Emekliye Zam Geldi Ama Borcu Borçla Kapatan Emekli 10 Yıldır Zamdan Habersiz

Emekliye yeni yıl zammı belli oldu ancak Bayram Arslan 10 yıldır maaşına yapılan zammı göremiyor. Çektiği iki kredi nedeniyle maaşından kesinti yapılan, borcu borçla kapatma mücadelesi veren Arslan’ın kıstığı kalem ise gıda ve sağlık. İki öğün ile günü geçiştiriyorlar, eşiyle hastaneye sırayla gidip muayene oluyorlar.

04 Ocak 2021 Pazartesi 16:36
Emekliye Zam Geldi Ama Borcu Borçla Kapatan Emekli 10 Yıldır Zamdan Habersiz

Enflasyonun açıklanmasıyla birlikte memur ve emeklilere yapılacak zam oranı da belli oldu. Memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 7.36, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 8.36 oranında zam yapılacak. Ancak 1999 yılında emekli olan Bayram Arslan, son 10 yılda olduğu gibi bu yıl da emekli maaşına gelen zammı göremeyecek.

‘EŞİMİN MAAŞINDAN DA KREDİ KESİNTİSİ VAR’

Oğlunun evliliği için borçlanan Arslan, bunları ödemeyince kredi çekti, o krediyi kapatmak için bir kredi daha, sonra bir kredi daha. Son 10 yıldır kredi döngüsü böyle devam eden Arslan borcu borçla kapattı. Eşi de emekli olan Arslan, iki emekli maaşından ayda ellerine 2 bin lira kaldığını söylüyor ve nasıl geçindiklerini şöyle anlatıyor:

“Emekli olduktan sonra çaycılık, bulaşıkçılık yaptım. Fakat geçim zor. Tutturamadık. Her seferinde borç borç. Borcu kapatmak için borç çekiyorsun. İğrenç bir durum, borcu borçla kapatmak. Ziraat Bankası’ndan emekli maaşı alıyorum, orada 2 kredim var. Maaşımdan elime 1050 lira geçiyor. Eşimde emekli onun maaşından da bir kredi kesiliyor.”

‘GÜNDE 2 ÖGÜN YİYORUZ’

“Pek fazla bir şey yemiyoruz. Günde 2 öğün yemek yiyoruz, öğlen yemeği yemiyoruz. Akşam 5’te yiyip, günü kurtarıyoruz. Emekli maaşımızın yetme şansı yok. Doğalgazı ben kısarım, evdekiler açar. Üşüyorlar, ne yapsınlar? Şimdi doğalgaz ayda 450 liradan aşağı gelmiyor. En az limitte yanıyor. Elektrik parası bu ay gelen 185 lira, su geliyor 70-80 lira. Ne yiyeceksin?”

‘SAĞLIKTAN FERAGAT EDİYORUZ’

Pandemi döneminde devlet hastanelerinin kısıtlı sayıda hasta kabul etmesi nedeniyle özel hastaneye gitmek zorunda kaldıklarına dikkat çeken Arslan, eşiyle kendi arasında seçim yaparak, eşini özel hastaneye götürdüğünü söylüyor. Arslan, “Özel hastanenin parasını neyle karışlayacağız? Eşim 2 defa gitti. Benimkisi daha acil deyince, ben kendimi es geçtim. Sağlıktan feragat ediyoruz. 150 lira eşim verdi, 150 lira da ben versem bittik” diyor.

’40 LİRA FARK ÖDEMEMEK İÇİN İLACIN MUADİLLERİNİ ALIYORUM’

Kalp ilacı kullanan Arslan, ilacına gelen zam nedeniyle eşdeğer başka bir ilaç almak zorunda kaldığını belirterek, “Ben kalp ilaçlarının muadillerini kullanıyorum. Niye? 40-50 lira fark ödememek için. Yaşam bu” diye vurguluyor.

Arslan geçim sıkıntısını anlattığı sırada, telefon operatörü faturasını ödemesi için arıyor. Arslan, “Borcum vardı, onu ödemem için arıyorlar. Benim hiç sıfır telefonum da olmadı. Hep ikinci, üçüncü el bana geldi” diyor.

‘140 LİRA İLE BEN NE YAPARIM?’

Maaşından kesilen krediler nedeniyle net eline geçecek parayı bilmediğini kaydeden Arslan, “Ben yeni gelen zammı düşünmüyorum bile. 140 lira filan gelse, ne yaparım ben 140 lira ile” diye vurguluyor.

‘MEMUR GEÇİNEMİYOR, EMEKLİSİ NASIL GEÇİNECEK?’

Bir başka emekli Emekli Zerrin Yiğdeler, maaşının 2 bin 200 lira olduğunu ve bunu yarısının oğlunu okulu için çektiği krediye gittiğini belirterek, “Türkiye koşullarında emekli olmak zor zanaat. Bir markete gidiyorsun istediğini alamıyorsun. Türkiye’de her şeye zam geldi. Normal devlet memurları bile geçinemiyor, emekli nasıl geçinecek” diye soruyor.

‘AZ AZ YAKIYORUZ’

Arslan gibi geçinmek zorunda olan emekli kadınlar ise mutfaktaki yangına dikkat çekiyor. Şerife Özer, aldıkları emekli maaşının mutfak masraflarına gittiğini söyleyerek, “Pazara gidiyoruz, pazar pahalı. Ayın gelmesini bekliyoruz ama geldiği gibi gidiyor. Elektrik, su, telefon faturası geliyor ama az az yakıyoruz. Bir kilo yerine yarın kilo alıyoruz ki yetsin” diye geçinmeye çalıştıklarını anlatıyor.

‘İSTEMEZ MİYİZ, TADALIM YİYELİM’

Emekli Tercan Kılıç ise pazara 50 lira gittiklerinde her şeyden yarımşar kilo aldıklarını vurgulayarak, “Yalnız yaşadığım halde yetiştiremiyoruz. Durum çok zor. Allah emekli maaşıyla 4 çocuğu olanlara yardım etsin” diyor. Kılıç, yeni yılda yapılan zammın kendi ellerine geçene kadar vergilerle gittiğini söyleyerek, “Yememizden içmemizden kısıyoruz. İstemez miyiz, tadalım yiyelim” diye ekliyor.

‘AVRUPA’DAN EMEKLİ GELİNCE MİLYONER SANIYORUZ’

Tüm Emekliler Sendikası Keçiören Şube Başkanı Ali Gölpunar ise emekli olduğunda kendisine 1045 lira maaş bağlandığını ve pandemi nedeniyle emekli maaşlarının 1500 liraya çıkarılmasıyla artıştan yararlanabildiğini anlatıyor. Gölpunar, “1500 lira ile bir insan Türkiye şartlarında nasıl geçinebilir. Avrupa’nın emeklilerin buraya 5 yıldızlı otellerde tatil yapmaya gelirken biz onları milyoner sanıyoruz ama onlar kendi ülkelerinde sıradan insanlar. Biz yıllarca çalışıp bu ülkenin ekonomisine katkı sunarken, ülkemizi yönetenler emeklilerine insanca yaşam ücretini reva görmüyorlar” diye konuşuyor.

(Anka)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15