İl Özel İdaresinde Çalışan Teknikere "Niye Ayağa Kalkmadın" Cezası

Tunceli İl Özel İdaresi’nde çalıştığı sırada amirinin geldiğini görmeyen tekniker Özgür Kılıç’a “Niye ayağa kalkmadın?” denilerek “Kınama” cezası verildi.

14 Mayıs 2021 Cuma 11:49
İl Özel İdaresinde Çalışan Teknikere "Niye Ayağa Kalkmadın" Cezası

Tunceli İl Özel İdaresi’nde çalıştığı sırada amirinin geldiğini görmeyen tekniker Özgür Kılıç’a “Niye ayağa kalkmadın?” denilerek “Kınama” cezası verildi.

Tunceli İl Özel İdaresi’nde çalışan harita ve kadastro teknikeri Özgür Kılıç, 19 Mart 2021 tarihinde, masasının üzerindeki haritada çalışırken İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Yıldırım’ın geldiğini görmedi. Yıldırım, Kılıç’a “Günaydın beyefendi” diye seslendi. Yıldırım’ın geldiğini fark eden Kılıç, kafasını kaldırarak “Günaydın müdür bey” diye yanıt verdi.

Kılıç’ın iddiasına göre Yıldırım kendisine “Neden ayağa kalkmıyorsun, geldiğimi görmedin mi?” diye sordu. Kılıç ise “Çalıştığım için gelişinizi görmedim, bu nedenle kalkamadım” diye cevap verdi. Ancak Yıldırım, Kılıç’ın çalışma arkadaşına dönerek, “Şahitsin tutanak tutturacağım” dedi ve daha sonra tutanak tutturdu.

Genel Sekreter Yıldırım, Kılıç’ın kendisini muhatap almadığını ve görmezden gelerek ayağa kalkmadığını” bildirdiği için Kılıç hakkında soruşturma başlatıldı. Kılıç’ın savunmasını da Yıldırım aldı.

Tunceli İl Özel İdaresi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturmanı sonucunda Kılıç’a “Görev sırasında amire hal ve hareketi ile saygısız davranmak” suçundan “kınama” cezası verildi.

Kılıç karara itiraz etti ve itiraz dilekçesinde şunları belirtti:

“Devlet Memurları Kanunu açıkça ‘Savunma, memur hakkındaki iddialar, bu iddiaların dayandığı deliller, isnat edilen fiil veya hallerin hukuki nitelendirmesi ve 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde sayılan fiil veya hâllerden hangisinin kapsamına girdiği bent ve alt bent belirtilerek istenir’ şeklinde belirtilmesine rağmen Tunceli İl Özel İdaresi İnsan Kaynakları Eğitim Müdürlüğü’nün 20 Mart 2021 tarihinde Genel Sekreter Nazif Yıldırım imzalı yazısı ile istenen ikinci ve son savunmam 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde sayılan fiil veya hâllerden hangisinin kapsamına girdiği bent ve alt bent belirtilerek istenmediğinden ilk savunmamın aynısını ikinci seferde de tekrar ettim.

"SAVUNMA HAKKIM BİLEREK İHLAL EDİLDİ"

Oysaki cezanın kapsamı ikinci ve son savunma istenirken yazıda belirtilmiş olsaydı ona uygun savunma yapabilecek, neden o kapsamda değerlendirilmemesi gerektiğini detaylı bir şekilde yazarak ilgili makama iletecektim. Bunun yerine savunma hakkım bilerek ve isteyerek ihlal edilmiş, söz konusu ceza verilirken usul ve esaslara uyulmayarak bilgi edinme hakkım elimden alınmış ve kendimi savunma hakkım engellenmiştir. Disiplin Kurulu ve Disiplin Amirleri Yönetmeliği ve ek çizelgeye göre İl Özel İdaresinin disiplin amiri Vali veya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri’dir amirlik yetkisi devredilmeyecek yetkiler arasında olduğundan Vali Yardımcısı tarafından verilen ceza usul açısından hatalıdır.

“TUNCELİ İL ÖZEL İDARESİ’NDE BU TÜR CEZALAR ÇOK VERİLİR”

Kılıç’ın üye olduğu Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası Tunceli Şube Başkanı Taylan Aydoğdu da ANKA Haber Ajansı’nın sorusu üzerine, Genel Sekreter Yıldırım’ın altında çalışan personel hakkında birçok ceza verdirdiğini söyleyerek, “Tunceli İl Özel İdaresi’nde bu tür cezalar çok verilir. Çünkü kurum amirinin sevmediği bir personel olduğu zaman. Biz bunları sadece Özgür Beyde değil birçok kişide yaşıyoruz zaten” dedi.

Aydoğdu, Yıldırım’ın daha önce başka personele uyguladığı “mobbing” nedeniyle ceza aldığını da anımsattı.

Son Güncelleme: 14.05.2021 13:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15