CHP’li Dr. Fikret Şahin; ‘’ Sağlık Bakanlığı 10 şehir hastanesi için 8 ayda 5,1 Milyar Lira Harcadı! ’’

Sağlık Bakanlığı Ağustos ayı mali tabloları yayınlandı. Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yapılan şehir hastaneleri için ödenen kira ve hizmet bedelleri yine dudak uçuklattı. Konuyu değerlendiren Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, 2020 yılının başından Ağustos ayına kadar şehir hastaneleri için 5 milyar 133 milyon lira kira ve hizmet bedeli ödemesi yapıldığını belirterek, ‘’ Kara delik büyümeye devam ediyor.’’ dedi.

13 Ekim 2020 Salı 13:41
CHP’li Dr. Fikret Şahin; ‘’ Sağlık Bakanlığı 10 şehir hastanesi için 8 ayda 5,1 Milyar Lira Harcadı! ’’

''1050 Yataklı En Az 5 Şehir Hastanesi ya da 500 Yataklı En Az 17 Devlet Hastanesi Yapılırdı''

12 Şubat 2020 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı 2020 Yatırım Programı’nda genel bütçeden yapılacak 10 yeni şehir hastanesi için 10 milyar 95 milyon lira bütçe ayrıldığını vurgulayan Milletvekili Fikret Şahin; ‘’ Sağlık Bakanlığı henüz yıl bitmeden, sadece ilk sekiz ayda şirketlere 5 milyar 133 milyon lira kira ve hizmet bedeli ödemesi yapmış. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’nda genel bütçeden yapılacak 10 yeni şehir hastanesi için 10 milyar 95 milyon lira bütçe ayrılırken, hizmetteki 10 şehir hastanesinin sadece kira ve hizmet bedelleri için 5 milyar liradan fazla ödeme yapılması rant düzeninin en açık göstergesidir. Şehir hastaneleri için kira ve hizmet ödemelerinin sözleşmeler kapsamında en 25 yıl süreceği düşünüldüğünde kamu üzerindeki yük milyarlarca lirayı bulacaktır. Buradan da net bir şekilde anlıyoruz ki Ocak- Ağustos aylarında şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleri için ödenen miktarla tam teşekküllü 1050 yataklı en az 5 şehir hastanesi yada 500 yataklı en az 17 Devlet hastanesi yapabilir’’ dedi. 


''Yatak Başı Maliyetler Artıyor''
2020 yılı yatırım programında KÖİ modeli dışında yapılan devlet hastanelerinin yatak başına maliyetlerinin ortalama 600 bin lira olarak belirtildiğini ifade eden Şahin, Bakanlığın genel bütçeden yapacağı toplam 10 bin 300 yataklı 10 şehir hastanesinin yatak başı maliyetinin ise 980 bin 125 liraya mal olacağını belirtti. Şahin şöyle devam etti; ‘’ Her ne kadar Sağlık Bakanlığı, KÖİ modeliyle bazı şehir hastanelerinin yapımından vazgeçmiş olsa da genel bütçeden yapılacak şehir hastanelerinin dahi yatak başına maliyetleri, bir devlet hastanesinin yatak başı maliyetinden en az 1.6 kat daha fazla. Yani bu şehir hastaneleri modeli neresinden bakarsanız bakın kamuya ciddi bir yük oluşturmakta, kamu maliyesini ve yönetimini ciddi anlamda bozmaktadır. Cumhuriyet Halk Partisi İktidarında; şehir hastaneleri, inşaat bedelleri şirketlere ödenerek derhal kamulaştırılacak ve Devlet hastanelerine dönüştürülecektir. ’’ dedi.

Son Güncelleme: 13.10.2020 14:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15