Koronavirüs salgınındaki önlenemez artışa karşı Saray tarafından bir takım yeni yasaklar ve kısıtlamalar açıklandı. Kıraathaneler, restoran, kafe-bar, lokanta gibi işyerlerinin süresiz olarak kapanacağı, restoran-lokanta gibi işletmelerin paket servisi ya da “gel al” tarzı dışında hizmet veremeyeceği duyuruldu. Faaliyet alanı itibarıyla paket servise ya da gel-al tarzı hizmete uygun olmayan binlerce işyeri açısından bu fiili bir kapatma ve çalışanların işsiz kalması anlamını taşır.

***

 Ülke çapındaki 1 milyon kıraathane ve kahvehane zaten batma noktasında iken şimdi bu işyerlerine süresiz olarak tümüyle kapanma uygulaması getirildi. Saray bu kararları alırken, bu işyeri ve işletmeler için vergi, SGK, elektrik, doğalgaz, kira ödemeleri konusunda herhangi bir destek, erteleme ya da ödemelerin silinmesi, devlet tarafından ödenmesi gibi önlem yer almadı. Bu işyerlerinde çalışanları bir günde işsizliğe mahkûm edip evlerine gönderme kararı alınırken, ücretsiz izinde sayıp günlük 39 TL’lik nakdi destek ödemesini gündeme getirmek, ne ölçüde insani ve etiktir? Önlemleri, kısıtlamaları açıklarken hiçbir ödemeden söz edilmemesi yine örtülü şekilde kredi ve borçlanma tavsiyesinde bulunulması insanlarımızla alay etmektir. İktidar salgında ilk resmi vakanın saptandığı mart ayından bu yana açıkladığı önlemlerde, aldığı kararlarda sürekli şekilde kredi ve borçtan başka bir çözüm üretmediği gibi ertelenen kredi, vergi, SGK vb. borçların da ekim ayından itibaren vadeleri dolarak ödenmeleri mecburiyetinin söz konusu olacağı bilindiği halde TBMM’den geçirilen torba yasada yapılandırmaların kapsamına bu ödemeler muhalefetin tüm çağrılarına rağmen dahil edilmedi.

***

 Özetle iktidar, vatandaşına yine sahip çıkmadı! Kapanan işyerlerinde tam zamanlı çalışma imkânı ortadan kalkanların maaş ödemelerini ve işyerlerinin rutin ödemelerini devletin üstlenmesi gerekmektedir. Devlet bunun için vardır. Aksi takdirde “ekonomik kriz ve işsizlik” daha vahim boyutlara ulaşacak, tüm toplum kesimlerinde, her alanda ve her sektörde ağır bir krizin faturası vatandaşın sırtına yıkılmakla birlikte; vatandaşa acı reçete uygulanacaktır. Ancak şunu bilesiniz ki vatandaşın bu yükü kaldıracak ne gücü ne de sabrı kalmamıştır. İlgililere buradan sormak istiyorum. Dünyayı etkisi altına alan ve daha ne zaman biteceği belli olmayan Koronavirüs’ten en çok etkilenen esnaf başta olmak üzere; işten çıkarılan işçiler ve dar gelirli vatandaş taş mı yesin?

Twitter Takip Linki: @huseyintorun27

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15