİNDE 10 METREKÜPE KADAR SUYUN BİRİM FİYATI 5 TL OLACAK

Meclise sunulacak kademeli tarifeye göre aylık su ve atık su birim ücreti şöyle olacak:
“-0-10 metreküp arası 5 TL,
-11-15 metreküp arası 7,5 TL,
-15 metreküp ve üzeri 9 TL”

Son Güncelleme: 05.01.2021 15:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15