CHP’li Kaya; “4 Mahallemiz Okul, 4 İlçemiz Yüksekokul Bekliyor”

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Milli Eğitim Bakanı'nın, bakanlık bürokratlarının, YÖK Başkanı ve bürokratlarının katıldığı; Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve üniversitelerin 2021 yılı bütçe görüşmelerinde konuştu.

04 Kasım 2020 Çarşamba 15:45
CHP’li Kaya; “4 Mahallemiz Okul, 4 İlçemiz Yüksekokul Bekliyor”

Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır, Üniversite, 1 ve 2 Nolu Bostancı Mahallelerdeki okul ihtiyaçlarını ve Çaykara, Of, Çarşıbaşı, Düzköy ilçelerinin meslek yüksekokullarını gündeme getiren Kaya, komisyon toplantısında şu konulara değindi:

4 MAHALLEYE 1 OKUL OLUR MU?

“Trabzon’un Ortahisar İlçesi’ne bağlı Üniversite Mahallesi ve 1 ve 2 Nolu Bostancı Mahallelerimizde ilkokul yoktur. Bu üç mahallemizin çocukları Kalkınma Mahallemizde bulunan Ticaret İlköğretim Okulu’na gitmektedirler. Bu nedenle normal kapasitesi 650 olan Ticaret İlköğretim Okulumuzun öğrenci sayısı 1030’a ulaşmıştır. Sınıf mevcutları 40-45 kişidir. Bu okulumuz bu talepleri karşılayabilmek için spor salonlarını dahi sınıfa çevirmiştir fakat yine yetmemiştir. 4 mahalleye 1 okul nasıl yetsin? Üniversite Mahallesi, 1 ve 2 nolu Bostancı Mahallesi sakinleri isyan etme noktasındadırlar ve mahallelerine bir an önce okul istemektedirler. Bu mahallelerimizde MEB’e tahsis edilmiş okul arazileri bulunmasına rağmen okullar neden yapılmıyor. Bu konu hakkında bizleri bilgilendirmenizi ve çözüm konusunda harekete geçmenizi rica ediyorum.”

ÇUKURÇAYIR LİSE BEKLİYOR!

“Trabzon Ortahisar İlçemizin en kalabalık mahallelerinden biri olan 30 bin nüfuslu Çukurçayır Mahallemizde var olan okullar çok yetersizdir ve oranın ihtiyacını karşılamaktan çok uzaktır. Bu mahallemizde 29 derslikli bir ilkokul, 12 derslikli 1 ortaokul ve 23 derslikli bir imam hatip ortaokulu bulunmaktadır. Fakat lise bulunmamaktadır. Bu kadar nüfus bir liseyi hak etmiyor mu? Çukurçayır Mahallemizin okul sorununa ilişkin bir soru önergesi verdik fakat verilen cevapların sorularımızla uzaktan yakından ilgisi yok. Biz ne sormuştuk, ne cevap verildi, gerçekten şaşkınım. Ayrıca Çukurçayır’daki ortaokulun, derslik kapasitesinin yetersizliği nedeniyle, ilkokulu bitiren öğrenciler arasında noter huzurunda kura çekerek öğrenci kaydı yaptığı bilinmektedir. Bu çağda böyle bir uygulama kabul edilebilir değildir. Her yere para bulunuyor da eğitime mi okula mı bulunamıyor, gerçekten merak ediyorum.”

ÇAYKARA VE OF YÜKSEKOKULLARI NEDEN AÇILMIYOR?

Karadeniz Teknik üniversitesi Rektörlüğünün talebi ile 12/11/2015 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu kararıyla Çaykara Meslek Yüksekokulu ve Of Meslek Yüksekokulu kurulmuştur. Ancak kurulduğundan bu yana hiç öğrencisi olmamış, 5 yıldır atıl vaziyettedir. Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlardan biri olan Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin akademik birimlerinden Çaykara ve Of Meslek Yüksekokullarımızın (MYO) öğrencisinin olmaması, bu birimlerde eğitim faaliyetlerinin yürütülmediği Sayıştay Raporlarına da yansımıştır. Edindiğimiz bilgilere göre Of Meslek Yüksekokulu’nun herhangi bir binası yok. KTÜ Of Teknoloji Fakültesi’nin içinde bir alan oluşturulacak ve eğitim orada görülecek. Çaykara Meslek Yüksekokulu’nun da bir binası yok ama Çaykara Halk Eğitim Merkezi binası içerisinde meslek yüksekokulunu temsilen bir memur duruyor, dışarıda yüksekokul olduğunu gösteren bir tabela asmışlar. İki yüksekokulumuzun da müdürleri atandı ancak görev yapmıyorlar. Binalar proje yapım aşamasında deniliyor. 5 yıldır bitmeyen bir proje yapım aşaması mı olur? 5 yıl olmuş ortada hala bina yok, öğrenci yok! Meslek yüksekokul açıyoruz diye müjdeler verenler sözlerini tutmuyor? Çaykara ve Of İlçelerimizde bu meslek yüksekokullarımız açılmış olsaydı, öğrenci alınmış olsaydı o ilçelerimizin ekonomisine çok ciddi faydalar sağlayacaktı. Yurtlar açılacak, öğrencilerin gidebileceği mekânlar açılacak, öğrenci burada yiyecek içecek, burada yaşayacak ve dolayısıyla ilçelerimiz kalkınacak, öğrencileri ilçelerimize dinamizm getirecekti.”

YÖK BAŞKANINA SORDU

“Değerli YÖK Başkanı; KTÜ bünyesindeki Of ve Çaykara Meslek Yüksekokullarımızın bu durumlarından haberdar mısınız? Ortada, öğrenci yok, bina yok ama müdür ataması yapılmış. Bu müdürlerimizin olmayan meslek yüksekokulundaki görevleri ve icraatları nelerdir? Bu sözde kurulmuş yüksekokullarımızda atanan müdürlerden başka hangi görevliler bulunuyor ve bu insanlara maaş ödeniyor mu? 5 yıl önce gerekli düzenlemelerin yapılmış olmasına ve karar alınmış olmasına rağmen bu iki yüksekokulumuza neden hala öğrenci alınmamıştır? 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporlarına dahi konu olan bu 5 yıllık kaybı telafi edip, yüksekokullarımızı ne zaman açacaksınız?”

DÜZKÖY VE ÇARŞIBAŞI İLÇELERİMİZDE YÜKSEKOKUL BİNALARIMIZ HAZIR

“Düzköy ve Çarşıbaşı İlçelerimizin ciddi anlamda yüksekokul talepleri var ve bu ilçelerimizde yüksekokullara tahsis edilmiş binalar bile hazır haldedir. Sizin desteğinizle bu ilçelerimizde yüksekokullarımızı bir an önce açmak istiyoruz. Bu konuda desteklerinizi rica ediyorum.”

Son Güncelleme: 04.11.2020 16:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15