Gürsel Tekin: Halkın bütçesinden milyarlarca lira para, yandaş vakıf ve dernekle 'kayıtsız' olarak aktarılıyor

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Halkın bütçesinden milyarlarca lira para, AKP iktidarı tarafından yandaş vakıf ve dernekle 'kayıtsız' olarak aktarılıyor.” dedi.

07 Kasım 2022 Pazartesi 12:38
Gürsel Tekin: Halkın bütçesinden milyarlarca lira para, yandaş vakıf ve dernekle 'kayıtsız' olarak aktarılıyor

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Halkın bütçesinden milyarlarca lira para, AKP iktidarı tarafından yandaş vakıf ve dernekle 'kayıtsız' olarak aktarılıyor.” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, ısrarla gizlenmeye çalışılan “kayıtsız” para transferleri meselesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Tekin, “Yıllardır Sayıştay soruyor, basın soruyor, bizler soruyoruz. Ama nafile… Açlık ve sefalet içinde kıvranan halkın ödediği vergilerle yapılan bu ödemelerin nereye, neden verildiği belli değil. Milyarlar kimin kasasında? Bilinmiyor. Eğer bu vakıflar faaliyette bulunacaklarsa, saklı, gizli amaçları yoksa neden saklanıyorlar? Öncelikle şeffaflık sağlamalıdırlar. Aktarılan mali kaynakların boyutunun, bazı bakanlıkların bütçesini geçtiği biliniyor” diye konuştu.

CHP’li Tekin, “Böyle devlet mi yönetilir? Halkın bütçesinden milyarlarca liranın kime ve nasıl gittiği belli değil. Bu kadar vurdumduymazlık dünyanın hiçbir ülkesinde ne görülmüş ne de duyulmuştur. 2019-2021 yıllarında Sayıştay’ın uyarmasına rağmen, yardım yapılan kurum ve kuruluşların faaliyetlerine ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmeksizin sadece yardım yapan idareler açıklanıyor. Meclis’e sunulan 2023 Bütçesinde de yardım alan kuruluşların kimler olduğuna dair bilgi yok. Unutmayalım ki, geçmiş yıllarda kamu kaynaklarından beslenen dernek ve vakıfların birer canavara dönüşerek TBMM üstüne bomba yağdırdığını ve 251 yurttaşımızın katledilmesine vesile olduklarını.” ifadelerini kullandı.

"Hangi kriterlere göre belirlenmektedir?"

Tekin, Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

- Kamu idaresi tarafından yardım yapılan vakıf, dernek vb. kuruluşlar hangi kriterlere göre belirlenmektedir?

- 2021 yılı genel faaliyet raporunda; yardım yapılan kurum ve kuruluşların isimleri ve faaliyetlerine ilişkin bilgilerin, kanuni bir zorunluluk olarak Meclis’e sunulması gerekmiyor mu?

- Yardım alma kriterlerini yitirmiş olmasına rağmen, kamu idaresinden yardım almaya devam eden kuruluşlar bulunmakta mıdır? Bunlar hangileridir?

- “İdareler, yardım yapılan teşekküllerin isim listesini, teşekküllere ilişkin bilgileri, yardım amacını, konusunu ve yapılan yardım tutarlarını, izleyen yılın Şubat ayı sonuna kadar kamuoyuna açıklar” hükmüne neden yıllardır uyulmamaktadır?

- Merkezi yönetim ve yerel yönetimler tarafından son 10 içerisinde bütçeden yardım alan dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş ve sandık ve benzeri teşebbüsler hangileridir? Toplamda bu kuruluşlara ne kadar ödeme yapılmıştır?

Son Güncelleme: 07.11.2022 12:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15