Ayhan Barut, emekliler için intibak düzenlemesi ve iyileştirme istedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye'deki yaklaşık 13 milyon emekli ve hak sahibinin sorunlarının belirlenip çözüm üretilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na başvurarak Meclis Araştırması istedi. Yıllarca ülkesi için hizmet edip emekli olan yurttaşlar için Meclis'in harekete geçmesini isteyen Barut, "Dolar kuru 10 lirayı aşmışken, elektrik ve doğalgaz faturalarını dahi ödeyemeyen emeklilerimiz açlık ve yoksullukla karşı karşıya kaldı. Şekere bile daha dün yüzde 25 zam gelirken maaşları kuşa dönen emeklilerin yaşamı iyileştirilmeli, maaşları düzenlenmeli, intibak yasası çıkarılmalı, yılda bir kez bile olsa tatil yapmaları için adım atılmalıdır" dedi.

16 Kasım 2021 Salı 14:44
Ayhan Barut, emekliler için intibak düzenlemesi ve iyileştirme istedi

"EMEKLİLERİMİZE BORÇLUYUZ"
Emeklilerin sorunlarının belirlenmesi ve çözüm için seferber olunması amacıyla hazırladığı Meclis Araştırma önergesinin detaylarını paylaşan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Güzel ülkemizin düşman işgalinden kurtarılması, bağımsızlığına kavuşması ve sonsuza dek yaşaması amacıyla korunması için canlarını ve kanlarını feda eden aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz kadar yaşamlarını çalışarak ülkesine adayan emeklilerimize de şükran borçluyuz. Ancak ne yazık ki emekli olup rahat etmeyi hak eden vatandaşlarımızın pek çok sorunu var" diye konuştu.

"EKMEK KUYRUKLARINDA BEKLİYORLAR"
Emeklilerin karşı karşıya bırakıldığı sorunları ve çözüm için yapılması gerekenleri sıralayan Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. Bu anlamda devletimizin en önemli görevlerinden birisi de emeklilerin ve yaşlıların insan onuruna yakışan bir yaşam sürmelerini sağlamak, onları ekonomik ve  sosyal açıdan güçlendirmektir. Maalesef bu gerçeğe rağmen emeklilerimiz düşük maaşlar nedeniyle yaşamlarını sıkıntı içinde geçirmektedirler. Hele ülkemizde derinleşen ekonomik kriz ortamında, artan döviz kurları ve fahiş zamlar nedeniyle emeklilerimizin yaşamı çok daha olumsuz etkilenmektedir. Yıllarca çalışarak alnının teriyle ülkesine hizmet etmiş emeklilerimizi hala ekmek kuyruklarında ucuz ekmek almak için sıra bekliyor. Ömürlerinin yeni baharında huzuru arayan emeklilerimizin içinde bulunduğu koşullar kabul edilebilir değildir. Bu çerçevede emekli aylıklarının insanca yaşam koşullarına getirilmesini, maaşlar arasındaki eşitsizliğin, dengesizlik, adaletsizliğin giderilmesi gerekiyor."

"İNTİBAK YASASI ÇIKARILMALI"
Sorunları dağları aşan emeklilerin çözüm beklediğini belirterek, emeklilerin yılda bir kez bile olsa tatil yapabilmelerinin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Barut, şunları kaydetti:
"Emeklilerimizin özellikle 2000 yılı ve sonrası emeklilerin aylıklarındaki eşitsizliğin giderilmesi zorunluluktur. Derhal emeklilerimiz için adil bir intibak yasası çıkarılmalıdır. Milli gelir artışından refah payı verilmeli, emeklilerimizin banka promosyonları yükseltilmeli, ilaç ve muayene katılım payı gibi maaşlarından yapılan kesintiler durdurulmalı, kültür, sanat, spor etkinliklerden ücretsiz olarak yararlanmaları sağlanmalıdır. Kurban ve Ramazan bayramlarında verilen ikramiyeler enflasyon gerçeği gözetilerek iyileştirilmeli ve en azından yılda bir kez tatil yapmaları için adım atılmalıdır. Ayrıca ülkemizin kanayan yarası haline gelmiş ve toplumumuzun bütün kesimleri tarafından hakları teslim edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için de sözü uzatmadan acil çözüm bulunmalıdır. Emeklilerimizin ekonomik, sosyal ve kültürel bakımdan içinde bulundukları sorun ve sıkıntıların maddi ve manevi etkileriyle birlikte araştırılıp karşılaşılan sorunların çözümü için Meclis Araştırması açılması amaçlanmıştır."

Son Güncelleme: 16.11.2021 15:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15