Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi belli oldu

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklandı. Cirosunu 2 yılda yüzde 5 bin 808 oranında artıran İstanbul merkezli Tripenia Bilişim Turizm firması ilk sırada yer aldı.

08 Şubat 2022 Salı 18:36
Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi belli oldu

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklandı. Cirosunu 2 yılda yüzde 5 bin 808 oranında artıran İstanbul merkezli Tripenia Bilişim Turizm firması ilk sırada yer aldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) iş birliğinde ve Vodafone Business sponsorluğunda düzenlenen "TOBB Türkiye 100 Ödül Töreni", TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda yapıldı. 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un da katıldığı törende açıklanan en hızlı büyüyen 100 şirketin içinde yazılım-bilişim sektöründen 19 firma yer aldı. Bu sektörü 11 şirket ile makine ekipman imalatı izledi. Vodafone Business desteğiyle yürütülen çalışmada, Cirosunu 2 yılda yüzde 5 bin 808 oranında artıran İstanbul merkezli Tripenia Bilişim Turizm firması ilk sırayı aldı. İlk 100’deki şirketler, Türkiye’den 13 kat daha hızlı büyüdü. Çalışma sonucunda listeye 29 ilden 32 ayrı sektörden şirket girdi. En hızlı büyüyen şirketlerin 33’ü İstanbul’dan, 14’ü Ankara, 9’u ise İzmir’den çıktı.

Bakan Mehmet Muş, törende yaptığı konuşmada yeni destek mekanizması hazırladıklarını açıkladı. Muş’un konuşması şöyle:

“EL ELE VERİRSEK ÜSTESİNDEN GELEMEYECEĞİMİZ SORUN YOK: Özel sektörün büyümesi için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Mevcut sorunların çözümü mümkün. El ele verirsek üstesinden gelemeyeceğimiz sorun yok. Ticaret Bakanlığı olarak özel sektörün ihtiyaçlarına yönelik destek mekanizmalarını sürekli güncel tutuyoruz. İç ve dış ticaret süreçlerini bir bütün olarak ele alan bakanlığımız, isabetli kararlar almayı ve bu kararları hızlı şekilde uygulamayı öncelemektedir. Ekonomimizin dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasında yer almasını sağlamak hedefi doğrultusunda, elimizdeki tüm politika araçlarını adil, şeffaf ve güvenilir bir ticaret ortamını tesis etmek üzere çalışıyoruz.

YENİ DESTEK MEKANİZMALARI İÇİN ÇALIŞILIYOR: Ekonominin büyümesi ve sürdürülebilir temellere oturtulması için özel sektörün katkısıyla önemli çalışmalar yapılıyor. Yakın gelecekte farklı alanlara ve sektörlere odaklanan yeni destek mekanizmalarımızı sizlerle paylaşma fırsatı bulacağız.”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da törende Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin büyüme ortalamasının yüzde 498 gibi çok yüksek bir oran olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

“BU ŞİRKETLER ÜLKE ORTALAMASININ 13 KAT ÜSTÜNDE BÜYÜDÜ: Bu şirketler ülke ortalamasının 13 kat üstünde büyüyerek çok verimli üretim gerçekleştirdi. Yine aynı süre içinde, çalışan başı üretimlerini, yani verimliliklerini ise ortalama yüzde 212 artırdılar. 2019 yılında her bir şirket ortalama, 65 milyon TL’lik satış yaptı. Yine her biri ortalama 113 kişiye istihdam sağladı. 2017-2019 döneminde Türkiye 100 şirketlerinin istihdamı yüzde 148 arttı. Türkiye 100 şirketlerinin yüzde 76’sı ihracat yapıyor. Tam 78 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Böylesine büyük başarılar gösteren ve Türkiye 100’e girmeye hak kazanan şirketlerimizi yürekten kutluyorum. Bu başarı elbette kendiliğinden gelmiyor. Hızlı büyüyenler hem genç hem yenilikçi hem de sürdürülebilir şirketler. Herkesin bildiği işleri, çok farklı bir anlayışla yapıyorlar. Dijital teknolojiyi çok iyi kullanıyorlar. Çalışanların eğitimine ayırılan kaynak masraf olarak görmüyor, buna büyük önem veriyorlar.

TÜRKİYE’NİN EN HIZLI BÜYÜYEN 100 ŞİRKETİNİN ÖZELLİKLERİ  

2021 yarışmasında 32 farklı sektörden şirketler en hızlı büyüyen 100 arasına girdi. En fazla şirket sırasıyla bilgisayar programlama ve danışmanlık, makine ve ekipman imalatı; toptan ticaret, fabrikasyon metal ürünleri; bilgisayar, elektronik ve optik ürünler; mimarlık-mühendislik sektörlerinden oldu. En hızlı 100 şirketin 76’sı 78 farklı ülkeye ihracat yapıyor. En fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, Birleşik Krallık, Azerbaycan, İtalya, Fransa, Suudi Arabistan, ABD, BAE, Bulgaristan, Hollanda, Irak ve İsrail olarak sıralandı.

Şirketler salgın döneminde uzaktan çalışmaya uyum sağladı. 67’si kamu desteklerinden yararlandı. CEO’ların ortalama yaşı 42 olarak belirlendi. 10 şirketi ise kadınlar yönetiyor. Listedeki 100 şirketin 85’inde yetkili kişiler en az üniversite mezunu. 89 şirkette çalışanlara yönelik eğitim programları uygulandı. Bir başka ilginç gösterge ise 100 şirketten 39’u çalışanlarının kendi işlerini kurmasına yardım etmesi oldu. Şirketlerin 48’i öz kaynaklarına dayalı çalışıyor. Firmaların 60’ı gelecek bir yıl içinde finansman arayışında olacağını, yüzde 41,7’si finansman ihtiyacının 10 milyon TL ve üstünde olacağını belirtti. Hızlı şirketlerin yaş ortalaması 11,2 yıl olarak belirlendi.  

EN HIZLI BÜYÜYEN İLK 10 ŞİRKET:

1- Trıpenıa Bilişim Turizm Seyahat Acentası ve Ticaret AŞ

2 - Türktem Bilişim Yemekçilik Temizlik İnşaat Gıda Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.

3- Finder Yangın Güvenlik Elektronik Sistemler Mühendislik Sanayi Ve Ticaret AŞ

4- 3e Elektro Optik Sistemler Sanayi Ve Ticaret Ltd.Şti.

5- Sare Mağazacılık Konfeksiyon İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret AŞ

6- Macellan Bilişim Danışmanlık Ticaret Ltd. Şti.

7- İmt Sera Otomasyon Elektrik Tarım Ürünleri Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.

8- Zerodensıty Yazılım AŞ

9- Newtech Kimya AŞ

10- Göktekin Enerji AŞ

Son Güncelleme: 08.02.2022 18:36
Anahtar Kelimeler:
Türkiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15