CHP’li Karasu: Madımak Katliamı, Cumhuriyetin Yıkılmasına Dönük Gerici Bir Kalkışmadır

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu TBMM Genel Kurulu’nda 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta gerçekleşen ve 33 aydının hayatını kaybettiği Madımak Katliamı’na ilişkin yaptığı konuşmada ‘’Madımak Katliamı, cumhuriyetin yıkılmasına dönük gerici bir kalkışmadır’’ ifadelerini kullandı.

02 Temmuz 2020 Perşembe 10:40
CHP’li Karasu: Madımak Katliamı, Cumhuriyetin Yıkılmasına Dönük Gerici Bir Kalkışmadır


TBMM’de Madımak Katliamının’nın araştırılması için verilen önergede konuşan Karasu, ‘’2 Temmuz 1993 günü 33 aydınımızın; cumhuriyetin temellerinin atıldığı, Pir Sultan'ın, Aşık Veysel'in yetiştiği topraklarda, Sivas'ta vicdanları kararmış bir güruh tarafından katledilmesinin üzerinden tam yirmi yedi yıl geçti. Yirmi yedi yıldır bu toplumsal acı, ülkemizin üzerinde kara bir leke olarak durmaya devam etmektedir’’ dedi. 

‘KATLİAMIN NEDENİNİ İYİ ANLAMAK GEREKİYOR’

Söz konusu öneriyi tartışabilmek için öncelikle 2 Temmuz’un ne anlama geldiğini ve neye karşı yapıldığının idrak edilmesi gerektiğini kaydeden Karasu, ‘’2 Temmuz, başlı başına Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu cumhuriyetin yıkılmasına dönük gerici bir kalkışmadır’’ diye konuşurken, ‘’O gün "Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak." sloganı atanları biz Menemen'den, Maraş'tan tanıyoruz. İskilipli Âtıflardan, fesli saray tarihçilerine kadar uzanan ve bugün de devam eden cumhuriyet düşmanlığı, 2 Temmuz günü Sivas'ta cumhuriyetimizi, laikliği ve demokrasiyi hedef almıştır. O gün Türkiye, yeniden Orta Çağ'ın karanlık zihniyetine hapsedilmeye çalışılmıştır’’ ifadelerini kullandı. 

‘BUGÜN IRAK, YEMEN OLMUYORSAK BUNU MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E BORÇLUYUZ’ 

AKP’nin bugün de toplumu etnik köken ve inanç üzerinden ayrıştırmaya çalıştığını belirten Karasu, ‘’ama bilinmelidir ki; bugün Anadolu, Suriye olmuyorsa, Irak olmuyorsa, Yemen olmuyorsa bunu cumhuriyete, cumhuriyetin kurucularına ve başta da Mustafa Kemal Atatürk'e borçludur. 

İKİ İSİM SİLİNMELİ 

2 Temmuz günü katliamcı güruh içerisinde yer aldığı Cumhurbaşkanlığı raporlarında da yer alan iki ismin isminin katliamda hayatını kaybedenlerle yan yana anıldığını vurgulayan Karasu sözlerini şöyle noktaladı: 

Buradan bir kez daha sesleniyorum: Bu tarz acıların bir daha yaşanmaması, yaşanılan acılardan ders alınması için Madımak Oteli utanç müzesine dönüştürülmelidir, katliamın faillerinden iki kişinin adı silinmelidir.

Bu haklı talepleri bile görmezden gelmek katliamı meşrulaştırmak demektir. İktidarı bu yanlıştan bir an önce dönmeye davet ediyorum.
Bir kez daha Madımak'ta kaybettiğimiz tüm canlarımızı saygı ve özlemle anıyorum. Sözlerimi, Madımak'ta yitirdiğimiz Muhlis Akarsu'nun şiiriyle tamamlıyorum:
"İşte geldim gidiyorum dünyadan
Ne yazık ki çözemedim ben beni
Haksızlık dünyada sürüp giderken
Şekil verip çizemedim ben beni.
Akarsu'yum hâlden hâle büründüm
Cahilin gözüne nokta göründüm
Derya idim damlalara bölündüm
Çok bulandım süzemedim ben beni."

 

Son Güncelleme: 02.07.2020 11:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15