İyi Partili Çıray: "Bay Kriz" Türkiye'yi ilaç krizine soktu!

İyi Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı, Sağlık Bakanı eski müsteşarlarından Dr. Aytun Çıray, “İlaç krizi derhal çözülmezse sonu bir felaket olacak.” diyerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrı yaptı. Çıray, "Bay Kriz' Türkiye'yi ilaç krizine soktu!" değerlendirmesini yaptı.

02 Şubat 2023 Perşembe 14:16
İyi Partili Çıray: "Bay Kriz" Türkiye'yi ilaç krizine soktu!

YAKLAŞIK 900 İLACA ULAŞILAMIYOR

Çıray yazılı açıklamasında“Bütün illerimizden, 29 binden fazla noktada hizmet veren eczacılarımızdan ve ilaç bulamayan hastaların adeta yardım çığlıklarından anlaşılıyor ki, toplum sağlığı anlamında son derece hayati bir krizin içindeyiz” ifadesini kullandı.

İhtiyacı olan ilacı bulmak için eczane eczane dolaşan vatandaşlarımızın artık il il dolaşmaya başladığı  belirten Çıray açıklamasına şöyle devam etti:

“Sayın Fahrettin Koca’nın 17 Aralık 2022’de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ilaç teminindeki zorluğa karşı çözümler sıralayıp, “muhtemelen aradığınız ilacı ilk girdiğiniz eczanede bulabilecekseniz” demesinin üzerinden tam 47 gün geçti ve bulunamayan ilaç sayısı her geçen gün artmaya devam etti. Şu anda yaklaşık 900 ilaca ulaşılamadığı Eczacı Birlikleri tarafından söyleniyor. Mevsimsel nedenlerle artan ve çok daha hırpalayıcı seyreden gribal vakalar için kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ve antibiyotikler eczanelerde yeterince olmadığından vatandaşlarımız tarihte görülmemiş bir mağduriyet yaşıyorlar. Elbette ilaç tedariki küresel ölçekte problemli bir durumda, ancak çözmek için hiçbir somut adım atmayan ve krizin giderek derinleşmesine göz yumarak toplum sağlığını hiçe sayan tek ülke biziz. Bunun sorumlu ise, bu ucube tek adam rejimi ve Sayın Erdoğan’dır.

AKP iktidarının yanlış politikaları sonucu TL’nin hızla değer kaybetmesi ve tarihin en yüksek enflasyonunun yaşanması nedeniyle yerel pazarın da ilaç üretiminde çok zorlandığını söyleyen Çıray, ilaç fiyatlarını da gerçek ekonomik koşullara göre güncelleyememesi nedeniyle hükümeti eleştirdi. Çıray,”her dört ilaçtan biri bulunamıyor ve her iki eczaneden biri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Hemen somut önlemler alınmazsa yakında ilaç alacak eczane de bulmak zorlaşacak, dedi. Çıray şunları söyledi: Türkiye’de ilaç konusunda dışa bağımlılık çok yüksek. İlaçların yaklaşık %55’ini dışarıdan alıyoruz. Sağlık Bakanı ise geçtiğimiz günlerde ilaç krizine bahane olarak hasta ve reçete sayısındaki artışı ileri sürmüş. Gerçekten insaf! Devlet ne için var? Sayın Bakanın bu açıklamaları, siyasi iktidarın ülkeyi yönetemediğinin, toplumu hastalıklara mahkum ettiğinin ikrarıdır ve dünyanın neresinde olursa olsun, bu tür krizleri çözemeyen siyasi iktidarlar o koltuktan inmeye mahkumdur.

Çıray, hastaların artık ilaç bulamamayı kanıksadıklarını, ilaçların muadillerine bile ulaşamayacaklarını kabullendiklerini belirtti. "İlaç krizi öyle bir noktaya geldi ki, sosyal medyada insanlar birbirlerine ilaç soruyorlar," diyen Çıray, bu krizin ilaç bulamayan hastaların hayatta kalma dürtüsüyle eczacılara karşı öfke duymasına neden olacağını ve istenmeyen olayların yaşanmasına zemin hazırlayabileceğini dile getirdi. Çıray açıklamasında son olarak şunlara değindi:

"Tüm bu krizin tek sorumlusu ülkeyi yöneten ve gitmesine az bir zaman kalan bu siyasi iktidardır. Hastayı, doktoru, eczacıyı karşı karşıya getiren bu siyasi iktidar toplum sağlığını korumayı başaramamış, başta çocuklarımız olmak üzere kronik hastalar, kanser hastaları gibi milyonlarca vatandaşımızı ilaçsız bırakmıştır. Sağlık Bakanlığına buradan çağrıda bulunuyorum. Derhal Türk Tabipler Birliği, Türk Eczacılar Birliği ve ilaç tedarikindeki tüm paydaşlarla bir araya gelinmeli, ekonomik gerçeklere uygun fiyatlandırma için belirli aralıklarla güncel ilaç kuru ilan edilmeli ve yerli ilaç politikalarına ağırlık verilmelidir. Depolarda elinde ilaç tutan fırsatçılardan, sahte ilaçlarla devleti dolandıranlardan ve bu kişilerle iş birliği yapan herkesten önümüzdeki seçimlerden sonra İyi Parti iktidarında yargı yoluyla hesabını soracağız."

Son Güncelleme: 02.02.2023 14:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15