SEÇER: “BİZİM TALEBİMİZ SADECE BÖLGEMİZDE DEĞİL, DÜNYADA BARIŞIN TAHKİM EDİLMESİ”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019 Yılı Ekim Ayı Toplantısı Birinci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Kamuoyuyla sık sık bilgi paylaşımında bulunduklarını ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini vurgulayan Seçer, “Geçtiğimiz günlerde 6 aylık değerlendirme yaptım ama ilk göreve geldiğimde de bir takım değerlendirmeler yaptım. Kamuoyundan bir şey saklamıyorum. Elde ettiğim bulguları, rakamları kamuoyuyla paylaşıyorum. Geçmiş dönemi koruma, kollama, bir takım şeylerin üzerini örtme gibi bir derdim yok. Bunu zamanla da kamuoyuna yaptığım paylaşımlarla göreceksiniz” dedi. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye’de yapılan Barış Pınarı Harekatı ile ilgili görüşlerini dile getiren Başkan Seçer, “Terör nereden gelirse gelsin, bir toplumda huzuru, morali, birliği, beraberliği, motivasyonu, hatta ekonomiyi dahi zafiyete uğratabilir. Biz de ülke olarak yıllardır bazı terör grupları ile uğraşıyoruz. Terörün referansı, sebebi, gerekçesi ne olursa olsun, terör bir insanlık suçudur. Hiçbirimizin bunu kabullenmesi mümkün değildir. Orada şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri sınır ötesi bir operasyon gerçekleştiriyor. Bu operasyondan hiçbir evladımızın, askerimizin, güvenlik güçlerimizden hiçbir unsurun en ufak bir zarar görmeden dönmesini istiyoruz” dedi.

15 Ekim 2019 Salı 10:31
SEÇER: “BİZİM TALEBİMİZ SADECE BÖLGEMİZDE DEĞİL, DÜNYADA BARIŞIN TAHKİM EDİLMESİ”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019 Yılı Ekim Ayı Toplantısı Birinci Birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.

Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Meclis Toplantısı’nda idareden gelen 28, komisyonlara havale edilen 25 ve gündem dışı 7 madde olmak üzere toplam 60 madde görüşüldü.

Seçer: “Terör bir insanlık suçudur”

Meclis Toplantısı başlamadan önce Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye’de yapılan Barış Pınarı Harekatı ile ilgili Ak Parti grubunun hazırladığı bildiri okundu. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, şunları söyledi:

“Terör nereden gelirse gelsin, bir toplumda huzuru, morali, birliği, beraberliği, motivasyonu, hatta ekonomiyi dahi zafiyete uğratabilir. Biz de ülke olarak yıllardır bazı terör grupları ile uğraşıyoruz. Terörün referansı, sebebi, gerekçesi ne olursa olsun, terör bir insanlık suçudur. Hiçbirimizin bunu kabullenmesi mümkün değildir. Yaşadığımız coğrafya zor bir coğrafya. Biz de Türkiye olarak bu coğrafya içerisinde yerimizi alıyoruz. Daha da önemlisi, Mersin olarak da en hassas bölgede bulunuyoruz. Kent olarak özellikle komşu Ortadoğu ülkelerinde ortaya çıkan olumsuzluklardan direkt etkilenen bir coğrafyayız. Umut ediyoruz, Gayya Kuyusu olan o bölgede bir an önce huzuru sağlarız. Tabi bunlar belagatta kolay ama öyle kolay başarabileceğimiz işler değil. Orada şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri sınır ötesi bir operasyon gerçekleştiriyor. Bu operasyondan hiçbir evladımızın, askerimizin, güvenlik güçlerimizden hiçbir unsurun en ufak bir zarar görmeden dönmesini istiyoruz. Dualarımız bu yönde. Bizim talebimiz, sadece bölgemizde değil, dünyada barışın, huzurun tahkim edilmesi. Diğer taraftan birbirimizi savaş karşıtlığı, terör karşıtlığı ile test etmeyelim” dedi.

Seçer: “Bakımsız refüjler, kentte görsel bir kirlilik yaratıyor”

Seçer, Meclis’te görüşülen maddeler arasında yer alan Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı 5. Bölge Müdürlüğü ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında yapılacak protokolle, muhtelif refüj ve kavşaklarda bulunan peyzaj alanlarının Belediye’ye devredilmesi ile ilgili konuştu. Refüjler konusunda kavram kargaşası olduğunu belirten Seçer, “Belli bölgeler bize ait. Tece’ye kadar biz bakıyoruz, ötesine Karayolları bakıyor. Bunlar bir külfet ama burada bir bilgilendirme yapmamız gerekiyor. Mersin sınırları içerisinde ne hizmet olursa olsun vatandaşların aklına önce Büyükşehir Belediyesi geliyor. Oysa ki benim sorumluluğumda değil ama buna böyle bakamayız. Kentte görsel bir kirlilik yaratıyor. Karayolları yapıyor, bitkiler dikiyor, bakımı olmayınca ziyan oluyor. Bir sürü kaynak. Karayolları Bölge Müdürümüz en azından bu teslimleri yaparken bize yardımcı olur. Bunu imece usulü yapalım. Görev benim değil ama ben elimi taşın altına koyayım. Sizler de bu devirleri bana yaparken bitki, altyapı yardımı yapın. Bundan sonraki bakımlar da Büyükşehir Belediyesi'ne ait olsun. Bu konuda bir çalışma yapılıyor. Eğer sizler burada oylamayı kabul ederseniz, yetkinin bana verilmesi konusunu onaylayacağız. Bu konuda yapılacak protokollerde imza yetkisi bende olacak” diye konuştu.

Müftü Deresi'nin kıyısındaki alanlarda yeni bir yapılanma için önlemler alınacak

Başkan Seçer, Müftü Deresi kıyısında bulunan alanların kentsel dönüşüm alanı olarak işaretlendiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Bu durum çevre halkına, orada yaşayan insanlara sorun teşkil ediyordu. İnsanlar gayrimenkullerini satamıyordu, ipotek veremiyordu, birçok sıkıntı ile baş başa kalmışlardı. Öyle bir karar alıyorsanız, 1/5000’lik planlarda orayı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan ediyorsanız bir an önce yapmanız gerekeni yaparsınız. Dolayısıyla idare olarak vatandaşları bu şekilde sıkıntıya sokma hakkına sahip değilsiniz. Diğer gruplarla da değerlendirme yaptık. Bu demek değildir ki orada bazı tedbirler alınmayacak. Özellikle Müftü Deresi'nin Kuzey bölgesinde Yenişehir ve Toroslar Belediyesi’ni ilgilendiren bölümlerde, estetik ve imar bütünlüğü açısından sorun teşkil etmeyecek bir yapılanma yapmamız gerekiyor. Bunun da tedbirlerini alacağız. Çünkü daha önce hatalar yapılmış. Neredeyse dereye sıfır yapılara imarlar verilmiş. Özellikle Toroslar bölgesinde bunu görebiliriz. Bundan sonra aynı hataları yapmamak adına da eş güdümlü bir şekilde çalışmalarını yapacağız. Bu alanın artık 1/5000’lik planda Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı olarak gösterilmesinin iptal edilmesi konusunu oylarınıza sunuyorum.”

“Tarsus’ta yeni mezarlık alanımız çok kısa bir süre içerisinde hizmete girecek”

Yürütülen yeni mezarlık alanları çalışmaları ile ilgili de konuşan Seçer, “Mezarlık işlerini ayırdık, Daire Başkanlığı yaptık. Yapım konusunda ayrı, cenaze işleri için ayrı bir şube müdürlüğü olarak tanzim ettik. Buradaki amacımız daha iyi hizmet etmek. En büyük ilçelerimizden Tarsus'ta, bizim Merkez Tarsus Mezarlığı uzun yıllardır hizmet ediyordu ama doldu. Bir de mahallelerde, Eshab-ı Kehf bölgesinde var. Yeni bir mezarlık ihtiyacı vardı. Çok yakın tarihte onların işlemlerini bitirdik, tahsisleri tamamlandı. Orman alanları vardı, projeyi tekrar gözden geçirdik, revize ediyoruz. Yeni mezarlık alanımız çok kısa bir süre içerisinde hizmete girecek. Oradaki alan gelişmeye de açık bir alan. Bize tahsis edilen alanlar daha sonra genişletilebilir. Orayı 400 dönüme kadar da çıkarabiliriz. Şu an 265 dönüm civarında ve gelecek 50 yılın mezarlık ihtiyacı Tarsus’ta bitti. Yine Huzurkent’teki alan doldu. Orası da artık geniş bir yerleşim yeri. Yanında 9 dönüm bir arazi var. Oranın da kamulaştırma işlemlerini başlattık. Çünkü haklı olarak Huzurkentli yurttaşlarımız da bu talebi dile getirdi. Çok kısa süre içerisinde işlemleri bitireceğiz. Davultepe’nin üstünde Anayurt bölgesinde çalışmalarımız son noktaya geldi” diye konuştu.

Seçer: “Elde ettiğim bulguları, rakamları kamuoyuyla paylaşıyorum”

Meclis üyelerinin Denetim Komisyonu kurulması ile ilgili taleplerine cevap veren Başkan Seçer, “Biz Türkiye Belediyeler Birliği’nden görüş istedik, şu anda belediyelerin bağlı olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan görüş istedik. Türkiye Belediyeler Birliği’nden ret geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan henüz bir görüş gelmedi. Geldiği zaman kurum görüşünü de sizlere vereceğiz” dedi.

Sık sık kamuoyuyla bilgi paylaşımında bulunduğunu ve şeffaf bir yönetim anlayışı ile hareket ettiklerini de vurgulayan Seçer, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz günlerde 6 aylık değerlendirme yaptım ama ilk göreve geldiğimde de bir takım değerlendirmeler yaptım. Kamuoyundan bir şey saklamıyorum. Elde ettiğim bulguları, rakamları kamuoyuyla paylaşıyorum. Son 6 aylık değerlendirme toplantısında da geçmiş döneme ait harcamaları, harcama yönteminden kaynaklanan dönemsel farklılıkları, bizim 6 aylık masrafımız neymiş, daha önce ne olmuş, ne kadar borç ödemişiz, ne kadar akaryakıt tüketmişiz, hangi kalemde ne kadar harcama yapmışız, araç kiraları bunları ben kamuoyu ile paylaştım. Geçmiş dönemi koruma, kollama, bir takım şeylerin üzerini örtme gibi bir derdim yok. Bunu zamanla da kamuoyuna yaptığım paylaşımlarla göreceksiniz. Tekrar söylüyorum, bulgularla konuşuyorum. Ezbere konuşmak istemiyorum, kamuoyunu yanıltmak istemiyorum. Bütün dairelerde denetimler devam ediyor. Sonuçlarını aldıklarım da var ama henüz kamuoyu ile paylaşmıyorum. Yargıya intikal eden olaylar var, dolayısıyla muhataplarının bir itibar suikastına maruz kalmasını istemediğim durumlar var. Öyle kulaktan dolma bir takım iddialarla ben kamuoyunda o insanları incitemem, rencide edemem. Kanun karşısında da suçlu duruma düşerim. Benim çalışmalarım devam ediyor. Birer birer açıklıyoruz. Bunların sabırla birer birer üstesinden geleceğiz, aydınlatacağız. Varsa bir sorun, varsa yasalara aykırı bir durum, hiç kimse engelleyemez, gideceği nokta yargıdır.”

“Çalışmayan hiç kimse belediyeden maaş almayacak”

İşçi çıkarma konuları ile ilgili kendisine yöneltilen değerlendirmelere yanıt veren Başkan Seçer, “Özü sözü bir insan olmayı önemserim. Hiç kimse hiç kimsenin hakkını gasp etmiyor. Biz herkese vereceği emek, sağlayacağı katkılar karşılığında bir ücret ödüyoruz. Bu ödediğimiz ücreti de ben cebimden vermiyorum. Bu kamunun parası. Biz önemli sıkıntılar yaşıyoruz. Çalışanlarımız tarafından provoke ediliyoruz. Belediyemizi kamuoyu karşısında zor duruma düşürüyor” dedi.

Personel rejimi ile ilgili gittiği her ilçede çalışanları ile bir araya gelip durumu izah ettiğini belirterek sözlerini sürdüren Başkan Seçer, “Ben çalışanlarından kaçan bir adam da değilim. Gittiğim her ilçede çalışanlarıma şunu söyledim: ‘Çalışmayan hiç kimse belediyeden maaş almayacak’. Bu konuyla ilgili yaptığımız işlemleri de sizlerle paylaştım. Geçtiğimiz günlerde 6 aylık değerlendirme toplantısına personel rejimi ile başladım. İşten çıkarmalar neden oldu, nereden oldu, ne kadar işçi çıkarıldı hepsini kamuoyuyla paylaştım. Böyle ahkam kesmekle olmuyor bu işler. İşçi çıkarmaya devam edeceğim, işçi alımları da devam edecek” ifadelerine yer verdi.

“İdeolojik saplantısı olan bir adam değilim”

Çalışmayanları işten çıkardıklarını, ekmeğinde olan, emeğiyle çalışan insanlara dokunmadıklarını vurgulayan Seçer, “Benim hizmet yapmam lazım. Sokaklar pislikten geçilmiyor. İşçilere parkları temizletemiyorum. Geçtiğimiz günlerde tamamen siyasi saiklerden ve torpilden uzak 100 tane kadın eleman aldım. Çünkü benim çalışmaya ihtiyacım var. Ben partililerime de söylüyorum bunu. 4 buçuk yıl sonra Mersin halkına ben hesap vereceğim. Çocuğumuz var diyorlar. O zaman işine baksaydı. O zaman bir siyasi partinin bahçesine saklanmasaydı. Emeğinle çalışsaydı. Biz yanlış yapmayız. Neden ben çalışan, çocuğunun rızkını çıkaran bir insanın günahına gireyim? Ben bu kadar vicdansız, ideolojik saplantısı olan bir adam değilim” diye belirtti.

“Vahap Seçer siyasi sebeplerle işten çıkarıyor diyenlere mahkeme yolu açık”

Halkın parasını işini yapmayan, belediyeyi provoke eden çalışanlara yedirmeyeceğini ifade eden Seçer, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İşini iyi yapan kaldı, iyi yapmayan gitti. Bir başkası yerine geldi. Halkın parasını çaldıramam. Ben karşıma gelip ahkam kesip çalışmayan adamlara maaş veremem. Yanlış yapan personel olabilir. Yanlış yere işten çıkan personel olabilir. Ben uyarıları dikkate alıyorum. Ben bunu aylar öncesinden söyledim; basına beyanat vermeyin, gösteri yapmayın. Vahap Seçer siyasi sebeplerle bunu yapıyor diyenlere mahkeme yolu açık. Bu tartışmaları Meclis ortamına siyaseten getirmeyi doğru bulmuyorum. Aldığım kararlar, yaptığım icraatlar Mersin halkının zararına ise aldığım kararlar ayrımcılık ise bir zümreyi yok etmeye, rencide etmeye, ekmeğinden etmeye yönelik ise siz gelin karşımda durun ama bu şekilde değil. Lütfen gelen her bilgiyi doğru bilgi olarak kabul etmeyin, bunu benimle paylaşın.”

Meclis’te ayrıca, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2020-2024 Dönemi Stratejik Planı ile ilgili teklif, tüm komisyonlara havale edildi.

Büyükşehir’in kardeş kent sayıları artıyor

Büyükşehir Belediyesi ile Arapgir Belediyesi ve Yayladere Belediyesi’nin kardeş kent olması ile ilgili teklif, ilgili komisyona oy birliğiyle havale edildi. Ayrıca, Batı Çin'deki en büyük şehir olan ve yaklaşık 2.2 milyon nüfusa sahip, ekonomi, kültür, eğitim, teknoloji, ulaşım ve ticaretin merkezi Xining şehri ile kardeş kent olunması ile ilgili teklif de ilgili komisyona havale edildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Tabip Odası Başkanlığı arasında Gezici Göz Sağlığı Hizmeti ve Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Rotary Kulübü Derneği arasında Gezici Kalp Sağlığı Hizmeti verilmesi için İş Birliği Protokolü imzalanması maddesi de ilgili komisyona gönderildi.

Başkan Seçer’in 11-15 Kasım 2019 tarihleri arasında Güney Afrika’nın Durban kentinde gerçekleştirilecek olan ve Büyükşehir’in de üyesi olduğu Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı’nın (UCLG) 6. Dünya Kongresi, Yönetim Kurulu, Genel Kurul ve Dünya Konseyi Toplantıları’na katılması konusu ile ilgili madde oy birliğiyle kabul edildi.

Son Güncelleme: 15.10.2019 11:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15