Gürer: “Şeker pancarında emeğe değecek taban fiyat isteniyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Bor ilçesi ile ilçeye bağlı köy ve beldelerin yanı sıra çevre il ve ilçelerden 47 binden fazla üyesi bulunan Bor Pancar Ekicileri Kooperatifi’ni ziyaret etti.

29 Haziran 2020 Pazartesi 11:24
Gürer: “Şeker pancarında emeğe değecek taban fiyat isteniyor”

Gürer, Kooperatif Başkanı Fatih Eriç ile hazırlıkları devam eden kampanya dönemi, pancar üretiminde yaşanan sorunlar, şeker sektörü ve pancar üretiminin sürdürülebilirliği konusunda yapılması gerekenlere ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Bor Pancar Ekicileri Kooperatifini CHP Bor ilçe Başkanı Erdal Gevrekçi ve ilçe yönetim kurulu üyeleriyle birlikte ziyaret eden Gürer, “Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden sonra pancar üreticilerin yaşadığı sorunlar arttı. Türkiye için çok önemli bir stratejik ürün olan pancar üretim alanlarında yaşanan sorunlar mutlaka çözüme kavuşturulmalıdır” dedi. 

Pancar üreticilerinin, şeker fabrikalarının 2018 yılında özelleştirilmesinin neden olduğu sancıları halen yaşadığını belirten Gürer, Bor Şeker Fabrikasının da PANKOBİRLİK’e üye 14 fabrikayla birlikte 2 yıl önce özelleştirildiğini hatırlattı. 

Bor Şeker Fabrikası yetkililerinin, 2019-2020 kampanya döneminde 475 bin ton pancar alımı yaparak 62 bin ton şeker, 100 bin tondan fazla küspe ve 20 bin tona yakın melas üretimin gerçekleştirildiği yönünde açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Gürer, “ Özelleştirmeden sonra pancar üreticilerine uygulanan kota, polar ölçümlerinde yaşanan sorunlar, randevulu alım sistemine geçilmesinin üreticiler açısından yarattığı dezavantajlar  çiftçi lehine değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Gürer, “Keşke şeker fabrikaları satılmasaydı  ancak mevcut koşullarda artık bölge ve çiftçi için yararlı olması diliyoruz. Tesisin çalışması, çiftçiye destek olması bölge için önemlidir. Pancar ekim alanlarında geçen yıla göre bu yıl kısmi bir artmış var. Bu durumun devamlılığı da verilecek taban fiyata bağlı. Çiftçi tarlaya, ürüne verdiği emeğin karşılığını alırsa pancar üretmeye devam eder. Bunun için de pancar taban fiyatının verilen emeği karşılıyor olması lazım. Pancar Türkiye için stratejik bir üründür. Bu ürünün sürdürülebilirliği için gerekli adımlar atılmalıdır” diye konuştu. 

Gürer ayrıca, var olan sorunların yanı sıra pandemi süreciyle beraber pancar üreticilerinin sorunlarının arttığını ve çiftçiye her anlamda desteğin önemli olduğuna işaret etti.

Bor Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Fatih Eriç ise CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “Sayın Milletvekilimiz, üreticilerimizin sorunları ile ilgilenmesi ve çözüm için uğraş vermesini çiftçilerimizde memnuniyetle karşılıyor. Kooperatif olarak ortaklarımıza en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Bu yıl ürün bir önceki yıla göre ekimi daha çok oldu. Çiftçimiz pancar için verdiği emeğin karşılığını aldığı sürece de ekime devam edecektir.” dedi.

Son Güncelleme: 29.06.2020 11:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15