Meteoroloji uzmanından korkutan uyarı: Ölümcül sıcak hava dalgasına dikkat!

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Habertürk TV’de Oylum Talu’nun sunduğu Burası Haftasonu programına katılan meteoroloji, iklim değişimi ve afet ve acil durum uzmanı Prof. Mikdat Kadıoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

17 Mayıs 2020 Pazar 10:00
Meteoroloji uzmanından korkutan uyarı: Ölümcül sıcak hava dalgasına dikkat!

Libya üzerinden gelen sıcak hava dalgası Türkiye'ye Mayıs’ta Temmuz sıcağı yaşatıyor. Korona virüsü nedeniyle pazar 11.00-18.00 arasında dışarı çıkmalarına izin verilen 65 yaş ve üstü vatandaşları büyük bir tehlike bekliyor.

Meteoroloji, iklim değişimi ve afet ve acil durum uzmanı Prof. Mikdat Kadıoğlu uyardı: Yaşlıların 16.00'dan önce dışarı çıkmamaları gerekiyor. "Gün doğumundan gün batımına kadar ne zaman istiyorlarsa çıksınlar" demek daha doğru. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin 10 derece üstünde olursa, üç-dört gün sürerse bu bir afettir. 2003'te Fransa'da 35 bin kişi öldü."

Prof. Kadıoğlu şunları söyledi:

65 YAŞ VE ÜSTÜNÜN SAATLERİ DÜZENLENMELİ

- Saat 11.00-16.00 arası çok sıcak. Güneş ışınlarının dik geldiği saatler. 65 yaş ve üstü vatandaşların dışarı çıkma saatlerini yeniden düzenlemek lazım. 12.00-18.00 deyince, arada gerçekten dışarı çıkabilecekleri iki saat kalıyor.

GÖLGENİ GÖRMÜYORSAN GÖLGEYE KAÇ

* Yaşlıların 16.00’dan önce dışarı çıkmamaları gerekiyor. Sabah gün doğumundan akşam gün batımına kadar ne zaman istiyorlarsa çıksınlar demek daha doğru. Biz şöyle deriz: Gölgeni görmüyorsan gölgeye kaç.

* Hava havai bir şeydir, normali yoktur. Tren gibi yolda gitmez. İklim de değişken bir şeydir. Hava, belli şartlar oluştuğunda belli yerlerde rekorlar kırar.

* Bugünlerde özellikle Libya üzerinden sokulan sıcak hava dili var. Dil şeklinde… Muğla’dan girip, Zonguldak’a kadar gidiyor. Meteorolojinin tahminlerine göre salı gününe kadar devam edecek.

Son Güncelleme: 17.05.2020 10:05
Anahtar Kelimeler:
MeteorolojiKoronavirüs
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15