5. Yargı Paketini İçeren Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda

Boşanmış ebeveynleri ve hacizli mal alıp satacak çok sayıda vatandaşı ilgilendiren “İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, teklifte çocuğun üstün yararının gözetilmediğini belirterek, “Çocuk haklarından eser yoktur” dedi. İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ise 40 milyon icra dosyası olduğunu aktararak, “Borçlu Türkiye’de hayatın geçtiği yerlerden biri icra daireleridir, diğeri de hapishaneler” diye konuştu.

05 Kasım 2021 Cuma 14:07
5. Yargı Paketini İçeren Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda

AKP milletvekilleri tarafından iki gün önce TBMM Başkanlığı’na sunulan, 8 ayrı kanunda değişiklik öngören 54 maddelik “İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”, bugün TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülüyor.

"BOŞANMIŞ EBEVEYN VE HACİZLİ MAL ALIP SATAN ÇOK SAYIDA İNSANI İLGİLENDİRİYOR"

Kanun teklifi, çocuk teslimini icra konusundan çıkarma gibi önemli düzenlemeler içeriyor. Teklif ile boşanmış ebeveynlerden birinin çocuğunu diğeriyle görüştürmemesi halinde icra yoluyla çocuğun haczedilerek görüştürülmesi uygulamasına son veriliyor.

Velayeti bulunduran anne veya babanın, çocuğun diğer ebeveyne teslimi veya kişisel ilişki kurmasına yönelik kararı uygulama görevi, icra daireleri yerine Adalet Bakanlığı bünyesindeki adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerine veriliyor. Çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararının yerine getirilmesini engelleyen ebeveynlere disiplin hapsi cezası öngörülüyor. Hacizli malların satışına ilişkin düzenlemeler de içeren teklif ile hacizli malların mezatlarda satılması uygulamasına son veriliyor ve malın internet ortamında satılmasının önü açılıyor.

"ÇOCUK HAKLARINDAN ESER YOK"

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül; teklifte gözetilen menfaatin, çocuğun üstün yararı yerine anne ve babanın tatmini olduğunu söyleyerek, “Teklifte, çocuk haklarından eser yoktur. Getirilecek bu düzenleme ile kervan yolda düzülecek, olan yine çocuklara olacak. Adalet Bakanlığı bünyesindeki adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerinin işlevi konusunda sıkıntılar var. Çocukların teslimi ile ilgili sorumluluk verilmeli mi tartışılması gerekir” dedi.

“BORÇLU TÜRKİYE’DE HAYATIN GEÇTİĞİ YERLERDEN BİRİ İCRA DAİRELERİDİR”

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, 40 milyon icra dosyası olduğunu belirterek, “Toplumun yarısının borçlu olduğunu işareti sayılır. Bilişim teknolojisinden yararlanmak, çabuk çözüme varabilmek için icra dosyalarındaki yığılmaları önlemekten ibarettir. Borçlu Türkiye’de hayatın geçtiği yerlerden biri icra daireleridir, diğeri de hapishanelerde geçmektedir” diye konuştu.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, teklifin görüşülmesi için alt komisyon kurulması ve demokratik kitle örgütlerinden görüş alınması gerektiğini söyledi. Tiryaki, teklifin ebeveyn ve çocukları ilgilendiren kısmı için örgütlerden görüş aldıklarını ve Züleyha Gülüm’ün aktaracağını söyledi.

Komisyon, teklif maddelerine geçilmeden ara verildi. 

Son Güncelleme: 05.11.2021 16:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15