''Avrupa’dan Dönen Zehirli Gıdaların Ne Kadarı Türk Halkına Yediriliyor?''

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur zehirli miktarda ilaç kalıntısı nedeniyle Avrupa’ya alınmayan, ihraçtan dönen tarım ürünlerinin akıbetini Meclis gündemine taşıdı.

14 Aralık 2021 Salı 12:44
''Avrupa’dan Dönen Zehirli Gıdaların Ne Kadarı Türk Halkına Yediriliyor?''

CHP’li Güzelmansur, Avrupalıların zehirli olduğu ve insan sağlığına zarar verdiği için almadıkları ve ülkemize geri gönderdikleri gıdaların ne kadarının Türk halkına yedirildiğini verdiği soru önergesiyle Tarım ve Orman Bakanı’na sordu.

2020’DE İLAÇ KALINTISINDA EN ÇOK BİLDİRİM ALAN ÜLKELERDEN BİRİYİZ

Türkiye’nin gıdalardaki pestisit kalıntısı ve mikotoksin toleranslarını AB standartlarının altında tuttuğunu vurgulayan Güzelmansur şunları söyledi: “Bu durum zehirli olduğu gerekçesiyle ihracattan dönen ürünlerin sayısının her yıl artmasına neden oluyor. AB Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi’nin (RASFF) 2020 yıllık raporuna göre Türkiye, 287 parti meyve, sebze, tohum ve kuruyemişte tespit edilen aflatoksin ve pestisit kalıntısı nedeniyle en çok bildirim alan ülkelerin başında geliyor. Önemli sağlık sorunlarına ve genetik bozukluklara yol açan pestisit içeren bu ürünlerin önemli bir kısmı ise ülkemize iade edildi, iç piyasaya sürüldü ve halkın tüketmesine izin verildi.”

Güzelmansur’un Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin yanıtlamasını istediği sorular şunlar:

  1. 2020 ve 2021 yıllarında aflatoksin ve pestisit kalıntısı nedeniyle ihracattan dönen meyve, sebze, kurutulmuş meyve ve kuruyemişin ne kadar imha edilmiş ne kadarının iç piyasaya sürülmesine izin verilmiştir?
  2. İnsanları mikotoksin zehirlenmelerinden korumak için meyve, sebze, kurutulmuş meyve ve kuruyemişlerde bulunmasına izin verilen maksimum düzey AB’de nedir, Türkiye’de nedir?
  3. Son 1 yıl içinde ithal edilen gıda ürünleri içinde mevzuatın belirlediği miktardan daha fazla mikotoksin ve pestisit kalıntısı içerdiği için iç piyasaya sokulmayan ve iade edilen ürün sayısı, miktarı nedir?
  4. Bakanlık olarak hem ihracatta geri dönüşleri engellemek hem de halk sağlığını, çevreyi, toprağı korumak adına endüstriyel ve ilaca dayalı tarıma dur demek ve ekolojik tarım sistemine dönmek için hangi tedbirler alınmaktadır? Ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

Son Güncelleme: 14.12.2021 12:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15