Adıgüzel: Virüs geliyor, peki Sağlık Bakanlığının yol haritası var mı?

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Sağlık Bakanı'na dönük hazırladığı soru önergesi ile Korona virüsüne karşı Türkiye’nin bir yol haritasının olup olmadığını sordu.

27 Ocak 2020 Pazartesi 15:39
Adıgüzel: Virüs geliyor, peki Sağlık Bakanlığının yol haritası var mı?

Çin’de ölüm sayılarının artması ve virüsün Asya’dan sonra Amerika ve Avrupa’da da görülmüş olması ile Türkiye’ye de bulaşma ihtimalinin çok yüksek olduğunu ifade eden Adıgüzel, havaalanlarına konan termal kameraların çözüm olmayacağını belirtti. Ölümcül olan ve tedavisinin henüz bulunamadığı hastalıktan ülkemizi korumak için Sağlık Bakanlığı’nın yeterli hazırlığı olup olmadığını sorgulayan Adıgüzel, önergesinde şu sorulara yer verdi.

·        Olası bir pandemi halinde Sağlık Bakanlığı’nın yol haritası veya yönergesi var mıdır?

·        Böyle bir yol haritası varsa, taşra teşkilatlarına bildirilmiş midir?

·        Böyle bir salgında kullanılacak hastaneler, doktorlar ve sağlık ekipleri belirlenmiş midir?

·        Bu Corona virüs ve alt gruplarının analizi ile ilgili yeterli teknik altyapınız hali hazırda var mıdır?

·        Bununla ilgili tetkik, laboratuvar, teşhis, tedavi süreçlerini araştıracak merkezi bir bilimsel çalışma ekibi oluşturmayı düşünüyor musunuz?

·        Corona virüs ailesinden olan ve daha önce salgınlara sebep olmuş olan, 2002’de ortaya çıkan SARS ve 2012’de ortaya çıkan MERS vakaları ile ilgili ülkemizde vaka ve kayda geçmiş ölüm var mıdır?

·        Corona virüsü ile ilgili yapılan bildirimlerde ateş ve bunun gibi belirtileri ortaya çıkmadan da bulaşıcı olduğu açıklanmıştır. Bu durumda havaalanlarında tespit yöntemi olarak kullanılan ısıya duyarlı tarayıcıların vaka tespitinde tüm vakaları tespit edemeyeceği açıktır. Bu nedenle vakaların yoğun görüldüğü bölgelerden gelen yolcuların gözlemde tutulması, bu bölgelerden yolcu-turist giriş çıkışlarının kısıtlanması ve insan dışında virüs taşıyabilecek olan canlı cansız tüm maddelerin de benzer bir uygulamaya tabi tutularak önlem alınması düşünülmekte midir?

·        Çin’den gelen vaka haberlerinin eksik olduğu, sağlıklı bilgi verilmediği konusunda kamuoyunda yoğun görüşler vardır. Bu konuda Bakanlık olarak farklı bir tespitiniz, öngörünüz ve sonraki süreçle ilgili projeksiyonunuz var mıdır?

Son Güncelleme: 27.01.2020 15:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15