TBMM'de gerginlik, Soylu komisyonu terk etti

İçişleri Bakanlığı’nın TBMM'deki bütçe görüşmeleri sırasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sesini yükselterek CHP milletvekillerine sataşması üzerine tartışma çıktı. Bunun üzerine Bakan Soylu, sunumunun ortasında komisyon salonunu terk etti. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Soylu’ya “Kaçamayacaksın” diye seslendi.

22 Kasım 2021 Pazartesi 12:38
TBMM'de gerginlik, Soylu komisyonu terk etti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, İçişleri Bakanlığı’nın 2020 kesin hesabı ile 2022 bütçesini görüşmek üzere toplandı. Muhalefet milletvekilleri, görüşmelere yoğun katılım gösterdi.

CHP’DEN ‘10 BİN DOLAR ALAN SİYASETÇİ KİM?’ DÖVİZLERİ

CHP milletvekilleri, Soylu’nun aylar önce gündeme getirdiği mafyadan 10 bin dolar siyasetçi açıklamasını gündeme getirdi. CHP’liler, üzerinde “10 bin dolar alan siyasetçi kim?” yazılı dövizleri komisyon sıralarına koydu. İçişleri Bakanı Soylu, tüm milletvekillerini selamladıktan sonra yerine geçti.

TİP’TEN BAKAN SOYLU’YA KİTAP

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın Sedat Peker’in iddiaları ile ilgili yazdığı “Duvar” adlı kitabını, Bakan Süleyman Soylu’ya verdi.

“SİLAHLARIN GÖLGESİ ALTINDA BÜTÇE MÜZAKERESİ OLMAZ”

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener ise salondaki İçişleri Bakanlığı korumalarının dışarı çıkarılmasını talep etti. Şener, “Bütçe müzakerelerinin adabına uymaz. Yasama organı, ayrı bir erktir. Bütçeye karar verecek olan yer, bu Meclis’tir. Silahların gölgesi altında bütçe müzakeresi olmaz. Salondan bulunan bütün koruma görevlilerinin dışarı alınması, müzakerelere daha sonra başlanmasını talep ediyorum” dedi.

Usul üzerine söz alan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekilli Garo Paylan ise şunları söyledi:

“Biz kendisine hukuk dışına çıktığı işlemlerle ilgili soru soruyoruz ama Sayın Bakan cevap vermemeyi tercih ediyor. Sizden ricam; Sayın Bakan’a Kapanışta yarım saat değil, istediği kadar süre vermeniz. 10 bin dolar alan siyasetçi kim? Kayyum atanan başkanların usulsüzlükleri, Hrant Dink cinayeti… Burası hesap verilen yer. Bu soruların cevabının sağlanması, özellikle 10 bin dolar alan siyasetçi kim sorusuna yanıtlaması için çağrıda bulunuyorum.”

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, “Belli bir saatten önce zaten söz hakkı gelmeyecek. Bazı arkadaşlarımız omuz omuza oturur vaziyette” diye bazı milletvekillerinin sağlık şartları açısından öğleden sonra gelmesi yönünde çağrıda bulundu.

SUNUMU YARIDA KALDI

Kısa usul tartışmasının ardından Süleyman Soylu, sunumuna başladı. Soylu’nun sunumu sırasında CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’a yönelik “Ben terörle mücadele anlatıyorum. Sürekli oradan gülmeyin. Terör örgütleriyle yürüme. Ben terör örgütleriyle mücadelenin nasıl olduğunu anlatıyorum. Her evden bir oy istediniz PKK’dan” dedi.

Bunun üzerine CHP milletvekilleri ayağa kalkarak, Soylu’ya tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Senin yalanlarını dinliyoruz burada. Ahlak kuralları içinde konuş. Senin yalanlarını dinlemek zorunda mıyız? Herkes haddini bilecek. Ben senin ruhunu biliyorum, ruhunu. Tahammül edemiyorsun değil mi?” dedi.

“PROVOKATÖRLÜK YAPIYOR”

Bu sırada, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da “Süleyman Soylu’nun yaptığı provokatörlük yapmaktır, Yanıt veremeyeceği sorular olduğu için provokatörlük yapıyor” dedi.

SOYLU SALONU TERK ETTİ

Komisyon toplantısında tartışma dinmeyince Abdüllatif Şener, Süleyman Soylu’nun yanına gitti.

Engin Özkoç, bu sırada Soylu’ya; “Kaçamayacaksın. Gözüm üzerinde. Kaçamayacaksın. Yaptıklarının hesabını vereceksin. Kaçamayacaksın. Yalan söylediğini biliyorum” sözleri ile seslendi. Tartışmalar sırasında Soylu, komisyon salonunu terk etti.

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, “Meclis’imizde zaman zaman hararetli tartışmalar oluyor. Bunu bir yere kadar anlayışla karşılaşıyoruz. Mümkün olduğunca kişiselleştirmeden gerekirse sabaha kadar tartışacağız” dedi.

“’KAVGAYA HAZIRIZ’ NE DEMEK?”

Komisyon çalışmalarına bir süre ara verildi. Bu sırada CHP milletvekilleri ile AKP milletvekilleri arasında bir tartışma daha çıktı. CHP Grup Başkanvekili Özkoç, bir AKP milletvekilinin “Kavgaya hazırız” dediğini söyledi ve buna tepki gösterdi. Özkoç, “Kavgaya hazırız ne demek? Ne demek o? Saldırı mı yapacaksınız? Ne demek istiyorsun? Tehdit mi ediyorsun? Sayın Trabzon Milletvekili, tehdit mi ediyorsun? Bu tarafa parmak sallayarak, tehdit mi ediyorsun? Bize saldıracağını mı söylüyorsun? Elini sallayarak bize saldıracağını söylüyor, kavga çıkartacağını söylüyor. Bunun kayıtlara geçmesini istiyorum. Ben CHP’nin Grup Başkanvekiliyim. Sen burayı, parmağınla tehdit edemezsin” diye konuştu.

Soylu bir süre sonra, sunumuna devam etti.

Soylu, sunumunun uyuşturucu ile mücadele ile ilgili bölümünde; uyuşturucuyu kimin kullandığını söyleyeceğini belirtti. Bunun üzerine HDP’li Paylan, “10 bin doları söyle Sayın Bakan, 10 bin doları kim aldı?” diye bağırdı.

Son Güncelleme: 22.11.2021 14:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15