CHP'li Karabıyık: “Bu Masalla Artık Kimseyi Uyutamazsınız!”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, iktidarın memur maaşlarına 2020 yılı için yüzde 4+4 ve 2021 için yüzde 3+3’lük zam teklifini değerlendirdi.

23 Ağustos 2019 Cuma 14:05
CHP'li Karabıyık: “Bu Masalla Artık Kimseyi Uyutamazsınız!”

Gün geçtikçe derinleşen kriz ortamında, emekçilerin reel gelirlerinin sadece son bir yılda yüzde 20 azaldığını, satın alma gücünün ise eridiğini kaydeden Karabıyık, “Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2,075.24 lira, yoksulluk sınırı ise 6,760.73 liraya ulaştı. 17 yıllık AKP iktidarında memur maaşları enflasyon karşısında eridi. 2018 sonunda ortalama memur maaşı, 2017’ye göre yüzde 14.81 artışla 3 bin 419 TL’ye çıktı; ancak aynı dönemde enflasyon yüzde 20.3 arttı. Yani memurların maaşı, aylık yaklaşık 165 TL değer kaybetti” açıklamasında bulundu.


2002-2018 arasında ortalama enflasyonun yüzde 347.8, mutfak enflasyonunun ise yüzde 402.6 arttığına dikkat çeken Karabıyık, “Ekonomik kriz koşullarında vatandaşın geçimini sağlaması neredeyse imkansız hale geldi. Çarşı pazarda fiyatlar el yakıyor, her şeye zam geldi, maaşlara yapılan zam teklifi, enflasyonun karşısında yenilmeye mahkum. Emekçiye ve memura milli gelir artışının olduğu yıllarda bile pay verilmediği gibi, enflasyon hesaplaması da gerçek yansıyan enflasyon değil. Enflasyon dar gelirliyi daha fazla eziyor, dar gelirlinin harcamalarında gıdanın payı yüzde 23 ve en fazla zam mutfakta; mutfağın gerçek enflasyonu yüzde 32” şeklinde konuştu.

Açıklamasında vatandaşların bankalara borçlanarak yaşadığını da vurgulayan Karabıyık, “AKP iktidara geldiğinde 6,6 milyar TL olan vatandaşın bankalara kredi kartı ve tüketici kredisi borcu, bu yılın Mayıs ayı itibariyle 509 milyar TL. Her gün listeye bir yenisi eklenen zamlar ve hanelerine yansıyan gerçek enflasyon ve bu rakamların çok gerisinde kalan zamlar nedeniyle vatandaşlar bankalara borçlanarak yaşıyor. Bu tabloda asgari ücrete ve memur maaşlarına yapılan zamlar da, temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar karşısında günden güne eriyor. Enflasyona göre yapılan maaş zamları vatandaşa yansıyan gerçek enflasyonun oldukça gerisinde. Bu durum vatandaşın alım gücünü günden güne düşürüyor, vatandaşlar evini geçindirebilmek için bankalara borçlanıyor. Ekonomik kriz tüm ağırlığıyla hanelerin merkezinde oturuyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabıyık, “Başkanlık sistemi ile ekonomi şahlanacaktı; şahlanan işsizlik, yoksulluk, enflasyon oldu. Bu masalla artık kimseyi uyutamazsınız! Başkanlık Sistemi ülkeye belirsizlik, güvensizlik, hukuksuzluk, yetersiz büyüme, artan işsizlik ve daha birçok olumsuz gösterge getirdi. Başkanlık sistemi ile dibe çekildiğimiz ve içinde boğulduğumuz kriz ortamının acısını ise en çok emekçiler ve memurlar çekiyor. Mutfaktaki yangını, hanelerdeki geçim sıkıntısını ise en çok kadınlar yaşıyor ve hissediyor” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Son Güncelleme: 23.08.2019 14:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15