Elektrikli scooter yönergesi UKOME'de bir kez daha reddedildi

İBB'nin, ikinci kez UKOME'nin gündemine getirdiği, elektrikli scooter işletmeciliğine ve kullanımına ilişkin yönerge bir kez daha reddedilerek alt komisyona gönderildi. Hükümet, martta çıkacak kanuna göre yönergenin hazırlanması gerektiğini ifade etti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir ise denetim yapılamadığı için insanların ölmeye devam ettiğini söyledi.

25 Şubat 2021 Perşembe 18:26
Elektrikli scooter yönergesi UKOME'de bir kez daha reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 8 ayda ikinci kez UKOME'nin gündemine getirdiği, elektrikli scooter işletmeciliğine ve kullanımına ilişkin yönerge, bir kez daha reddedilerek alt komisyona gönderildi. Hükümet, martta çıkacak kanuna göre yönergenin hazırlanması gerektiğini ifade etti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir ise denetim yapılamadığı için insanların ölmeye devam ettiğini söyledi.

Şehir hayatında gün geçtikçe yoğunlaşan motorlu araç trafiği ve yolcu hareketliliğinin artmasına bir de pandemi şartları eklenince, elektrikli scootera olan talep arttı. E-Scooterlar kentlilere kısa mesafede hareket özgürlüğü ve virüslerden korunma imkanı sunarken, trafiğin ve toplu ulaşımın yükünü de hafifletiyor.

Bu gelişmelerden yola çıkan İBB Ulaşım Daire Başkanlığı, İstanbul’da yaygınlaşmaya başlayan elektrikli scooter işletmeciliğine düzenleme getirmek üzere Avrupa ve Amerika’da benzeri tüm yönergeleri inceleyerek bir yönerge hazırlattı. Metni sektörde hizmet veren 7 e-scooter firması ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderen İBB, firmalardan gelen geri dönüşleri dikkate alarak metne son şekil vermiş ve tekrar Bakanlığa iletti.

Oluşturulan yönerge, 25 Haziran 2020 tarihinde yapılan UKOME’ye sunuldu ve yönerge oylama sonrasında alt komisyona havale edildi. Komisyon üyeleri buna gerekçe olarak bakanlıkların konuyla ilgili çalışma yapmasını gösterdi. Temmuz ayında yeniden UKOME gündemine sunulan metin, hükümet temsilcilerinin oylarıyla reddedildi. 

İlerleyen süreçte konu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı uhdesine alındı. Aralık 2020’de TBMM gündemine getirilen “Türkiye Çevre Ajansının Kurulmasına Dair Kanun Teklifi“ kapsamında, elektrikli scooterlar (e-skuter) Karayolları Trafik Kanunu’na bir araç olarak dahil edildi. Kullanım yaşı 16, kullanım alanları ise bisiklet yolları ve 50km/s hız altı karayolları olarak tanımlandı.

Aynı ay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ilgili kurumlara ve büyükşehir belediyelerine “Paylaşımlı Elektrikli Scooter İşletmeciliği Yönetmeliği” gönderilerek görüş istendi. İBB Ulaşım Daire Başkanlığı, yönetmelik taslağı ile ilgili görüşünü aralık ayı içinde Bakanlığa iletti.

İstanbul’da elektrikli scooter yönergesinin hazırlanarak UKOME’ye sunulmasının üzerinden yaklaşık 8 ay, İBB’nin son görüşünü Bakanlığa iletmesinin ardından 2 ay geçmesine rağmen, e- scooter işletmeciliğine dair herhangi bir düzenleme getirilmedi. İBB, bu nedenle hazırladığı Elektrikli Scooter Paylaşım Sistemi Yönergesi’ni üçüncü kez UKOME gündemine getirdi. Hükümet temsilcileri, kanunun gelecek ay çıkacağını, kanndan sonra yönetmelik ve yönerge olması gerektiğini belirterek, teklifin alt komisyona havale edilmesini istedi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir ise, 8 aydır beklendiğini, trafikte denetim yapılamadı için ölümler olduğunu belirterek, yönergeyi Bakanlığa verdiklerini hatırlattı. Çıkacak kanunun kapsamının hemen hemen aynı olduğunun altını çizen Demir, “Zaten kanun çıkınca yönerge boşa çıkacak. Ya da gerekli düzeltmeler yapılacak. Ancak, bu sürede scooter kullanan gençler ölmeye devam edecek” dedi.

Yönerge, hükümet temsilcilerinin oylarıyla yeniden değerlendirilmek üzere oy birliğiyle alt komisyona havale edildi.

Son Güncelleme: 25.02.2021 18:47
Anahtar Kelimeler:
Elektrikli ScooterUKOMEİBB
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15