İmamoğlu'ndan, 1000 yeni taksi teklifini reddeden UKOME'ye tepki: "Tek dert İmamoğlu güzel bir iş yapmasın"

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) yönetiminin 1000 yeni aracın taksiye dönüştürülmesi önerisi, hükümet temsilcilerinin ağırlıkta olduğu Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından bir kez daha reddedildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, karara; “Tek dert, 'İmamoğlu güzel bir iş yapmasın.' UKOME’yi ele geçirmek için yapılan hamlenin de arkasında yatan gerçek budur. Bu benim iddiamdır. Tek dert İmamoğlu’dur. Halk yetki sahibi olduğu zaman gerekli cevabı verecektir" tepkisini gösterdi.

29 Temmuz 2021 Perşembe 18:19
İmamoğlu'ndan, 1000 yeni taksi teklifini reddeden UKOME'ye tepki: "Tek dert İmamoğlu güzel bir iş yapmasın"

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) yönetiminin 1000 yeni aracın taksiye dönüştürülmesi önerisi, hükümet temsilcilerinin ağırlıkta olduğu Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından bir kez daha reddedildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, karara; “Tek dert, 'İmamoğlu güzel bir iş yapmasın.' UKOME’yi ele geçirmek için yapılan hamlenin de arkasında yatan gerçek budur. Bu benim iddiamdır. Tek dert İmamoğlu’dur. Halk yetki sahibi olduğu zaman gerekli cevabı verecektir" tepkisini gösterdi.

UKOME'nin İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantısına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlık etti. Toplantıda, 2020 yılının haziran ayından beri defalarca reddedilen İmamoğlu'nun İstanbul'a 5 bin yeni taksi önerisi revize edilerek tekrar gündeme sunuldu.

Bu kez ilk etapta bin yeni taksinin sisteme dahil edilmesi önerildi. Yine daha önce reddedilen İstanbul genelinde raylı sistem hatlarının gelişmesi nedeniyle ihtiyaç fazlası duruma düşen 750 minibüs ve 250 taksi dolmuşun taksiye dönüştürülmesi teklifi de tekrar oya sunuldu. 

ŞİKAYETLER ARTTI

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, yeni taksi ile ilgili benzer sunumu 2020 yılının kasım ayında yaptıklarını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bu sunumun bir benzerini 8 ay önce yapmıştım. O günden bugüne takside olan şikayetler arttı. O gün yaptığımız sunumda beş bin taksi teklif ediyorduk bugün bine indirdik. İBB'nin bizden önce yaptığı çalışmalarda taksiye gerek olduğuna dair çalışmalar vardı. 2019 ve 2020 yılında, yani bizden önce yapılan çalışmalarda taksiye ihtiyaç olduğu belirtilmiştir. O çalışmayı yapan arkadaşlarımız, kurum değiştirdikten sonra 'İstanbul’a taksi lazım değil' demeye başladılar.”

EYÜP AKSU: TAKSİ UCUZ OLDUĞU İÇİN SAYISI AZ GİBİ GÖRÜNÜYOR

İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, bu teklifin 6 defa reddedildiğini hatırlattı. Aksu, şöyle konuştu:

“İTÜ raporunda belirtildiği gibi dijitalleşmeye geçerse taksi sayısının artışına gerek yoktur. İstanbul’da bazı saatlerde sabah ve akşam saatlerinde yolcu yığılmaları başladığı zaman taksi ulaşımında da yığılma oluyor. Bırakın bin taksiyi 40 bin taksi koysanız bu talebe o saatlerde yetişemezsiniz. Taksi sayısında sorun varmış gözükmesinin sebebi taksi taşımacılığının ücretlerinin cazip görülmesidir. Bütün vatandaşlar toplu taşıma yerine taksiyi tercih ediyor. Taksi sayısını artırmayalım, 17 bin 395 taksi üzerinde birlikte çalışma yapalım. Var olan çalışma düzeninin rehabilite edelim.”

İMAMOĞLU: SUÇ İŞLİYORSUNUZ MÜDÜR BEY

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel söz alarak, taksilerin sayıları değil niteliği konusunda çalışma yapılmasını istedi. Söz alan esnaf temsilcisi ise Ekrem İmamoğlu’na, “Mağduruz, size inandık, trafiği çözeceğinizi söylediniz. Taksi artarsa trafik daha da artacak. Önce trafiği azaltın. Yeni taksiye karşıyız. İBB'nin ihtiyacı varsa açık arttırmaya çıksın 2 bin plaka satsın” dedi. 

Oturumu yöneten İmamoğlu, 19 yıl boyunca İBB'nin ulaşım birimlerinde görev aldıktan sonra yeni yönetim döneminde Ulaştırma Bakanlığı'na geçen Serdar Yücel'e “Taksiye ihtiyaç var mı yok mu?” diye sordu. Soruya, Yücel; “Ölçerek anlayabilirim” yanıtını verdi. İmamoğlu ise “19 yıl boyunca ölçmediniz mi? Siz 19 sene ölçmemişsiniz, biz 2 senede ölçtük ve taksi ihtiyacı vardır, diyoruz” dedi.

Yücel, bu ihtiyacın İTÜ'nün sahte raporuna dayandırıldığını söyleyince İmamoğlu, şu karşılığı verdi:

“Suç işliyorsunuz. Müdür bey biz sizin raporunuzu da okuduk. Bugün bu kurumda görev yapıp Ulaştırma Bakanlığı adına görüş beyan ediyorsunuz. UKOME'nin sandalye sayısının ele geçirildiği günlerdeyiz. Başka sorular sorarım altından kalkamazsınız. Siyasi konulara girmeyelim. Esnaf arkadaşımız açıkça söyledi. Oda başkanı ile yaptığımız toplantıda da ‘kiralamayın satın evet diyelim' demişti. İstanbul'da taksi ihtiyacı vardır. İlçe ilçe taksi pazarladınız. Temsilcilerinizden bunları dinledim. Ben karnından konuşan biri değilim. Oda temsilcileri sağda solda anlattı. Günün sonunda damara dokunan mesele niye satılmıyor da kiralanıyor? Kimse kimseyi aldatmasın. Oda başkanı şeffaflıktan bahsetti. Benden şeffafını bulamazsınız. 3 yıldır alamadığınız zammı ben verdim. 50 gazete zamcı diye haber yaptı ağzınızı açmadınız.”

"TEK DERT İMAMOĞLU BUNU YAPMASIN"

İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sokağa çıkın sorun. Bu neyin inadı ısrarı? Tek dert ‘İmamoğlu bunu yapmasın, İmamoğlu güzel bir şey göstermesin'. UKOME’yi ele geçirmek için yapılan hamlenin de arkasında yatan gerçek budur. Halkımız bunu duysun, bilsin. Kalitesiz hizmete mahkum bırakılan halk bu kararın siyasi bir şekilde alınmasının kahramanlarına gereken ve hak ettiği cevabı verecek

1000 taksi meselesinin tartışılmaya devam etmesini ısrarla isteyeceğim. Olumsuz cevap verenlere nedenlerini soracağım bir sonraki toplantıda tek tek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, AFAD neden taksiye karşı olduğunu kurumu adına açıklayacak. Her kurumun fikrini merak ediyorum.”

BELEDİYE TEMSİLCİLERİNİN DE OYLAMAYA DAHİL EDİLMESİ TEKLİFİ

Ardından oylamaya geçildi ve bin yeni taksi teklifi oyçokluğuyla reddedildi. İmamoğlu, toplumun genelini ilgilendiren bir konu olduğu için 39 ilçe belediyesinin temsilcisinin oturumda olduğunu belirterek tekrar oylamaya sunmak istedi.

AKP'Lİ BELEDİYELER REDDETTİ

Usul tartışması çıkınca, İmamoğlu yönetmeliği okudu; belediye temsilcilerinin de oy hakkı olduğunu söyledi. 39 belediyenin 25'inin temsilcisinin oturumda olduğu belirlendi. Tekrar oylama yapıldı. UKOME üyelerinden 11'i kabul, 16'sı ret oyu kullandı. Belediye temsilcileri arasında yapılan oylamada 14 kişi  “evet”, 21 kişi “hayır” oyu kullandı. Teklif bu ikinci oylamada da reddedildi. 37 ret, 25 kabul oyu kullanılmış oldu.

750 MİNİBÜS VE 250 DOLMUŞUN DÖNÜŞÜMÜ KABUL EDİLDİ

Daha sonra 750 minibüs ve 250 dolmuşun taksiye dönüşüm teklifinin oylamasına geçildi. Ulaştırma Bakanlığı temsilcisi Yücel, teklifin kabul edileceğini söyledi. İmamoğlu, konunun bir seneyi aşkın süredir tartışıldığını ve reddedildiğini belirterek “Bugün bizim ne kadar analitik düşündüğümüz, siyasi karar vermediğimiz görülmüş oldu” dedi. Karar oybirliğiyle kabul edildi.

Son Güncelleme: 29.07.2021 18:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15