CHP’li Karasu’dan Ulaştırma Bakanı’na: Yolcuların can güvenliğine kefil misiniz?

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Bakan Adil Karaismailoğlu’na Ankara Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı’nı sordu.

19 Kasım 2021 Cuma 14:45
CHP’li Karasu’dan Ulaştırma Bakanı’na: Yolcuların can güvenliğine kefil misiniz?

Hattın 2008 yılında ihalesinin yapıldığını, 2014 yılında ise bitirileceği açıklandığını hatırlatan Karasu, "Ankara-Sivas YHT hattı hat on üç yıldır bitirilmeyi bekliyor. 2019 yılı Şubat ayında Sivas'a gelen Recep Tayyip Erdoğan, hattın 2019 Ramazan Bayramı'nda tamamlanacağın söylemişti. Ama aradan geçen iki yıl da hat açılmadı. Şu anda hattın hangi yıl biteceği, ne zaman açılacağı konusunda net bir tarih verebiliyor musunuz Sayın Bakan?” diye konuştu.

Cumhuriyetin tarihinin ilk demir yolu projesi olan Ankara-Sivas Demir Yolu Projesi’nin beş yılda tamamlandığını vurgulayan Karasu, “Kara tren Sivas'a beş yılda geldi ama hızlı tren on üç yıldır gelmedi. Sayenizde Sivaslılar artık ‘Kara tren gecikir belki hiç gelmez’ türküsünü ‘YHT gecikir belki hiç gelmez" diye söylüyor” ifadelerini kullandı.

4 Eylül 2021 tarihinde hatta yaptığı incelemeleri de gündeme getiren Ulaş Karasu, Sivas’ın Yıldızeli ilçesi yakınlarındaki köprüde çökmeler tespit ettiğini söyledi. 8 yıl önce yapılan köprüde yaşanan çökmelerin hat güvenliği için düşündürücü olduğunu belirten Karasu, “Hat açıldığında vatandaşlarımızın can güvenliğine kefil misiniz? Bu işin ilk ihalesini alıp yıllardır bir fiyaskoya imza atan firmalara karşı ne tür cezai işlemler uygulandı? Sunumunuzda bakanlık projelerinin bitiş tarihini açıkladınız, Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattının bitiş tarihini neden vermediniz? Sadece Sivaslılar değil, Yozgatlılar da, Kırıkkaleliler de, Ankaralılar da bu hattın hangi tarihte biteceğini merak ediyor” şeklinde konuştu.

Hattın maliyeti konusunda da belirsizlik yaşandığını belirten Karasu, “9 milyar lirayla başladık, 2020 Şubat ayında Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, hattın maliyetini 16 milyar lira olarak açıklamış. Geldiğimiz noktada ise 20 milyar liradan bahsediyoruz. bu gidişle üç YHT parasına bir YHT yapmış olacağız” dedi.

Son Güncelleme: 19.11.2021 15:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15