Hayat Kurtaran Kahramanlar... Peki Kurtarma Gönüllüsü Nasıl Olunur?

İzmir depreminden sonra hayat kurtaran kahramanlar herkesin gözlerini doldurdu. Kurtarma çalışmalarında mucizelere tanık olduk. Evlerinden ne yapacağını sorgulayan ve yardım etmek isteyen insanlar, ''Ben nasıl gönüllü olarak kurtarma çalışmalarına katılabilirim?'' sorusunu sormaya başladı. Hatta bunun için AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) internet sitesine yoğun bir yüklenme olması, sitenin tıkanmasına da yol açtı.

02 Kasım 2020 Pazartesi 12:10
Hayat Kurtaran Kahramanlar... Peki Kurtarma Gönüllüsü Nasıl Olunur?

Peki Nasıl Kurtarma Gönüllüsü Nasıl Olunur? Herkes Kurtarma Gönüllüsü Olabilir mi?

18 yaşından büyük, üst yaş sınırını aşmayan ve e-devlet şifresi olan herkes AFAD'ın gönüllü kurtarma ekibine dahil olabilir.

Bunun için izlenecek adımlar ise şöyle;

AFAD Gönüllüsü olmak isteyenler, e-Devlet sisteminde arama kısmına "AFAD" yazınca çıkan "Gönüllülük Başvurusu ve Takibi" bölümünden başvuru yapabiliyor. 

-AFAD Gönüllüsü olmaya istekli ve e-devlet şifresi olan herkes gönüllü olabilir.

- AFAD Gönüllüsü adaylarının eğitim ve çalışma programlarını aksatmayacak zaman opsiyonlarına sahip olması gereklidir.

- AFAD görevlerine katılacak olan AFAD Gönüllüsü adaylarının sağlık durumlarının alan çalışmalarına ve seyahate uygun olması gereklidir.

AFAD GÖNÜLLÜSÜ KİMDİR?

AFAD gönüllüleri, kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla bireysel çıkarlarını gözetmeksizin hiçbir maddi beklentisi olmadan sadece faydalı olmak arzusuyla fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişiler olarak tanımlanıyor.

ÜÇ SINIFA AYRILIR

Afet ve acil durum gönüllüsü olarak sisteme dahil olan vatandaşlar, çevrimiçi, yüz yüze ve saha eğitimleri alıyor.

Gönüllüler, yetkinlikleri ve aldıkları eğitime göre üç ayrı seviyede sınıflandırılıyor. Bunun için uzaktan eğitimler yoluyla sisteme katılanlardan, profesyonel ekiplere destek olacak uzman AFAD gönüllüsüne uzanan bir gönüllülük yolu kuruluyor.

Afet yönetiminde kritik önem atfedilen AFAD gönüllüleri, afet ve acil durumların meydana getireceği maddi ve manevi zararı en aza indirmek ve toplumu afet ve acil durumlara daha dirençli hale getirmek için çaba sarf ediyor.

Ayrıca gönüllüler, afet ve acil durumlardan etkilenen topluluklara daha etkin bir hizmet sağlayıp toplumda gönüllülük bilincinin yaygınlaştırılmasına da katkıda bulunuyor.

AFAD GÖNÜLLÜLERİNİN GÖREVLENDİRİLMESİ

Gönüllülerin görevlendirilmesinde iki yol izleniyor:

-Gönüllü olmak isteyen kişiler, kendi tercihlerine göre görev alabilirler.

-İhtiyaç duyulan alanlara uygun gönüllü belirlenerek, gönüllünün onayı da alınarak görevlendirilebilir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15