Türkiye'de Hindistan varyantı görüldüğünü açıklayan Bakan Koca, Biontech aşısında 2. dozun ertelendiğini duyurdu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’da 5 kişide koronavirüsün Hindistan varyantının görüldüğünü ve vakaların izole edildiğini açıklarken, Rusya’dan 6 ayda 50 milyon doz Sputnik aşısı alınacağını, ilk sevkiyatın Mayıs ayında yapılacağını duyurdu. Koca, Biontech aşısında 2. dozun 6-8 hafta sonra yapılması kararı aldıklarını bildirdi. Bu durumda ilk doz Biontech aşısı yaptırarak 4 hafta sonrasına aşı randevusu alanların 2. dozu ne zaman yaptıracakları ise belirsiz hale geldi.

28 Nisan 2021 Çarşamba 19:44
Türkiye'de Hindistan varyantı görüldüğünü açıklayan Bakan Koca, Biontech aşısında 2. dozun ertelendiğini duyurdu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’da 5 kişide koronavirüsün Hindistan varyantının görüldüğünü ve vakaların izole edildiğini açıklarken, Rusya’dan 6 ayda 50 milyon doz Sputnik aşısı alınacağını, ilk sevkiyatın Mayıs ayında yapılacağını duyurdu. Koca, Biontech aşısında 2. dozun 6-8 hafta sonra yapılması kararı aldıklarını bildirdi. Bu durumda ilk doz Biontech aşısı yaptırarak 4 hafta sonrasına aşı randevusu alanların 2. dozu ne zaman yaptıracakları ise belirsiz hale geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında konuştu. Türkiye’de ilk Hindistan varyantlı koronavirüs vakasının görüldüğünü açıklayan Bakan Koca, Rusya ile Sputnik aşısı için anlaşma imzalandığını ve ilk sevkiyatın Mayıs ayı içerisinde olacağını duyurdu. Bakan Koca’nın açıklamasından satırbaşları şöyle:

AŞI TEDARİKİ ÖNÜMÜZDEKİ 2 AY İÇİN GÜÇLEŞİYOR: Aşı programı ile toplumsal bağışıklığı elde etmeden eski günlerimize dönmek kolay olmayacak. Bu süreci kısaltmak için yapmamız gereken kısıtlama ve tedbirlere uymaktır. Aşı tedariki önümüzdeki 2 ay için güçleşiyor, ancak sonrasında aşı bolluğu yaşanması bekleniyor. Aşı üreticisi sayısı her geçen gün artmaktadır. Üretilen aşıların üretim kapasiteleri de artıyor. Bildiğiniz gibi ülkemizde iki aşı kullanıma girdi.

İLK SEVKİYAT MAYIS AYI İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞECEKTİR: Üçüncü olarak ise Sputnik aşısının acil kullanım onayı için son aşamaya gelindi ve aşı tedariki için bir anlaşma da yapıldı. Türkiye Sputnik aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat Mayıs ayı içerisinde gerçekleşecektir. Ayrıca bu aşının ülkemizde üretilmesi için de teknoloji transferi yapılacaktır.

BIONTECH AŞISINDA İKİNCİ DOZ RANDEVULARI ERTELENDİ: Haziran ayı ile birlikte Biontech aşısının da teslim alınan miktarı 30 milyon dozu geçmiş olacak. Bugün yaptığımız Bilim Kurulu Toplantısı’nda aşıyı geliştiren Uğur Şahin hocamızın da görüşünü alarak Biontech aşısının 2 dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6-8 hafta olarak uygulanmasına karar verilmiştir. Sinovac içinse zaman zaman sevkiyatlarda yavaşlamalar yaşansa da artan kapasiteyle birlikte elimize ulaşan doz miktarı da artacak. Ayrıca diğer aşı üreticileri ile de anlaşma zemini ve erken teslimat konularında görüşmeler devam etmektedir.

YERLİ İNAKTİF AŞIMIZ FAZ2 DENEMELERİNİ TAMAMLADI: Yerli gücümüz, yerli aşılarımız sahaya çıkmaya hazırlanıyor. Yerli inaktif aşımız faz denemelerini tamamladı. Sonuçların değerlendirmesini takip eden önümüzdeki birkaç gün içinde faz3 denemelerinin hazırlıkları başlayacaktır. Bu yaygın kullanım öncesi son aşamadır. İkinci inaktif aşımız ise Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırma Merkezi’nde faz1 aşamasına başlamış ve ilk gönüllülerin aşılanmasını tamamlamıştır. Faz1 çalışması devam eden bir diğer aşı adayımız olan virüs benzeri parçacık aşısı ise ilk gönüllülerinin tamamını aşılamış durumdadır. Mayıs ayı sonunda faz2 çalışmasına geçilmesi hedeflenmektedir. İntranazal uygulanacak aşı adayımız içinse faz1 çalışması için araştırma ürünü üretilmiştir. Gerekli testler tamamlandıktan sonra faz1 çalışmasına başlanacaktır. Adenovirüs temelli vektör aşı adayımız ise üretilmiş ve faz1 aşamasına ulaşmıştır.

İSTANBUL’DA 5 VATANDAŞIMIZDA HİNDİSTAN VARYANTI DA GÖZLENDİ: Aşı çalışmalarının etkinliğini de salgının seyrini de yakından ilgilendiren bir konu daha var. Mutasyonlar. Mutasyonalar, RNA virüsleri için beklenen bir durumdur. Virüsle mücadeleyi güç hale getiren de budur. Bugün dünya genelinde karşılaşılan onlarca mutasyon varyant türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları baskın hale gelerek hızla yayılırken bazıları sınırlı yayılım göstermektedir. Virüsün kendisini değiştirerek yeni formlara girmesi ömrünü uzatsa da bunun bir sonu vardır. Bu mutasyonlar virüsün de hasta etme kabiliyetini sınırlayacak. Şu an ülkemizde en çok görülen mutasyon türü İngiltere varyantıdır. Bunun yanında Brezilya ve Güney Afrika varyantları da görülmüştür. Son olarak İstanbul’da 5 vatandaşımızda Hindistan varyantı da gözlendi. Ülkemizde bu varyant, ilk kez görüldü ve vakalar izolasyon altında takip edilmektedir.

SON KISITLAMA OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM: Aziz vatandaşlarım içinde bulunduğumuz dönemin salgının kontrol altına alınması ve yaygın aşılanmadan önceki son kısıtlama olmasını temenni ediyorum. Bu temennimin gerçekleşmesi için bu dönemi iyi değerlendirmeli ve sorumlu davranarak, kısıtlama ve tedbirlere uyumlu hareket etmeliyiz. Sözün gücünün azaldığının farkındayım ama sizin gücünüzden hiç endişem yok. Çok direndiniz. Çok mücadele ettiniz ve yoruldunuz. Sizlerden ricam, bir seferberlik hali ile mücadeleye katılmanızdır. Bu mücadelenin galibi bizler olacağız. Ramazan Bayramı’nı huzurla karşılamak için birlikte mücadele edelim. Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum.

Son Güncelleme: 28.04.2021 19:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15