"Kış gribinde üçlü tehlike; tridemi!"

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yoğunluğu giderek artan ciddi bir “üçlü bir üst solunum yolu dalgası” ile karşı karşıya olunduğunu ve bunun bahar aylarına kadar gündemde olacağını belirtti.

10 Kasım 2022 Perşembe 09:53
"Kış gribinde üçlü tehlike; tridemi!"

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yoğunluğu giderek artan ciddi bir “üçlü bir üst solunum yolu dalgası” ile karşı karşıya olunduğunu ve bunun bahar aylarına kadar gündemde olacağını belirtti. 

Müftüoğlu, "tridemi" olarak tanımlanan yeni salgını şöyle anlattı: 

"Covid-19, grip/influenza ve RSV/parainfluenza üçlüsünden oluşan bu hızlı, yaygınlaşma eğilimi çok yüksek, özellikle çocuk ve yaşlılarımızı ve tabii ki bu arada yetişkinleri de etkileyen “bu üçlü çete” anlaşılan o ki bu yıl ve 2023 ilkbaharına kadar hep gündemimizde olacak. Ve tridemi problemi bu sonbahar ve kış emin olalım ki çok daha sık konuşulacak. Bu nedenle bu sonbahar ve kış için yaşadığımız Covid-19 sorunu ve önceki kışlardan zaten bildiğimiz influenza/grip yanında parainfluenza/RSV hakkında biraz daha bilgilenmemizde fayda var.

RSV virüsü, parainfluenza virüslerinden biri. O da öncelikle ve özellikle -COVID-19 ve influenza gibi- üst ve alt solunum yollarımızı hedefliyor. Her yaşta, herkesi hasta edebilme kabiliyeti olsa da yetişkinlerde “hafif bir soğuk algınlığı” gibi geçiştirilirken “emzirme dönemindeki bebekler ve küçük çocuklar” ile “genel durumu bozuk, sağlık sorunları ciddi” yaşlılarda ağır akciğer enfeksiyonlarına yol açabiliyor. RSV riskli ve dirençsiz kişilerde boğazdan akciğerlere süratle ulaşarak bronşiolit ve zatürre benzeri hastalıklara yol açıyor ve maalesef sonuçları da ağır oluyor."

Yazının tamamı için tıklayın.

Son Güncelleme: 10.11.2022 12:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15