Merkez Bankası Enflasyon Tahminini 9,4'ten Yüzde 12,2'ye Yükseltti

Merkez Bankası, yılın ikinci enflasyon raporunda 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize etti. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 9.4'ten yüzde 12.2'ye yükseltti. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyonun nisanda yüzde 17 ile zirve yapacağını öngördüklerini söyledi.

29 Nisan 2021 Perşembe 14:18
Merkez Bankası Enflasyon Tahminini 9,4'ten Yüzde 12,2'ye Yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Yılın ikinci Enflasyon Raporu’nun sunumunu gerçekleştiren Kavcıoğlu, petrol ve gıda fiyatları varsayımlarının yukarı yönlü olarak revize edildiğini bildirdi. Buna göre 2021 gıda enflasyonu tahmini yüzde 11,5’ten yüzde 13’e yükseltildi. 2021 ham petrol fiyatı tahmini de 54,4 dolardan 64,4 dolara çıkarıldı. Bu kapsamda 2021 enflasyon tahmini yüzde 9,4'ten yüzde 12,2'ye çıkarıldı. 2022 tahmini de yarım puan artışla yüzde 7,5 oldu. 

İktisatçılar ve gazetecilerle yapılan soru-cevap kısmında ise Kavcıoğlu para politikası ve rezervlere yönelik açıklamalarda da bulundu. Kavcıoğlu, rezervlerin çeşitlendirilecek güçlendirileceğini ifade ederken, rezerv politikasının önceki başkan Naci Ağbal tarafından canlı yayında duyurulan Para ve Kur Politikası metnindeki çerçeveye bağlı kalınacağını dile getirdi.

"(İLAVE SIKILAŞTIRMA) İFADESİNE BU KADAR ÖNEM ATFEDİLMESİNE ŞAŞIRIYORUM"

Kavcıoğlu, Nisan Para Politikası Kurulu karar metninden “gerekirse ilave parasal sıkılaştırmaya gidileceği” yönündeki ifadenin çıkarılmasına yönelik bir soru üzerine “Bu konuya çok önem atfedilmesine şaşırıyorum” dedi ve “Sıkı duruşumuzda herhangi bir değişiklik yok” diye ekledi.

Kavcıoğlu bu yönde daha önceki verdiği mesajlarla paralel olarak, "Sıkı parasal duruş; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görecektir” ifadelerini kullandı. Kavcıoğlu, “Temel varsayımlarımız ve kısa vadeli öngörülerimiz çerçevesinde, politika faizinin güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği bir görünüm altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağını öngörüyoruz" dedi.

"ENFLASYON ÜZERİNDEKİ RİSKLER CANLI"

Küresel ve yurt içi makroekonomik görünüm çerçevesinde enflasyon üzerindeki talep ve maliyet yönlü etkilerin önemini koruduğunu belirten Kavcıoğlu, enflasyon beklentilerindeki mevcut seviyelerin fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerindeki riskleri canlı tuttuğunu söyledi. Kavcıoğlu, "Mevcut görünüm, enflasyon beklentilerinde ve enflasyon eğiliminde kalıcı düşüşe işaret eden göstergeler oluşana kadar sıkı parasal duruşun büyük bir kararlılık ve sabırla sürdürülmesini gerektiriyor." ifadelerini kullandı.

"BU YIL 21 MİLYAR DOLAR CİVARINDA REZERV OLACAK"

Merkez Bankası Başkanı, “128 milyar dolar nerede?” sorusu ile gündemde olan rezerv konusu ile ilgili ise şunları kaydetti:

“Rezervler konusu çok konuşuldu. Rezervleri hem çeşitlendirerek hem de daha güçlendirerek devam edeceğiz. Rezerv biriktirme kapsamında reeskont kredileriyle hazırda rezerv birikimi gerçekleşmektedir. 21 milyar dolar civarında bu yıl rezervlerimiz oluşacaktır. En önemli kaynaklarımızdan biri reeskont kredileri.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15