Tarihi Kentler Birliği Olağan 1. Meclis Toplantısı... Mansur Yavaş: "Geçmişine sahip çıkmayan bir millet, asla geleceğini inşa edemez"

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, "Tarihi Kentler Birliği Olağan 1. Meclis Toplantısı: Milli Mücadele Rotası Kongresi"'nden çıkacak kararların, koruma kültürünü daha da güçlendireceğine, seçilecek yeni encümen üyeleri ve komisyonların çalışmalarına ivme kazandıracağına inandığını belirterek, "Unutmayalım; geçmişine sahip çıkmayan bir millet, asla geleceğini inşa edemez. Ve biz, geçmişi yaşatarak geleceği birlikte kuran büyük bir aileyiz" dedi.

21 Mayıs 2025 Çarşamba 13:02
Tarihi Kentler Birliği Olağan 1. Meclis Toplantısı... Mansur Yavaş: "Geçmişine sahip çıkmayan bir millet, asla geleceğini inşa edemez"

Yavaş, Konya'da üç gün sürecek "Tarihi Kentler Birliği Olağan 1. Meclis Toplantısı: Milli Mücadele Rotası Kongresi"ne katıldı. Akşehir Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda Akşehir Belediye Başkanı Ahmet Nuri Köksal ve birçok il, ilçe belediye başkanı da hazır bulundu.

Akşehir Belediye Başkanı Köksal, toplantının başlangıcında yaptığı konuşmada, kongreye ev sahipliği yaptığı için memnuniyetini dile getirdi.

Ardından açılış konuşmasını yapan Yavaş ise Tarihi Kentler Birliği'nin faaliyetlerinden bahserederek, şöyle konuştu:

"Birliğimizin temelleri, 1999 yılında Strazburg’daki Avrupa Tarihi Kentler Birliği (TKB) toplantısında atılmış, 2000 yılında 52 belediyenin katılımıyla Bursa’da resmen kurulmuştur. Bu birlik yalnızca geçmişi korumakla kalmayıp, aynı zamanda yerel yönetimlerde kültürel bir diriliş hareketi olarak yoluna devam etmektedir. Kıymetli hocamız Prof. Dr. Metin Sözen’in vizyonu, Safranbolu’da başlayan koruma bilincini tüm Anadolu’ya taşımış; Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı bu vizyonun en önemli yapı taşları olmuştur. 

Türkiye 127 bin 287 tescilli kültür varlığı ile doğal ve kültürel güzellikleri ile eşsiz güzelliklere sahip bir ülke. Biz, bu güzel kentlerin yöneticileri, Tarihi Kentler Birliği gibi bir kurumsal yapı altında bir araya gelmenin onurunu yaşıyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana Tarihi Kentler Birliği olarak, 441 projeye yaklaşık 15 milyon lira hibe sağladık, 5 bin fazla uzmana eğitim verdik, 120’nin üzerinde toplantı gerçekleştirdik. Ve en önemlisi, 'koruma' kavramını yerel yönetimlerin gündemine taşıdık. Tarihi eşsiz kentlerimizin koruma bilinciyle yönetilmesi önceliğimiz oldu. Bu eşsiz kentlerde yerel yöneticilerimizin verecekleri her kararda ecdat mirasının sorumluluğunu üzerlerinde taşıdıklarını unutmamaları gerekir. O nedenle değerli belediye başkanlarımız ve yerel yöneticilerimizle sık sık bir araya geliyoruz, geleceğiz. Ortak proje süreçleri ortaya koyacağız. Tarihi kentlerimizin güzelliklerini ortaya koyacak sokak sağlıklaştırma, kentsel tasarım, prestij cadde düzenlemeleri ve koruma projeleri konusunda çok daha hassas olmamız bu zenginlikleri yarına taşımamız için çok önemli.

"Bugün belediyelerimiz tarihe sahip çıkan, kültürü yaşatan öncü kurumlardır"

Ayrıca; koruma uygulamalarını yerinde ve uzmanlıkla yürüten KUDEB’lerin yaygınlaşması ve etkinleşmesi için ayrıca yoğun bir şekilde çalışıyoruz; henüz kurmayan belediyelerimizin de bu süreci ivedilikle başlatmasını bekliyoruz. Bugün belediyelerimiz, yalnızca altyapı hizmetleri sunan kurumlar değil, aynı zamanda tarihe sahip çıkan, kültürü yaşatan öncü kurumlardır. Geçtiğimiz yıl encümen üyelerimizle birlikte deprem bölgesine yaptığımız ziyaretlerde bir kez daha gördük ki şehirler yalnızca binalardan ibaret değildir. Geçmişle bağ kurmadan, kimlik ve hafıza olmadan kentler ayağa kalkamaz. Bu anlamda, TKB’nin rolü her zamankinden daha kritiktir. Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren çalışmalarımıza hız verdik. Önceliğimiz, 6 Şubat depreminin yaralarını sarmaya çalışan bölgelere destek olmaktı. Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman’a yaptığımız saha gezilerinde 34 yöneticiyle bir araya gelerek bölgenin yeniden inşa sürecini değerlendirdik.

"Paris ziyaretimizde, UNESCO nezdinde kültürel mirasımızı uluslararası platformlara taşıdık"

Paris ziyaretimizde, UNESCO nezdinde kültürel mirasımızı uluslararası platformlara taşıdık, yeni işbirliklerinin kapısını araladık. Bu yıl başlatmayı planladığımız uluslararası saha gezilerini, her yıl düzenli hale getirerek üyelerimizin farklı deneyimleri yerinde gözlemlemelerini ve dünya ile entegre projeler üretmelerini hedefliyoruz. Somut olmayan kültürel miras çalışmalarını da artık önceliklerimiz arasına aldık. Geçtiğimiz aralık ayında Ankara’da gerçekleştirdiğimiz Tarihi Kentler Birliği-UNESCO Buluşması’nda, Gordion’dan Hacı Bayram Mahallesi’ne kadar uzanan zengin mirasımızı birlikte keşfettik. Bu tür buluşmalar, bize hem geçmişi daha iyi tanıma fırsatı sunuyor hem de geleceğe dair umut ve ilham veriyor. İşte tam da bu doğrultuda UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi doğrultusunda, üyelerimizden topladığımız envanter bilgileriyle bu değerleri kayıt altına almayı, tanıtmayı ve yaşatmayı hedefliyoruz. Bu anlayışın en güzel örneklerinden biri olan Beypazarı Yeniden Projesi’ni diğer toplantılarımızda da olduğu gibi buradan da bir kez daha ifade etmek isterim. 2000 yılında 17 yapı ile başlayan restorasyon süreci, bugün 650 yapıya ulaşmıştır."

"Bu tür projeler, yalnızca kültürel mirasın değil, aynı zamanda yerel kalkınmanın da önünü açmaktadır"

Yavaş, 17-18 Mayıs'ta gerçekleştirilen İpek Yolu Rotası'ndan da bahsederek şöyle devam etti:

"Unutmayalım, bu tür projeler, yalnızca kültürel mirasın değil, aynı zamanda yerel kalkınmanın da önünü açmaktadır. Bir diğer önemli konu da tarihi dokunun korunması sürecinde en kritik araçlarımızdan biri olan Koruma Amaçlı İmar Planları... TKB olarak bu alanda belediyelerimize rehberlik etmeye, uzmanlık desteği sunmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleştirdiğimiz 2. Olağan Meclis Toplantısı için ülkemizdeki ilk koruma amaçlı imar planına sahip şehir olan Muğla’daydık. Burada aldığımız kararlarla yol haritamızı güçlendirdik. Önümüzdeki dönemde kültürel miras alanlarını ve tarihi dokuyu korumaya yönelik projelere, özellikle de sokak sağlıklaştırma gibi doğrudan kamusal yaşama dokunan çalışmalara, daha fazla öncelik verecek, proje desteklerimizi bu yönde çeşitlendireceğiz. Bugün seçeceğimiz yeni komisyonlarla çok sayıda yeni fikir ve çalışmanın önünün açılacağına inanıyorum. Siz sevgili başkanlarımızla birlikte özel çalışmalara imza atacağımıza eminim.

Konuşmamın başında da ifade ettiğim gibi bugün Tarihi Kentler Birliği 2025 Yılı 1. Olağan Birlik Meclisi Toplantımızı gerçekleştireceğiz. Bu toplantıdan çıkacak kararların, koruma kültürünü daha da güçlendireceğine, seçeceğimiz yeni encümen üyeleri ve komisyonlarımızın çalışmalarımıza ivme kazandıracağına inancım tamdır. Bu vesileyle, bu yolculuğun öncüsü kıymetli hocamız Prof. Dr. Metin Sözen’e tekrar saygılarımı sunuyorum. Unutmayalım; geçmişine sahip çıkmayan bir millet, asla geleceğini inşa edemez. Ve biz, geçmişi yaşatarak geleceği birlikte kuran büyük bir aileyiz."

Son Güncelleme: 21.05.2025 14:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.