İçişleri Bakanlığı’ndan 81 ile ek genelge: 7 gün üst üste corona denetimi!

İçişleri Bakanlığı koronavirüs genelgesi yayımladı: -Tüm il ve ilçelerde en geç 48 saat içerisinde Umumi Hıfzıssıhha Kurulları toplanacak. - Pazartesi gününden itibaren 7 gün boyunca her gün ayrı konuda, ülke genelinde genel denetim yapılacak. -Şehir içi toplu ulaşım sistemleri ile HES entegrasyonunu gerçekleştirmeyen belediyeler teftişe tabi tutulacak.

18 Ekim 2020 Pazar 13:33
İçişleri Bakanlığı’ndan 81 ile ek genelge: 7 gün üst üste corona denetimi!

İçişleri Bakanlığı, pazartesi gününden itibaren 7 gün süreyle ülke genelinde denetim yapılması,  tüm il ve ilçelerde  en geç 48 saat içerisinde Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının toplanması için 81 İl Valiliğine koronavirüs genelgesi gönderdi.

Genelgede salgınının etkilerinin ve vaka artışlarının  tüm dünyada devam ettiği, özellikle Avrupa’da salgının seyrinde bir yükselme yaşandığı, birçok Avrupa ülkesinde kişilerin toplu olarak bir araya gelmemelerine yönelik yeni tedbirlerin alındığına dikkat çekildi. Genelgede şöyle denildi:

-HIFZISIHHA KURULLARI;  Tüm il ve ilçelerde  en geç 48 saat içerisinde Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının toplanması sağlanacak. Salgınla mücadele amacıyla alınan tedbirlerin uygulanmasına dair ‘takip’, ‘denetim’, ‘uyarı’ ekseninde mevcut durum analiz edilerek, alınan tedbirler ile yürütülen denetim faaliyetleri değerlendirilecek.

7 GÜN DENETİM: 19 Ekim Pazartesi gününden itibaren 7 gün boyunca 7 ayrı konuda tüm il ve ilçelerde  genel denetimler  yapılacak.

Pazartesi: Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri başta olmak üzere kafe, restoran gibi yeme içme mekanları

Sal: Şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapılan her türlü toplu ulaşım araçları (okul servisleri dahil) ile havalimanı/gar/otogar gibi yerler

Çarşamba: Organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere toplu işçi çalıştırılan fabrika, işletme vb. yerler ile personel servisleri,

Perşembe: Tanılı ya da temaslı olması nedeniyle izolasyona tabi tutulan kişiler,

Cuma: AVM’ler, Cami ve mescitler, halı sahalar/spor tesisleri,

Cumartesi: Vatandaşların kalabalıklar halinde bulunabildikleri kamuya açık alanlar (cadde, sokak, park ve bahçeler, piknik alanları, pazaryerleri, sahiller vb.)

Pazar: Berber/kuaför/güzellik merkezleri, internet kafe/salon ve elektronik oyun yerleri, düğün ve/veya nikah salonları, lunapark/tematik parklar denetlenecek. 

Denetim ekipleri her bir iş kolu ya da mekânın uzmanlık bilgisi göz önünde bulundurularak ilgili kamu kurum ve kuruluşları (kolluk, yerel yönetimler, il/ilçe müdürlükleri vb.), köy/mahalle muhtarları ile meslek odalarının temsilcilerinden oluşacak.

ANONS ÖRNEKLERİ VERİLDİ

Genelgede vatandaşları uyarmak için yapılacak anonslar da yazıldı. Denetimlerde yapılacak anonslar şöyle: 

“Kıymetli vatandaşlarımız; salgınla mücadelede maske, temizlik ve mesafe kurallarına uyma konusunda çok dikkatli olmalıyız."

"Saygıdeğer hemşerilerimiz, sonbahara girdik, kış yaklaşıyor. Özellikle tüm kapalı yerlerde ve yoğunluğun arttığı alanlarda fiziki mesafe kuralı noktasında daha dikkatli olmalıyız. Salgında hepimiz birbirimize karşı sorumluyuz. İnşallah birlikte başaracağız.” 

CEZA KESİLECEK: Kovid-19 tanısı konulan kişilerin gerçeğe aykırı, eksik, yanıltıcı beyanlarının tespit edilmesi durumunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilecek. Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 206 ncı maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

BELEDİYELERE TEFTİŞ: Belediyelerin bir an evvel şehir içi toplu ulaşım ve HES entegrasyonunu  yapması sağlanacak. İçişleri Bakanlığı denetim elemanlarınca gerçekleştirilecek olan teftiş veya soruşturmalarda da özellikle takip edileceği ifade edildi.

Son Güncelleme: 18.10.2020 13:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15