Ankara Garı'nda 10 Ekim’de ölenler anıldı. Polisin sert müdahalesiyle 22 kişi gözaltına alındı

IŞİD’in Ankara Tren Garı’nda gerçekleştirdiği 10 Ekim katliamında ölenler katliamın 6’ncı yıl dönümünde anıldı. Anmada polisin sert tavrı dikkat çekerken, 22 kişi gözaltına alındı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 10 Ekim’de ölenler için Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin dün alana koyduğu “matem ağaçlarının” Ankara Valiliği tarafından kaldırıldığını anımsatarak, “Ankara Valisi ağacın nesinden korkuyor. Ağacı terörist olarak gören anlayış olur mu? Ankara Valisi barış temelli eylemlerimizin nesinden korkuyor” dedi.

10 Ekim 2021 Pazar 14:11
Ankara Garı'nda 10 Ekim’de ölenler anıldı. Polisin sert müdahalesiyle 22 kişi gözaltına alındı

IŞİD’in Ankara Tren Garı’nda gerçekleştirdiği 10 Ekim katliamında ölenler katliamın 6’ncı yıl dönümünde anıldı. Anmada polisin sert tavrı dikkat çekerken, 22 kişi gözaltına alındı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 10 Ekim’de ölenler için Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin dün alana koyduğu “matem ağaçlarının” Ankara Valiliği tarafından kaldırıldığını anımsatarak, “Ankara Valisi ağacın nesinden korkuyor. Ağacı terörist olarak gören anlayış olur mu? Ankara Valisi barış temelli eylemlerimizin nesinden korkuyor” dedi.

IŞİD’ın 10 Ekim 2015 tarihinde DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin gerçekleştireceği “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi” öncesinde Ankara Tren Garı önünde gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında ölen 103 kişi, katliamın 6’ncı yıl dönümünde anıldı.

Anma öncesinde gar çevresine giden yollara polis ekipleri konuşlandırıldı. Alana girmek isteyen kitlelere polis Ulus Metro çıkışı önünde müdahale etti. Müdahalede polis biber gazı kullandı, Mülkiyeliler Birliği önceki dönem başkanı Dinçer Demirkent’in de olduğu 22 kişi gözaltına alındı.

İletişim Başkanlığı basın kartı olmayan basın mensupları alana alınmazken, Turkuaz basın kartı olan basın mensuplarının ise polisin gözaltına aldığı kişilere uyguladı sert müdahaleyi görüntülemesi engellendi.  

Polis engeline rağmen Ankara Tren Garı önünde siyah balonlarla anma gerçekleştirildi. Ölenler için patlaması saati olan saat 10.04’te saygı duruşu yapıldı. Anmaya ölenlerin yakınları, yaralılar, CHP ve HDP’li milletvekilleri, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut ve KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik de katıldı.

Hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralıların kurduğu 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, katliama ilişkin ihmali olduğu ileri sürülen kamu görevlilerinin yargılanmadığını hatırlatarak, “Bilinmelidir ki insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz” dedi.  

Coşgun, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ölenler anısına yerleştirdiği ağaçların dün Ankara Valiliği tarafından kaldırılmasını anımsatarak, şunları söyledi:

“Katliamda hayatını kaybedenleri anmak, yaşanan insanlık suçunu hatırlamak ve hatırlatmak amacıyla bu toplumsal kaybın yaşandığı meydanın bütüncül bir yaklaşımla ve bir tür ‘anıt meydan’ olarak yeniden ele alınması amacıyla ‘Emek, Barış ve Demokrasi Anıt Meydanı ve Anma Yeri Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması’ düzenlemiştik. Ankara Garı ve meydanının kuşaklar boyunca ortak değerlerimiz olan emek, barış ve demokrasiye adanarak yurttaşların bir araya geleceği bir kamusal mekan olarak yeniden üretimini hedefleyen ve uluslararası katılımla gerçekleşen yarışmada kazanan projeler; TMMOB, KESK, DİSK, TTB ve 10 Ekim Barış Derneği tarafından düzenlenen ve Ankara Büyükşehir Belediyesi temsilcisinin de katıldığı basın toplantısı ile açıklanmıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi temsilcisi basın toplantısında birinciliğe değer görülen projenin hayata geçirilmesi noktasında gerekli süreci başlatacaklarını kamuoyuna açıklamıştı. Bugün alana yerleştirilemeyen, gece yarısı kaldırılan Matem Ağaçları ile anıt meydan ve anma yeri projesinin yapım süreci başlayacaktı. Bu proje her türlü baskıya karşı hayata geçecek.”

ÇERKEZOĞLU: YİNE GERİLİMDEN MEDET UMUYORLAR

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 7 Haziran seçimleri sonrasında seçimin yenilenme kararının ardından 10 Ekim katliamının gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Bugün yine seçime giden bir Türkiye’de tehditlerin havada uçuştuğu, gerilimden medet umanların olduğu bir Türkiye’de bu ülkenin muhalefetine, işçisine, emekçisine, kadınına, gencine iktidara talip olmaktan vazgeçin. Yani bu ülkede her şeye biz istediğimiz gibi tek başımıza karar vereceğiz diyorlar. Yine seçime giden Türkiye’de ülkeyi yönetenler gerilimden medet umuyorlar” diye konuştu.

BOZGEYİK: 10 EKİM İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ BİR SUÇTUR

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, AKP’nin 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasında “kaostan beslendiğini” belirterek, “Bunlara yol verenler hala yargı önüne çıkarılmış değildir. Oysa 10 Ekim insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur” dedi.

KORAMAZ: ANKARA VALİSİ AĞACIN NESİNDEN KORKUYOR?

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 10 Ekim’de ölenler için getirilen anıt ağaçların Ankara Valiliği’ni talimatıyla kaldırılmasını hatırlatarak, “Ankara Valisi ağacın nesinden korkuyor? Ağacı terörist olarak gören anlayış olur mu? Ankara Valisi barış temelli eylemlerimizin nesinden korkuyor” diye sordu.

“50 AĞACI KALDIRANLAR ASLINDA PEK ÇOK SİT ALANINI BETONLAŞTIRDILAR”

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut da anıt ağaçların kaldırılmasına tepki göstererek, “Şu gördüğünüz alana sit alanı diyenler, 50 ağacı kaldıranlar aslında pek çok sit alanını betonlaştırdılar. Şu arkanızda gördüğünüz binalar Fahrettin Koca’nın Medipol Üniversitesi’ne peşkeş çekilen binalardır. 50 tane ağaç da insanlar en azından gölge altında anmalarını yapsın diye getirildi ama valilik tarafından kaldırıldı” diye konuştu.

EMİR: AĞAÇTAN KORKUYORLAR

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 10 Ekim’de ölenlerin yakınlarının ve anmaya gelenlerin polis tarafından gözaltına alındığını anımsatarak, “Ankara Valiliği’nin 10 Ekim Ankara Garı katliamı anma törenlerindeki tavrı hiç değişmiyor. Son derece saldırgan, anti demokratik ve hukuk tanımaz bir konumdalar” dedi.

KAYA: AĞAÇLARI 01.30’DA GÖTÜRDÜLER

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ise “Saat 01.30’da burada 104 ağacı alıp götürdüler. Ağaçtan, yeşilden, onların adının yaşamasından korkuyorlar. Ama lütfen bu ülkenin barışa ihtiyacı var” diye konuştu.

Konuşmaların ardından siyah balonlar havaya uçuruldu, 10 Ekim’de ölenlerin fotoğraflarının olduğu geçici anıta karanfiller bırakıldı.

Son Güncelleme: 10.10.2021 14:14
Anahtar Kelimeler:
IŞİDAnkara Tren Garı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15